Herbie Hancock - Maiden Voyage


Herbert Jeffrey "Herbie" Hancock (1940- hayatta Amerikalı piyanist, orkestra lideri Chicago, Illinois'te dünyaya geldi. Ailesi dönemin oyuncu ve şarkıcı Herb Jeffries'ten etkilenerek ismini verdiler. Birçok caz piyanisti gibi Herbie Hancock müzik yaşamına klasik piyano eğitimi ile başladı. Daha yedi yaşındayken kabiliyeti ve yetenekleri kendisini göstermeye başlamıştı. Tüm bunların sonucunda çocuk yaşta 11 yaşındayken Chicago Senfoni Orkestrasıyla sahneye çıkıp piyano çaldı.

Gençliği boyunca hiçbir zaman caz ile alakalı bir eğitim almadı ancak müzik dinleyerek armoni konusunda kendisini geliştirdi. Kendi biyografisinde yazılan çizilenlere göre "Hi-Lo's" isimli vokal grubundan çok etkilenmişti. Bu grup oldukça ilginçti ve zaman içerisinde Frank Sinatra ve Clare Fisch gibi isimlerin arkasında geri vokalleri üstlenmiş ve ilerleyen yıllarda başta The Manhattan Transfer, olmak üzere vokal müziği topluluklarını derinden etkilemişti. Başta Clare Fisch arkasından da Bill Evans, Ravel ve Gil Evans, Herbie Hancock'u derinden etkileyen isimlerdi...


1960'lara gelindiğinde Chicago'ya taşınıp eğitimine devam ederken Donald Byrd ve Coleman Hawkins gibi iki önemli isim ile çalışma fırsatı bulur. Bu dönemin arkasından eğitimine New York'a devam etme fırsatı yakalar ve bu dönem Oliver Nelson ve Phil Woods topluluklarında çalma fırsatı bulur. Tüm bu süreç akabinde ismini müzik piyasasında duyurmayı başarmıştır. 1962 yılında Blue Note Records için ilk kaydını yapar. Bu kayıt ve performansı Miles Davis'ın ilgisini çeker. Bu durum Herbie Hancock'un müzik kariyerini bambaşka bir yola sokacaktır.


1963 yılında Miles Davis'in ikinci büyük beşlisi olarak nitelendirilen grubunun bir parçası olur. O dönemlerde birçok müzisyen ve en önemlisi Miles Davis, Hancock'u genç müzisyenler arasında en yeteneklisi olarak nitelendirmektedir. Davis ikinci beşlisinde ritm bölümü genç yeteneklere verir 17 yaşındaki davulcu Tony Williams ve piyanoda Hancock. Wayne Shorter'ın da aralarına katılmasıyla bu  beşli tarihin en iyi caz gruplarından birisi haline gelir.

Bu dönemde Herbie Hancock kendi sesini de keşfeder. Bu durum müzik tekniği açısından yeni bir yolculuğun başlangıcı olur ve kendisine özgü bir teknik geliştirmesinin ilk adımlarını atmasına vesile olur. Bu dönemlerde caz müziğinde böyle bir şey duyulmamıştı ve sesini müziğin içerisinde bir nevi enstrüman gibi kullanıyordu. 1960'lar boyunca hem çalma tekniğini hemde popüler cazın nota yapısını alıp bambaşka yerlere götürebilmek üzerine kafa yorar. Bu dönemler boyunca Miles Davis gruplarında çaldığı müzisyenler haricinde Grant Green, Bobby Hutcherson, Rivers, Byrd, Kenny Dorham, Hank Mobley, Lee Morgan ve Freddie Hubbard gibi isimlerle çalışma fırsatı bulıur.

1964 yılında yayınladığı "Empyrean Isles" yeni geliştirdiği tekniklerin ipuçlarını veren albüm olarak ön plana çıkarken, caz müziğine çok büyük etkisi olur.  Ancak bir sene sonra yayınlanacak olan "Maiden Voyage" albümü ile bu hikaye bambaşka bir hal alır. Albümün şarkı listesi şu şekilde;
A Yüzü
1. "Maiden Voyage" 7:53

2. "The Eye of the Hurricane" 5:57

3. "Little One" 8:43

B Yüzü

1. "Survival of the Fittest" 9:59

2. "Dolphin Dance" 9:16
Albümde piyanoda Herbie Hancock'a eşlik eden müzisyenler şu şekilde. Freddie Hubbard  trompet. George Coleman tenor saksafon. Ron Carter bas ve Tony Williams davul. Albüm Hancock'un beşinci albümüydü ve Rudy Van Gelder tarafından kaydedilmişti. Albüm Hancock tarafından konsept yapıda yani belirli bir konuya odaklanarak tasarlanmıştı; okyanus atmosferi!


Parçaların isimleri deniz biyolojisi veya direkt olarak deniz ile alakalı seçilmiş ve gel-git dinamikleri gibi bir dizi okyanus etkisi hayal edilerek şarkılar ve kullanılan teknikler geliştirilmiş idi. Hancock kafasındaki etkiyi tam olarak plağa kaydedilmek için Bluenote yöneticileri ile tartışmayı bile göze almıştı. Sonunda albüm kayıtları tabii ki gecikmişti. Sonuçta ortaya çıkan albüm neredeyse bir baş yapıt idi ve bunu ortaya koyan kişi daha 24 yaşında gencecik bir piyanist idi. Albüm yayınladığı anda büyük ilgi görmüş ve 60'ların en önemli albümü haline gelmişti. Lirik atmosferi ile dönem albümleri ile önemli ölçüde ayrışıyordu.

Albümün yayınlandığında hem stereo hemde mono versiyonları beğeniye sunulmuş 1960'lardan plak modasının bittiği döneme kadar çok defa yeniden basılmıştı. 2010 yılında  Analogue Productions Rudy Van Gelder düzenlemesinden hareketle limitli sayıda 45 devirlik çift plaklık 200Gr'lık bir baskı yapmış. Arkasında da aynı setin 180Gr versiyonu basılmıştı. Bunlar haricinde bir çok farklı plak firması tarafından yeniden basılan plağın Rudy Van Gelder düzenlemesini temel alan Universal Blue Note baskısını ve 50. yıla özel renkli Universal Blue Note 180gr'lık limitli baskını tercih edebilirsiniz.





Yorumlar