Fotoğraftaki sesi keşfeden adam; Herman Leonard Bölüm II



Bu ödüllerden sonra 1999 yılında, Jazz Photographer Association tarafından ünlü caz kontrbasçısı ve fotoğrafçısı Milt Hinton adına verilen, “Milt Hinton Award for Excellence in Photography ödülü ve Jazz Journalists Association tarafından 2000 yılında Excellence in Photography ve 2004 yılında Downbeat Magazine tarafından "Lifetime Achievement " ödüllerini alır.(Milt Hinton fotoğrafları için www.milthinton.com

1995 yılında, New Orleans’ı mahveden Katrina Kasırgası ne yazık ki Herman Leonard’ın ve evini ve stüdyosunu yıkar. Bu felakette tek tek kendisi tarafından basılmış 8.000 (sekiz bin) fotoğraf baskısını kaybeden sanatçının negatifleri, asistanları tarafından Ogden Müzesinin üst katlarında bir kasa dairesinde korumaya alınarak kurtarılır.

Kasırgadan sonra California’ya yerleşerek yaşamını ve işini yeniden kuran sanatçı üçüncü kitabı, "Jazz, Giants, And Journeys” / Caz, Devler ve Yolculukları” (journey yolculuk olarak çevrilebilir mi bu durumda bilmiyorum ama en yakın o geldi ) çıkar. Quincy Jones kitabın ön sözüne “İnsanlar cazı düşündüğünde, zihinlerinde canlanan görüntü tıpkı Herman’ın fotoğraflarındaki gibidir “ diye yazar.



Louis Armstrong ve Duke Ellington

Herman Leonard’ın fotoğrafları cazı geçmişten günümüze taşımakla kalmamış, bu sanatın en zor yıllarında insanların gözünde gerçek değerini bulmasına, caz sanatçılarının da yücelmesine ön ayak olmuştur. Adeta bir imza gibi simgeleşen siyah fondaki sigara dumanı, caz fotoğraflarına eşsiz ve özel bir zerafet vermiş ve fotoğraflarının hemen ayırt edilmesini sağlamıştır.

Caz, bu derginin okurları arasında, çok özel bir yere sahip biliyorum. Bir çoğunuza iddialı gelebilir ama Herman Leonard fotoğrafları ile cazı daha iyi duymamızı sağlayan bir öncü idi. Ünlü caz fotoğrafçısı Jimmy Katz, dostu ve ona hayatı boyunca yol göstericilik etmiş olan Herman Leonard için “Caz müziğini son yüzyılda bir çok sanatçı fotoğraflamıştır. Herman Leonard bu sanat şeklinin bir ustası değildi, bilakis o “ustanın ta kendisi” idi“ demiştir. (Herman Leonard was not just a master of this art form but rather he was the master.) Jimmy Katz ile devam edelim; “Onun ikonik caz fotoğrafları bu sanatın görsel tanımını ne ondan önce ne ondan sonra gelen tüm fotoğrafçılardan daha iyi yapmıştır. Dexter Gordon’un Royal Roost’taki siyah fonda dönerek yükselen sigara dumanı ve kucağındaki tenor saksofonu ile çekilmiş fotoğrafı cazın en önemli yaratıcılarından birinin fotoğrafı olmakla birlikte, tüm dünyaya bu sanat formunun tanımını sunmaktadır.” (Fotoğrafları için jimmykatz.com)

Benim naçizane tanımımı söylemem gerekirse, Herman Leonard tek bir karesiyle bizlere içimizdeki cazı dinleten adamdır. İngilizce bilen okurlarımızın aşağıda linki tıklayarak dünyanın en önemli ama bir o kadar da alçak gönüllü sanatçılarından biri olan Herman Leonard’ın röportajını seyretmesini özellikle öneririm.

Herman Leonard fotoğrafları için www.hermanleonard.com

Aydın

Yorumlar

  1. [...] İkinci Sayfaya Ulaşmak İçin Tıklayınız Benzer YazılarABBA Biyografisi Bölüm ITamla Motown Plak Şirketi Bölüm IITamla Motown Plak Şirketi Bölüm ICadillac Records (Film) Tags: biyografi, Herman Leonard [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder