Louis Armstrong, (1901 – 1971) veya sahnede kullandığı ismi Satchmo, caz dünyasının belki de en tanıdık simasıdır. Trompetçi, besteci, şarkıcı hatta aktör olan Armstrong, caz belki de müzik dünyasının sonraki nesilleri etkileyen ve ilham veren figürüdür. Armstrong, New Orleans, Louisiana'da çok fakir bir ailenin oğlu olarak doğdu. Ataları köleydi. Çocukluğu fakirlik içerisinde geçti, hatta yaşadıkları bölgeye savaş alanı deniyordu. Annesi hayata tutunabilmek için fahişelik yapmak zorundaydı! Okul yıllarının daha en başlarında müziğe ilgisi dikkat çekti. Ancak para kazanmak zorundaydı. Sokaklarda gazete satıyor, sokağa atılmış yemekleri topluyor, bunların bir kısmını restoranlara satıyordu ancak tüm bu uğraşı annesini fahişelik yapmaktan kurtarmak için yeterli olmuyordu. Daha fazla para kazanmak için batakhaneden bozma dans kulüpleri ve genelevlerin etrafında çalışmaya başlar. Bu dönemlerde başta "King" Oliver olmak üzere dönemin tüm ünlü müzisyenlerini dinleme fırsatı bulur.
1919'lara gelindiğinde Louis Armstrong, New Orleans kentini meşhur sokak bandolarında çalmaya başlar. Dönemin tüm önemli müzisyenlerini dinleme hatta onlardan bir şeyler öğrenme fırsatı bulur. Bunk Johnson, Buddy Petit, Kid Ory ve en önemlisi Joe "King" Oliver. 1922 yılında "King Oliver" kendi Creole Jazz Band orkestrasına katılması için Armstrong'u davet eder. Chicago'ya gelen Armstrong uzun seneler sonra, müzikten, geçinmek için yeterli parayı kazanmaya başlar ve gündüzleri çalışmaktan kurtulur. 1924'e gelindiğinde King Oliver'ın grubundan icazetini alarak ayrılır. Tam bu ayrılığın ardından New York'a gelmesi için bir teklif yapılır. Teklif dönemin en önemli orkestrası olan Fletcher Henderson orkestrasından gelmiştir. Armstrong teklifi kabul eder ve kornet yerine trompete ağırlık verir. Kısa süre içerisinde Fletcher Henderson'ın disiplinli çalışma temposuna uyum sağlar. Bu dönemlerde kendisini trombon konusunda da geliştirmeye başlar. Orkestradaki diğer müzisyenlerde Armstrong'un duygulu ve etkileyici tarzına saygı göstermeye ve uyumlu şekilde müzik yapmaya başlarlar. Bu dönemlerde insanlar konserlere hususi olarak Louis Armstrong'ı dinlemek için gitmeye başlarlar. .Armstrong bu yıllarda çok sayıda kayıt yapar. New Orleans'tan arkadaşı Clarence Williams başata olmak üzere Bessie Smith, Ma Rainey ve Alberta Hunter gibi blues şarkıları ile çalışır.
İşte Louis Armstrong'un etkileyici kariyerinin ilk basamakları bunlar olur. Hayat hikayesinin daha kapsamlı bir edisyonuna buradan ulaşabilirsiniz.
1930'lerden itibaren 45'likler ve 50'lerde yayınlanan plaklar ile ününe ün katan Armstrong 1957 yılında Louis Armstrong Meets Oscar Peterson albümünü yayınlar. Aynı yıl içerisinde meşhur Ella and Louis albümünün devamı Ella and Louis Again, yaylılar ile beraber çaldığı "I've Got the World on a String" "Louis Under the Stars" ve "Louis and the Angels" albümleri de yayınlanmıştır.
Louis Armstrong Meets Oscar Peterson aslında ilerleyen yıllarda birçok müzisyen ile veya onların anısına yapacağı çalışmaların bir benzeridir. İlk örneği daha doğrusu yayınlanan ilk uzun çalar 1954 yılındaki Louis Armstrong Plays W.C. Handy albümüdür.
1950'ler özellikle de ilk yılları Oscar Peterson'ın yükselişe geçtiği yıllardır. Bu yıllarda çok fazla albüm yayınlar ve dönemin en önemli caz müzisyenleri ile çalışır. Armstrong ile birlikte zaten Ella and Louis albümünde çalışmıştır. Bu çalışmanın arkasında Ella and Louis Again kayıtları sırasında bir de beraber bir albüm yapma fikri oluşur ve kayda girilir.
"That Old Feeling" (Lew Brown, Sammy Fain) – 2:42
"Let's Fall in Love" (Harold Arlen, Ted Koehler) – 3:14
"I'll Never Be the Same" (Matty Malneck, Frank Signorelli, Gus Kahn) – 3:29
"Blues in the Night" (Arlen, Johnny Mercer) – 5:10
"How Long Has This Been Going On?" (George Gershwin, Ira Gershwin) – 5:56
"I Was Doing All Right" (G. Gershwin, I. Gershwin) – 3:20
"What's New?" (Sonny Burke, Bob Haggart) – 2:40
"Moon Song" (Sam Coslow, Arthur Johnston) – 4:31
"Just One of Those Things" (Cole Porter) – 4:02
"There's No You" (Tom Adair, Hal Hopper) – 2:14
"You Go to My Head" (J. Fred Coots, Haven Gillespie) – 6:24
"Sweet Lorraine" (Cliff Burwell, Mitchell Parish) – 5:11
Kayıt için seçilen şarkılar bir şekilde Amerikan caz klasikleridir. Her iki müzisyende bu şarkılara oldukça hakimdir. İkiliye gitarda Herb Ellis, basta Ray Brown ve davulda Louie Bellson eşlik eder. Kayıt için harika bir kadro kurulmuştur. Bu kadro müthiş olmasına rağmen ortaya çıkan plak biraz soru işaretleri barındırır. Bunun en önemli sebebi, dönemin dinleyicilerinin Louis Armstrong'un sesini dinlemek istemelerdir.
Kısa bir süre içerisinde şarkılar Armstrong'un sesine uyacak şekilde yeniden düzenlenir ancak bu durum bir sürü sorunu beraberinde getirir. Bu noktada albümü eğer Louis Armstrong dinlemek için alıyorsanız keyif alacağınızı söyleyebiliriz. Ancak böyle büyük müzisyenlerin performanslarını dinlemek istiyorsanız maalesef bu açıdan albüm çok keyifli değil. Louis Armstrong'un Best of the Hot 5s and 7s albümlerinin her türlü kötü kaydına rağmen hala bu kadar önemli olmasının sebebi aslında bu cümlede gizli. 1950'ler ile Armstrong'un bir süper star haline gelmesi onun müzisyenliğinin bir adım geriye giderek şovmenliğinin ön plana çıkmasına sebep olur. Louis Armstrong Meets Oscar Peterson işte böyle bir albüm. Alıp keyifle dinlenecek ancak incelikli müzisyenlik adına çok fazla detaya barındırmayan bir albüm...
Yorumlar
Yorum Gönder