Norah Jones - Day Breaks


Norah Jones - Day Breaks
Bluenote Records  CD
602547955715

Norah Jones'un ilk albümünün çıktığı zamanları hatırlar mısınız? 2002 yılında "Come Away with Me" yayınlandığı dönemlerde müzik piyasasına bomba gibi düşmüş ve kadın caz vokali alanında bir süredir senelerdir eksikliği çekilen "yeni ses"in bulunduğu düşünülmüştü. Genç bir kadın etkileyici vokali ve piyano notaları ile müzikseverlerin gönlünde ilk albümü ile yer edinmeyi başarmıştı. 2004 yılında yayınlanan "Feels Like Home" albümü ilk albümden daha geniş kitlelere ulaştı. Başarılı formül aynen devam ediyordu. Her iki albüm çok iyi bir prodüksiyona sahipti ve plak şirketi ciddi bir yatırım yapmıştı. Kayıt ve orkestrasyon, çoğu gen müzisyenin hayallerini süsleyecek kadar ihtişamlıydı ve müzik dünyası yeni bir yıldıza kavuşmuştu. Norah Jones cephesinde yeni ve güzel haberlerin ardı arkası kesilmiyordu, Ray Charles ile işbirliği sonucu Genius Loves Company albümünde yer alan "Here We Go Again" başlı başına bir hit haline geldi ve genç yaşında müzik tarihinde önemli bir isim haline gelmeyi başardı Norah Jones.

2007 yılında yayınlanan "Not Too Late" büyük bir heyecan ile beklenirken damaklarda pek güzel bir tat bırakmadı. Farklı bir yola sapmaya karar veren Norah Jones aslında farklı vokal tekniklerini başarılı şekilde sunsa da, albümün yavaş yavaş farklı tarzların ağırlık kazanmaya başlayan tarzı geniş kitleleri pek mutlu etmese de, yine başarılı satış rakamlarına ulaştı. 2009 yılında yayınlanan The Fall üzerinde oldukça çalışılmış, düşünülmüş ve harika müzisyenler ile desteklenmiş bir albüm olsa da, tarzdaki kayma yine bir çok dinleyiciyi mutlu etmedi. Aslına bakarsanız albümde Norah Jones ismi gözükmese, belki de tarzında çok sevilecek bir albüm olabilirdi. 2012 yılında yayınlanan Little Broken Hearts albümünde yine bambaşka bir Norah Jones ile karşılaştık. Tartışmalar hemen alevlendi.Ancak şunu kabul etmek gerekir ki, albüm kesinlikle bir "Come Away with Me" değildi.

2016 Ekim ayında yayınlanan "Day Breaks"in daha aylar öncesinde bir köklere geri dönüş albümü olacağı belliydi. Norah Jones nihayet piyanosunun başına geri dönmüş ve özellikle ilk albümünü sevenleri mutlu edecek yeni şarkılar hazırlamayı başarmış. Blue Note plak şirketi de, prodüksiyon konusunda masraftan kaçınmayarak albümün başarılı olması için elinden geleni yapmış.

2015 yılında "Day Breaks" albümü ile alakalı ilk haberler gelmeye başladığında ilk dedikodular ortaya çıktı. Aslında kimse yeni bir Little Broken Hearts beklemiyordu ancak Norah Jones sürprizleri seven bir müzisyen olarak her yöne doğru ilerleyebilirdi. 2016 yılının ilk aylarında Norah Jones bir röportajında piyanosunun başına dönerek dokuz yeni şarkı bestelediğini ve albümün tam bir dönüşüm olduğunu ve köklerine döndüğünü açıklayınca merak daha da arttı. Bir süredir Norah Jones kendisini gitarı ile anlatmayı seçmiş ve bunda ne kadar başarılı olup olmadığı tartışma konusuydu.

Yeni albümün şarkı listesi şu şekilde;
1. "Burn" Norah Jones, Sarah Oda 4:38 
2. "Tragedy" Jones, Oda 4:14

3. "Flipside" Jones, Peter Remm 3:41

4. "It's a Wonderful Time for Love" Jones, Oda 3:53

5. "And Then There Was You" Jones, Remm 3:05

6. "Don't Be Denied" Neil Young 5:36

7. "Day Breaks" Jones, Remm 3:57

8. "Peace" Horace Silver 5:15

9. "Once I Had a Laugh" Jones 3:12

10. "Sleeping Wild" Oda 3:07

11. "Carry On" Jones 2:48

12. "Fleurette Africaine (African Flower)" Duke Ellington 5:21

Albümün açılış parçası "Burn" ile derin bir oh çekeceğinize eminim. Albüm aslında caz, pop ve blues hatta bu defa daha fazla blues etkisine sahip. İlk iki albümden esintiler içeren ve güzel sözleri ile "Tragedy" hemen dikkat çekiyor. Albümde en sevmediğim parça ise "Flipside" oldu, bu tarz up-tempo şarkıları Norah Jones ile özdeşleştirmek konusunda sıkıntı yaşıyorum. Onun haricinde özellikle Jones bestelerinin beklentilerimin çok üzerinde başarılı olduğunu söylemeliyim.

Albümde bir Neil Young cover'ı olan "Don't Be Denied" beklediğimden çok daha etkileyici olmuş. Norah Jones'un ilk EP'si "First Sessions"da da yer alan Horace Silver klasiği "Peace" son derece etkileyici. Duke Ellington bestesi "Fleurette Africaine" ise benim gibi fazlaca tutucu müzik dinleyicileri açısından Duke Ellington, Charles Mingus ve Max Roach'un efsanevi "Money Jungle"daki haliyle hatırlanmaya devam edecektir. Bu arada iyi aklıma geldi bu albüme de mutlaka yer vermeliyiz Mecmua'da!

Day Breaks albümü kesinlikle alınmayı hak ediyor. İlk albüm kadar yani "Come Away with Me" vurucu bir albüm olmuş mu derseniz hayır ancak o dönem böyle bir albüm beklentimiz yoktu ve tamamen sürpriz yaşamıştık. Bu defa ise beklentiler yüksekti ve Jones karşılamayı başardı demek doğru olabilir.

Albümün hem plak baskısı hemde CD baskısı dünyanın dört bir tarafında aynı anda satışa sunuldu hatta İngiltere'den çok kısa zamanda elime ulaştı. Ancak işin ilginç tarafı albüm 7 Ekim 2016 tarihinde yayınlanmış olmasına ve bu yazıyı yazdığımda 17 Ekim iken yani albüm yayınlanalı 10 gün olmuş iken ülkemizde ne CD'si ne de plağı raflarda yok. Hatta büyük müzik zincirlerinin web sitelerine de girmiş değil. Bu nasıl bir şey gerçekten anlamadım. Albümün şu an elimde CD'si var. Plağı da çok yakında elimde olur. Yazılan çizilenlere göre plak baskısı 140Gr olmasına rağmen son derece başarılıymış. Kısa zamanda plak baskısı hakkındaki görüşlerimi de paylaşmaya çalışırım.

Albüm bildiğim kadarı ile dijital olarak farklı müzik mağazalarından satın alınabiliyor ancak stream servislerine de gelmemiş durumda. Örneğin Apple iTunes Store'dan 9,99TL fiyat etiketi ile satın alabilirsiniz. Aşağıda "Carry On" için hazırlanan videoyu seyredebilirsiniz.



Yorumlar