Wayne Shorter- Speak No Evil


Wayne Shorter, 1933 yılında New Jersey kentinde dünyaya geldi. Okul hayatı sırasında müziğe ilgi duymaya başladı.Babasının desteği ve cesaretlendirmesi le klarnet çalmaya başları. Babası sadece onu değil kardeşini de müzik konusunda cesaretlendiriyordu ve Alan ilerleyen senelerde tanınmış bir trompetçi olacaktı. Üniversite eğitimini tamamlamasının ardından askerlik hizmetini yaptı. Bu sırada kendisi gibi asker olan Horace Silver ile tanıştı ve birlikte müzik yaptılar. Terhisinin ardından ilk önce Maynard Ferguson ile müzik yaptı. Kısa bir süre sonra Art Blakey topluluklarına katıldı ve 5 sene burada müzik yaptı.


Wayne Shorter'ın hayatının en önemli değişimi John Coltrane'nin Miles Davis topluluklarını bırakması ile oldu. 1960'larda Coltrane kendi topluluklarını kurmanın ğeşine düştü. Ancak giderken Davis'e Wayne Shorter'ı önerdi. Bu dönemlerde Shorter'ın başka bir anlaşması olduğu için teklifi kabul edemedi. Davis ilk önce Sonny Stitt, arkasından Hank Mobley, George Coleman ve Sam Rivers ile çalıştı. 1964 yılında  Wayne Shorter Art Blakey'den ayrılınca Davis'in teklifini kabul etti ve Herbie Hancock, Ron Carter ve Tony Williams ile birlikte çalmaya başladı. Davis bu yeni beşliyi ikinci en iyi grubum diye lanse ediyordu. Bu dönemlerde  Wayne Shorter "Prince of Darkness", "E.S.P.", "Footprints", "Sanctuary", "Nefertiti" gibi çok önemli parçaları bestelerken bir yandan da caz müziği sahnesini değiştiriyorlardı. Wayne Shorter, In a Silent Way ve Bitches Brew  albümlerinin kayıtlarına katıldıktan sonra kendi yoluna ilerledi.  Aslında Wayne Shorter biyografisi daha bir sürü ilginç birliktelik ile dolu. İlk aklıma gelen Weather Report örneğin. Ancak bu başka bir yazının konusu olsun!

Wayne Shorter, Davis ile çalışmalarına devam ederken Blue Note Records plak şirketi birkaç albüm kaydeder. Zaman içerisinde albüm sayısı 10'u geçecektir ve Shorter çok önemli isimlerle çalışacaktır. Ancak konumuz "Speak No Evil" Albümün şarkı listesi şu şekilde;
A Yüzü
1. "Witch Hunt" 8:11

2. "Fee-Fi-Fo-Fum" 5:54

3. "Dance Cadaverous" 6:45

B Yüzü

1. "Speak No Evil" 8:23

2. "Infant Eyes" 6:54

3. "Wild Flower" 6:06
1966 yılında yayınlanan "Speak No Evil" Wayne Shorter'ın 6. solo albümü, Blue Note plak şirketi tarafından yayınlanan 3. albümü. Albüm hard bop ve modal caz elementrlerinin birlikte kullanıldığı bir albüm. Albümün bir diğer ilginç noktası kapağında Shorter'ın ilk eşi Teruka (Irene) Nakagami'nin fotoğrafının kullanılması.

Albüm öncesinde Wayne Shorter önemli müzisyenleri biraraya toplar. Freddie Hubbard trompet. Herbie Hancock piyano. Ron Carter kontrbas. Elvin Jones  davul. Bu müzisyenlerin bir kısmı Miles Davis ile de çalışıyordu. Freddie Hubbard ise Art Blakey dönemlerinden tanıdığı bir isimdi. Bu müzisyenler topluluğunun çalması için Shorter 6 yeni parça hazırlamıştı. Bu parçaları yazarken, uzak diyarları düşlemiş, puslu dağlar, vahşi doğa ve garip şekiller. Folklör ve efsanelerden etkilendiği şarkı isimlerinde de oldukça belli olur. Albümün yayınladığı dönemlerde gerek plak şirketinden gerekse de Wayne Shorter'dan özel bir ilgi görmez. Bunun en önemli sebebi Shorter'ın Davis albümlerinde de yer alması ve bir yandan da plak şirketinin de Davis albümlerine odaklanmasıdır. Ancak albümün değeri zaman içerisinde anlaşılır ve hak ettiği değeri bulur.


Parçaların oldukça ilginç yapıları ve usta müzisyenlerin sololarından, ritm bölümlerine kadar neredeyse kusursuz icraları bu değeri kesinlikle hak ediyor. İlerleyen senelerde "Wild Flower" başlı başına bir caz marşı haline gelmiş ve farklı müzisyenler tarafından defalarca yorumlanmıştır.

Albüm zaman içerisinde bir kaç kez çok kapsamlı şekilde elden geçirildi. Özellikle Rudy Van Gelder tarafından yapılmış re-master çalışması başarılı bulunuyor. Ayrıca yine Blue Note Records tarafından 2000 ve 2010'lu yıllarda ayrıca bir re-master yapıldı. Meraklılar albümün uygun fiyata satılan standart Universal Blue Note plak baskısını gönül rahatlığı ile satın alabilirler. Daha iyisini isteyenler Music Matters tarafından yayınlanan 45 devirlik 2 plaklık özel baskıya da göz atabilirler. Ayrıca yine Music Matters tarafından basılan tek plaklık baskıda meraklısı için ilginç olacaktır.





Yorumlar