Louis Armstrong Plays W.C. Handy


Burada yayınlanan kısa özetin tamamını okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. Aşağıda (***) işaretli bölümden itibaren albüm eleştirisini okuyabilirsiniz. Louis Armstrong, (1901 – 1971) veya sahnede kullandığı ismi Satchmo, caz dünyasının belki de en tanıdık simasıdır. Trompetçi, besteci, şarkıcı hatta aktör olan Armstrong, caz belki de müzik dünyasının sonraki nesilleri etkileyen ve ilham veren figürüdür. Louis Armstrong'un müzik kariyeri 1920 ila 1960 arasında 5 ana döneme bölünür. Biz bu dönemlerin en başına gideceğiz. Armstrong, New Orleans, Louisiana'da çok fakir bir ailenin oğlu olarak doğdu. Okul yıllarının daha en başlarında müziğe ilgisi dikkat çekti. Ancak para kazanmak zorundaydı. Daha fazla para kazanmak için batakhaneden bozma dans kulüpleri ve genelevlerin etrafında çalışmaya başlar. Bu dönemlerde başta "King" Oliver olmak üzere dönemin tüm ünlü müzisyenlerini dinleme fırsatı bulur.



Okul bitince 11 yaşındayken Louis Armstrong sokaklarda para için şarkı söyleyen bir çocuk grubuna katılır. Tabii bu dönemden itibaren başı dertten kurtulmayacaktır. Louis Armstrong tüm bu pisliğin içinde nasıl dayandığını anılarında şöyle anlatır; gözlerimi her kapadığımda trompet çaldığımı hayal ediyordum. Armstrong bu dönemlerde kornet çalma konusunda kendisini geliştirir. Ancak ergenlikte de başı dertten kurtulmaz.

1919'lara gelindiğinde Louis Armstrong, New Orleans kentini meşhur sokak bandolarında çalmaya başlar. Dönemin tüm önemli müzisyenlerini dinleme hatta onlardan bir şeyler öğrenme fırsatı bulur. Bu dönemlerde Mississippi nehrinde dolaşan gemilerde iş bulur. Kendisini trompet konusunda da geliştirir ve Tuxedo Brass Band'te iş bulur. Gemide çalışmak, Armstrong'un müziğinde çok önemli bir sıçrama yapmasına yardımcı olur. 20 yaşına gelmiş Armstrong, artık nota okuyabiliyor, uzun trompet sololarının kolaylıkla üstesinden gelebiliyor ve en önemlisi o dönemlerde pek görülmeyen şekilde kendi tarzını da sololarına yansıtabiliyordu...


1920'lerin Chicago'sunda en önemli ve kentin en etkileyici caz orkestrası "King Oliver'ın orkestrasıdır. Bu dönemler cazın başkenti Chicago'dur ve Armstrong iyi para kazanır. Armstrong'un o dönemlerdeki eşi, piyanist Lil Hardin, artık King Oliver orkestrasından ayrılması gerektiğini ve kendi stilini oluşturmasının zamanının geldiğini söylemeye başlar. 1924'e gelindiğinde King Oliver'ın grubundan icazetini alarak ayrılır. Tam bu ayrılığın ardından New York'a gelmesi için bir teklif yapılır. Teklif dönemin en önemli orkestrası olan Fletcher Henderson orkestrasından gelmiştir. Armstrong teklifi kabul eder ve kornet yerine trompete ağırlık verir.

1925 yılında Armstrong, yine karısının ısrarları ile Chicago'ya döner. Bu dönemlerde Okeh plak şirketi için kendi adı altında oluşturduğu Hot Five ve Hot Seven grupları ile müthiş kayıtlar yapar. Best of the Hot 5s and 7s albümü ile bu dönem hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

**********************
1930'lara gelindiğinde Armstrong, Harlem'de Connie's Inn kulübünde çalışmaya başlar. Burası meşhur Cotton Club rakibidir. Tabii ki çok sayıda albüm yayınlar. 1930'lar müziğin kaydedilmesi açısından önemli bir yeniliğe tanıklık eder. RCA ribbon mikrofonları kayıtlarda kullanılmaya başlar ve özellikle vokaller bambaşka hale gelir. 1930'lar "The Great Depression" dönemi yani büyük ekonomik buhran dönemi ile gelmiştir. Bu yıllar caz müziği açısından özellikle de orkestralar açısından karanlık bir dönem olacaktır.

