Group Titan: Anatolian Break Dance


Group Titan: Anatolian Break Dance
Pharaway Records
PHS036 4040824086572

Hayatımda çok garip albümler ile denk geldim. Muhtemelen sizlerde denk gelmişsinizdir. Bundan 10 sene kadar önce progresif rock okyanuslarının derinliklerine dalarken özellikle Güney Amerika ve Uzakdoğu'da'da öyle garip gruplarla tanıştım ki. Sadece progresif rock değil, hemen her müzik tarzında böyle örneklere rastlamak mümkün.

Bir müziksever olarak Uzakdoğu gerçekten her zaman büyük bir muammadır. Yazıları okuyamadığımız, Google Translate gibi servislerle mantıklı bir çeviri yapılamadığı için çoğu topluluğun ve müzisyenin aslında kim olduğu konusunda her zaman karmaşa olur. Yakın zamanda elime geçen An Anthology of Chinese Experimental Music 1992-2008 kutu setinden kısaca burada bahsetmiştim. Müzisyenler ve topluluklar hakkında en ufak bir bilgim yoktu hatta müzikte çok absürd idi. Yine yakın zamanda sevgili Tolga tarafından incelenen Batushka grubunun Litourgiya albümünde de müzisyenlerin aslında kim olduğu konusunda bir muamma vardı mesela. Bu tarz örnekleri yaz yaz bitmez.



Türk müzik piyasasında da böyle albümler yok değil. Bugün işte öyle bir albümden bahsedeceğim. Group Titan isimli topluluğun, ilk ve tek albümü olan; Anatolian Break Dance...

Hiç yalan söylemeyeceğim, plak elime geçene kadar Group Titan veya Türkiye'deki ismiyle Grup Titan diye bir topluluğun varlığından haberim bile yoktu. Aslında bu durum sadece bana özgü değil. Konuştuğum ve yazıştığım hiç kimse albüm hakkında kapsamlı bir bilgiye sahip değil. Albümün 1985 yılında Diskotür tarafından basılmış olması dışında pek bir bilgi yok. Türkiye'de basılan birçok plağın kapağında müzisyenler hakkında bilgi olmamasına alışkınız. Bunların bir çoğu zaman içerisinde araştırılarak bulunuyor ama Group Titan konusu muamma.

Bu muammaya ışık tutabilecek az sayıda insandan bir tanesi, Türk müzik tarihinin yazınsal tarafına katkıları yadsınamaz sevgili dostumuz Münir Tireli olabilir diye düşünerek kendisine de ulaştım ama onunda albümle alakalı bilgisi yoktu. Eh bir şekilde bunu duyunca rahat ettim. Münir Tireli için bu albüm muamma ise benim için bu durum gayet doğal :) Yetmedi funk konusunda Stereo Mecmuası'nda müthiş yazılarını okuduğunuz Aykut Öğer'e de sormayı unutmadım. Onunda bilgisi yoktu. Hatta A.K Müzik'ten sevgili Tansu Bey'e de ulaştım. Sonuçta belki zaman içerisinde bu esrar perdesi çözülür.

Albümün yayın yılı ve yayınlayan plak firması haricinden bildiğimiz hiçbir şey yok. Rivayetlere göre albüm yayınlandığı dönemlerde fena ilgi görmemiş ve yine rivayetlere göre düğün derneklerde çalınmış. Tabii dediğim gibi bunların tamamı şehir efsanesi.... Albümün içeriğine ve şarkı listesine bakmak gerekirse,
A Yüzü
1. Çingeneler Masa Yapar Satarlar

2. Çadirimin Üstüne Sip dedi + Mastika

3. Silifkenin Yogurdu

4. Break Döktürü

5. Adanali Funk

6. Kadifeden Kesesi

B Yüzü  
1. Findik Dallari

2. Azize

3. Misket

4. Aman Yavrum Nazlanma

5. Konyali

6. Kasap Havasi
Şarkı listesinden görüleceği üzere çok bilindik oyun havaları mı desek, her dönem popüler hareketli şarkılar mı desek bilemiyorum. Bu melodiler alınıp üzerine tabiri caiz ise müzisyenler ellerine ne geçirdiler ise eklemişler. Gitarlar, elektronik efektler, betabox bölümleri hatta dönemin popüler atari oyunlarından sesleri bile duyabiliyorsunuz. Tam anlamı ile delilik. Müziğin tarzı konusunda yorum yapmak çok zor, elektro funk soslu folk müziğimi desek, elektronik pop mu desek bilemiyorum. Ancak olay dönüyor dolaşıyor deliliğe geliyor...

Bu albüm normal bir müziksever için her dakika dinlenebilecek bir albüm değil. Eğer eşiniz dostunuz ile halay çekmek gibi bir hobiniz yok ise bir kere dinlenip arşivin derinliklerine gömülecek bir albüm. Doğruyu konuşmak gerekirse benim de düşüncem bu. Ancak albümün kendi içindeki gizemi sayesinde kült albümler sınıfına giriyor. Hazır fiyat makul iken belki arşive kült statüsünde eklenebilir... Albümün ne vaat ettiği konusunda aşağıdaki video bir fikir verebilir.

Albüm Pharaway Records tarafından basılmış. Plak şirketini Türk müzik dünyasından ve farklı coğrafyalardan bastıkları ve hiç beklenmedik albümler ile tanıyoruz ancak Group Titan Anatolian Break Dance ile onlarda olayı bambaşka bir noktaya taşımış oldular...

Ekleme: Albümün kapağı Philip K. Dick'in bir Mars kolonisinde yaşanan şizofrenik olayları ele aldığı bilim kurgu kitabı "Martian Time-Slip"in Fransızca çevirisinin kapağından alınmış. Kibarca yazdım tabii :) Roman Fransızcaya Glissement de temps sur Mars olarak çevrilmişti.... Merak edenler buradan bakabilirler.

Not1: Albümü dinleyen eşim, bazı şarkıların eski Türk filmlerinde kullanılmış olabileceğini söyledi. Olabilir :)

not 2: Okuyucularımızdan albümün gizem perdesini kaldıracak her türlü bilgiyi merakla bekliyorum.



Yorumlar