Bernhard Wambach - Karlheinz Stockhausen: Klavierstücke.


Daha önce Karlheinz Stockhausen'in Klavierstücke yani "Piyano Parçaları"ndan bahsetmiş ve farklı bir yazıda albüm tavsiye edeceğimizden bahsetmiştim.


Kısaca eserden tekrar bahsetmek gerekirse, Stockhausen, Klavierstücke'nin "çizimleri" olduğunu söyler ve her zaman çok önemser. 1952 Şubat ila Haziran ayları arasında bestelediği dört kısa parça eserin temelini oluşturur. 1954-55 yılları arasında ikinci seti oluşturdu ancak no. VI daha sonra birkaç kez revize edildi. Eklenen IX ve X bölümlerin tam anlamı ile tamamlanması 1960'lı yılları bulmuştu. 1970'lere gelindiğinde 21 parçalık döngü planını terk etti. XV'den sonraki parçalar ve besteler Stockhausen'in piyano için doğal halef olarak kabul ettiği sintizayzır ve benzeri elektronik müzik aletleri için bestelendi.


Eserin önemli kayıtlarından bir tanesi Bernhard Wambach tarafından yapılmıştır. Bernhard Wambach,  1948 yılında Almanya'da dünyaya geldi. Bremen ve Hamburg'da eğitimini tamamladı. 1973'ten 1977'ye kadar Friedrich Gulda tarafından özel eğitime alındı. 1978'den 1982'ye kadar Darmstadt'taki Uluslararası Yaz Kurslarına katıldı.

Rotterdam'da 1979 yılında düzenlenen Uluslararası Arnold Schönnberg Yarışmasını kazandı  ve 1982 yılında Kranichsteiner Müzik Ödülü'nü kazandı. Stockhausen, Boulez, Nono, Xenakis, Kagel, Rihm, Lachenmann, Hosokawa, Kalitze, Huber, Stäbler ve daha birçok bestecinin eserlerini icra etti ancak en önemlisi bazıları ile bizzat birlikte çalıştı ki, Stockhausen bunlardan bir tanesidir.

Bernhard Wambach, 1987 yılında Musica Mundi plak şirketi için toplamda 4 plak kaydetti. İlk plak Klavierstücke I ila IV ve ek olarak IX, X, ikinci plak Klavierstücke V ila VIII bölümlerini, üçüncü plak Klavierstücke XI, XIII, XIII varyasyonları veya alternatif edisyonlarını, son plak ise Klavierstücke XI, XIV ve XII aryasyonları veya alternatif edisyonlarını içerir. Hemen aynı yıl kayıtlar elden geçirilerek CD formatında basıldı.

Bu kayıtların tamamının bulunması oldukça zor olsa da, tarihi önemi nedeni ile çeşitli vakıf ve kuruluşların koleksiyonlarında bulabiliyor. Ayrıca biraz araştırma ile malum ortamlardan edinmek mümkün!

Yorumlar