1940'lar büyük ekonomik buhran döneminin yansımaları ile geçer. Artık televizyon önemli bir ol oynamaya başlamıştır. Bu dönemlerde Armstrong çok sayıda albüm yapar ancak konserler azalmıştır. Bir şekilde Louis Armstrong and His All Stars orkestrasını ayakta tutmayı başarır ve konserlere daha az sayıda da olsa devam eder.

1950'ler Armstrong'un "C'est si bon" ve "La Vie en rose" gibi Fransız kökenli şarkıları kaydetmesi ile başlar. Bu plaklar dünya çapında başarı kazanır. Ancak biz bu yazıda farklı bir albüme bakacağız. "Louis Armstrong Plays W. C. Handy"


İlk önce W. C. Handy kimdir ile başlayalım. William Christopher Handy (1873 – 1958) Amerikalı besteci ve müzisyen. "Father of the Blues" yani Blues'un babası olarak tanınır. Handy, ilerleyen yıllarda birçok besteciyi ve müzisyeni etkilemiştir. W. C. Handy'nin önemi ise tam olarak şudur, kendisi blues'u keşfetmemiş, ilk kayıtları yapmamış hatta en üst düzey müzisyende olmamıştır. Ancak belirli bir bölgeye özgü tarzı alarak, tüm Amerika'ya tanıtmış ve müzik sahnesine Blues müziği ana müzik akımları birisi olarak kabul ettirmeyi başarmıştır. Bölgeye özgü müzik tarzı derken Delta blues'dan bahsediyorum. Bu tarzı inceleyip folklor öğelerini müziğinin içerisine almıştır. Eğitimli bir müzisyen olması sayesinde bu çalışmaları bol bol not alarak yapmış ve bir açıdan blues üzerinde araştırmaları ile kendinden sonrakilere önemli bir temel bırakmıştır. Albümün şarkı listesi şu şekilde;

A YÜZÜ
"St. Louis Blues" (Handy) - 8:50
"Yellow Dog Blues" (Handy) - 4:16
"Loveless Love" (Handy) - 4:28
"Aunt Hagar's Blues" (Brymn, Handy) - 4:57
"Long Gone (From The Bowlin' Green)" (Handy, Chris Smith) - 5:08
B YÜZÜ
"The Memphis Blues (Or Mister Crump)" (Handy, George A. Norton) - 2:59
"Beale Street Blues" (Handy) - 4:56
"Ole Miss Blues" (Handy) - 3:25
"Chantez Les Bas (Sing 'Em Low)" (Handy) - 4:48
"Hesitating Blues" (Handy) - 5:20
"Atlanta Blues (Make Me One Pallet on Your Floor)" (Dave Elman, Handy) - 4:33

1954 yılında yayınlanan albümde Louis Armstrong, önemli W. C. Handy düzenlemeleri kendine özgü tarzıyla yorumluyor. 1940 ve 50'lerde dönemin müzik piyasasında fırtınalar estiren "Louis Armstrong and His All Stars" orkestrası şu müzisyenlerden oluşuyor, Barney Bigard klarnet, Barrett Deems davul, Billy Kyle piyano, Velma Middleton vokaller, Arvell Shaw bas ve Trummy Young  trombon.

Albüm 1950'lerde yayınlanmış en iyi  Louis Armstrong albümü olarak nitelendirilir. Albüm 1986 yılında CD formatında elden geçirilmiş, 1997 yılında ise kapsamlı bir re-master çalışması ile yeniden yayınlamıştır. Albümü plak formatında almak isteyenler Pure Pleasure baskısını gönül rahatlığı ile tercih edebilirler.

Yorumlar