Batushka - Litourgiya



Batushka - Litourgiya
Witching Hour Productions LP


Uzun zamandır albüm incelemesi yazmıyordum Mecmua için. Geçtiğimiz günlerde Batushka topluluğunun Litourgiya albümünün plağı elime geçince bende bir kaç satır yazayım dedim. Son yıllarda karşıma çıkan en ilginç albümlerden bir tanesi olan 2015 yılında yayınlanmış en ilginç albümlerden bir tanesi olan Litourgiya, Polonyalı müzisyenlerden oluşmuş bir topluluktan geliyor.

Albüm Witching Hour Productions tarafından 2015 yılında yayınlandı ve Black Metal meraklıları tarafından oldukça olumlu karşılandı. Albüm tarz olarak oldukça farklı. Aslında dini motiflerin ve melodilerin uç tarzlardaki müzik tarzlarının içerisine yedirildiği albümler bolca bulunuyor. Buradaki ilginçlik Polonyalı müzisyenlerin Ortodoks Hristiyan ilahilerini alıp müziklerinin içerisine eklemeleri.

Polonya ilginç memlekettir. Komünizm döneminde bile din ülkenin önemli bir parçasıydı ve yaşamaya devam etti. Geçmişten gelen bu tutuculuk aslında Polonya'nın ilk binde Hristiyanlığı kabul etmesinden bu yana değişmemiş. Avrupa'da din adına yaşanan büyük savaşlarda Polonya kralları en ön cephelerde yer almış. Ancak burada önemli bir konunun altını çizmek lazım. Polonya halkının Katolik mezhebine mensup büyük çoğunlukla. Polonya'ya gidenler varsa her tarafın kiliselerle dolu olduğunu görmüşlerdir. Ancak Batushka topluluğu müziğinde Ortodoks ilahilerini kullanmış. Polonya'da Ortodokslar azınlık durumdalar. Bu seçim oldukça ilginç. Seçilen ilahilerdeki metinler tabii ki değiştirilmiş ve bu değişikliklerde Doğu Avrupa Ortodoks kilisenin dili ve inanç altyapısı kullanılmış. Tüm metinler oldukça eski ve ağır bir Rusça ile yazılmış.

Son derece yaratıcı şarkı listesi aşağıda;
Yekteníya 1 05:45
Yekteníya 2 04:22
Yekteníya 3 04:51
Yekteníya 4 05:19
Yekteníya 5 06:00
Yekteníya 6 04:13
Yekteníya 7 05:34
Yekteníya 8 05:09

Batushka - Litourgiya prodüksiyon anlamında çok başarılı bir albüm sayılmayabilir. Basların biraz fazla dominant olması yüzünden işlerin kızıştığı anlarda biraz karmaşa ortaya çıkıyor. bunda topluluğun gitar tonlarını neredeyse basmışcasına ayarlamasının da etkisi büyük. Albümde harika melodiler ve atmosferik bölümlerin yanında Black Metal'in doğasındaki ortalığın toz duman kaplandığı bölümlerde mevcut. Yalnız aradaki denge çok başarılı şekilde kurulduğu gibi özellikle koral bölümlerin albümün atmosferine kazandırdığı olumlu etki albümü bambaşka bir hale getiriyor.

Albümün dijital versiyonları ile plak baskısı arasında fazla bir ses kalitesi farkı yok. 3 farklı fazda basılan plaklar farklı renklerde basılmış durumda. ben turuncu baskını tercih ettim. Ayrıca meraklısına picture disc'i de mevcut.  Merak edenler için topluluğun bir konser performansından görüntüler aşağıda...

not: Albümün bazı ülkelerdeki kapağı farklı. Asıl kapak sayfanın en üstünde bulunandır

Tolga

Yorumlar