Herbie Hancock - Empyrean Isles


Herbert Jeffrey "Herbie" Hancock (1940- hayatta Amerikalı piyanist, orkestra lideri Chicago, Illinois'te dünyaya geldi. Ailesi dönemin oyuncu ve şarkıcı Herb Jeffries'ten etkilenerek ismini verdiler. Birçok caz piyanisti gibi Herbie Hancock müzik yaşamına klasik piyano eğitimi ile başladı. Daha yedi yaşındayken kabiliyeti ve yetenekleri kendisini göstermeye başlamıştı.


Gençliği boyunca hiçbir zaman caz ile alakalı bir eğitim almadı ancak müzik dinleyerek armoni konusunda kendisini geliştirdi. Kendi biyografisinde yazılan çizilenlere göre "Hi-Lo's" isimli vokal grubundan çok etkilenmişti. Bu grup oldukça ilginçti ve zaman içerisinde Frank Sinatra ve Clare Fisch gibi isimlerin arkasında geri vokalleri üstlenmiş ve ilerleyen yıllarda başta The Manhattan Transfer, olmak üzere vokal müziği topluluklarını derinden etkilemişti. Başta Clare Fisch arkasından da Bill Evans, Ravel ve Gil Evans, Herbie Hancock'u derinden etkileyen isimlerdi...

1960'lı yıllar Herbie Hancock için müzikal kariyerinde yükselme dönemi olmuştur. Özellikle 1963 yılında Miles Davis'in ikinci büyük beşlisi olarak nitelendirilen grubunun bir parçası olması Hancock için altın dönemlerin başlangıcı olur. 1960'lar boyunca hem çalma tekniğini hemde popüler cazın nota yapısını alıp bambaşka yerlere götürebilmek üzerine kafa yorar ve bu sürecin sonunda bugün göz atacağımız albüm ortaya çıkar; Empyrean Isles.

Empyrean Isles, Blue Note Records için kaydedilir ve 17 Haziran 1964'te yayınlanır. Herbie Hancock'un dördüncü albümüdür. Albümde tüm zamanların en önemli Hancock bestelerinden kabul edilen  "One Finger Snap" ve "Cantaloupe Island" komposizyonları bulunur.


Albüm, trompet ve ritim hattı için hazırlanmış bir quartet albümüdür. Hancock albümle alakalı bir quartet'in yarattığı sorunları çok fazla kafaya takar. Albümün tını anlamında zenginliğini sağlayacak özellikle de tenor saksafon gibi alt frekansları zenginleştirecek  enstrümanların yokluğunun albümün doku ve tını anlamında "sığ" kalmasından korkar. Herbie Hancock, çözümü ana melodi hatlarının sıcak tonlara sahip olması ve üzerinde doğaçlama yapılabilecek şekilde yeniden düzenlemekte bulur. Melodi hatları arasında boşlukların bırakılması ve notaların kayda katılacak her enstrüman tarafından çalınabilecek şekilde seçilmesi ile büyük bir özgürlük olmuş ve özellikle sololarda bambaşka tatlar elde edebilmeyi hayal etmişti. Burada müzisyenler tabii ki önem kazanmıştı.

1960'lar boyunca görmeye alışkın olduğumuz müzisyenler albümde Hancock'a eşlik ederler. Freddie Hubbard kornet, Ron Carter bas ve Tony Williams davullar.

 Empyrean Isles için Herbie Hancock tarafından ortaya çıkan konsept müzisyenlere büyük ölçüde esneklik sağlamış olsa da, albüm tam anlamı emprovize yapıda değildi ve dikkatli şekilde incelendiğinde ilerleyen dönemlerde Hancock müziğinde çokça yer alacak "funk" öğelerini de içerisinde barındırıyordu.  Albüm yayınlandığı dönemlerde büyük ilgi görse de, ilerleyen yıllarda ilgi daha da artar. Özellikle "Maiden Voyage" albümü yayınlanıp dünya çapında bir olay haline gelince daha da dikkatli şekilde mercek altına alınmıştır.

Albüm 1999 yılında elden geçirilerek yeniden yayınlanmış ilerleyen senelerde birkaç kez daha elden geçirilmiştir. Rudy Van Gelder düzenlemesini temel alan Universal Blue Note baskısı fiyat perfoemans oranı en yüksek baskı dersek yanlış olmayacaktır.

Yorumlar