Bathory - Hammerheart


Bathory - Hammerheart
Black Mark BMLP666-5 2LP

Bathory, 1980'lerde İsveç'te kurulmuş bir metal grubu. İsmini meşhur Macar kontes Elizabeth Bathory'den alan grup heavy metal tarihinin önemli topluluklarından bir tanesi ve zaman zaman albümlerini Stereo Mecmuası'na taşıyoruz. Aslında Bathory demek eşittir rahmetli Quorthon demek. Bathory'nin erken dönem albümleri Norveç Black Metal'i için resmen bir altyapı ve nasıl olur planlaması içerirken, ilerleyen yıllarda yayınladıkları albümler ile bu defa da Viking metal türünün başlangıcı Bathory'nin yaptığı söylenebilir.  Tabii tüm bu süreç Quorthon'ın kalp sorunları yüzünden vefatı ile sona erer ve  Bathory uç müziğin tarihindeki yerini alır.


1983 yılında kurulan Quorthon  tarafından kurulur. O dönemlerde Ace olarak tanınır. Bunun sebebi KISS'in kurucu gitaristi olan Ace Frehley'e hayran olmasıdır. Bu arada Quorthon'un gerçek adı Tomas Forsberg 'tir. İlk grubunu kurunca o dönemlerin modası olan kötü ve ürkünç bir isim bulmak için arayıiş başlar. O mu olsun bu mu olsun derken Venom grubunun "Countess Bathory" şarkısından aldığı ilham ile grubunun ismini Bathory koyar. O dönemlerde kötü kayıtlar ile farklı karışık kasetlerin içerisinde görülürler. Zaman içerisinde ilk albümlerini çıkartmak için teklif gelir ve Quorthon kayıt için dışarıdan müzisyenlerle anlaşarak "Bathory" albümü kaydedilir. Bu dönemin arkasından 80'ler dar bir çevrede de olsa ses getiren albümler peşi sıra gelir 1985 yılında "The Return……" 1987 yılında "Under the Sign of the Black Mark" ve bir yıl sonra "Blood Fire Death"


Bu albümlerin ortak özelliği son derece kötü prodüksiyona sahip olması, Quorthon'ın vokallerinin zaman zaman yırtılması ile farklı bir tazı olmasıdır. Dönemin İskandinav uç müziğinin geleneksel konuları Bathory müziğinin de temel taşıdır, Hristiyan karşıtlığı ve satanizm. 1980'ler boyunca Black Sabbath, Motörhead gibi toplulukların yanında ağır bir Venom etkisi görülür.

1980'lerin sonlarına gelinirken "Blood Fire Death" albümü yayınlanır. Albümü dinleyenler kulaklarına inanamazlar. Konular Viking ve İskandinav mitolojisine kaymış, şarkıların temposu yavaşlamış ve akustik bölümler gelmiştir.  Birçok müzik yazarı bu albümü Viking Metal'inin ayak sesleri olarak tanımlar.

1990 geldiğinde grup Hammerheart albümünü yayınlar. Bathory'nin beşinci stüdyo albümüdür. Blood Fire Death albümünün etkisi büyük ölçüde rafine hale gelmiş ve konsept geliştirilmiştir. Tüm şarkılar Quorthon tarafından yazılmış ve müzisyene basta Kothaar ve davulda Vvornth eşlik etmiştir. Şarkı listesi şu şekilde;
1. "Shores in Flames" 11:07
2. "Valhalla" 9:33

3. "Baptised in Fire and Ice" 7:57

4. "Father to Son" 6:28

5. "Song to Hall Up High" 2:30

6. "Home of Once Brave" 6:43

7. "One Rode to Asa Bay" 10:23

8. "Outro" 0:52
Albümde akustik gitar yoğun olarak kullanılır. Quorthon tüm gitarların yanında klavyeler ve efektleri de kendisi kullanır. Aslında tüm Bathory albümleri gibi bir Quorthon projesidir Hammerheart daha fazlası değil. Albüm bugünlerin Viking Metal'in yapısı ve temellerini oluşturur ve türün gerçek anlamdaki ilk örneği kabul edilir.



1980'lerdeki Bathory albümlerinin aksine prodüksiyonu daha iyidir. Topluluğun ilk ve tek videosu "One Rode to Asa Bay" bu albüm için hazırlanmıştır. Video dönemin düşük bütçeli prodüksiyonlarına bir örnek olsa da, çok saygı duyulan bir grubun alamet-i farikası olduğu için el üstünde tutulur. Albüm yakın zamanda İskandinav plak firması Black Mark tarafından yenilenerek plak formatında basıldı. Normalde tek plaklık albüm bu defa çift plak olarak basıldı ve ikinci plakta 7 şarkı ile zenginleştirildi. İşin ilginç tarafı baskı çok çok başarılı. Hatta şaşırtıcı derece de başarılı. Meraklısı kaçırmasın...

Tolga

Yorumlar