Aretha Franklin ve Başarı Dolu Hayat Hikayesi


5 Mart 1942'de doğan Aretha Louise Franklin'in annesi bir piyanist ve vokalist iken, babası bir vaizdi. Anne ve babasının  evliliklerinin dışında toplam üç çocukları daha vardı.  Aretha Franklin oldukça küçük yaşlarda iken ailesi New York'a taşındı. Ancak bu taşınmaların sonu bir türlü gelmedi çünkü babasının özel hayatından dolayı problemleri vardı ve sonunda aile çatırdamaya başladı. Sonunda ayrılık geldi. Aretha Franklin'in annesi 10 yaşında iken kalp krizinden vefat etti. Büyükannesi, çocukların yetişmesi için yardım etmeye başladı ve bu dönemlerde Aretha Franklin piyano çalmayı öğrenmeye başladı.

Aretha'nın babasının duygusal vaazları, onu zaman içerisinde Baptist camiasında tanınmış bir isim haline getirdi ve ülke çapında çeşitli kiliselerde vaazlar veren ve çok para kazanan bir insan haline gelmesinin sağladı. Bu dönemlerde ünlü Gospel müzisyenlerinden tutun Martin Luther King Jr'a kadar bir ünlü insan ile tanışma fırsatları olmuştu. Ünlü Gospel müzisyenlerinden Clara Ward ile babası aşk yaşamaya başlayınca, bir anda Aretha Franklin için rol model haline gelmişti.


Aretha Franklin annesinin vefatından sonra, kiliselerde ilahi söylemeye başlar. Babası onun performansını görünce onun elinden tutar ve vaiz verdiği kiliselerde ilahi söylemesini sağlar. Bu dönemlerde ilk plak anlaşmasını yapar arkasından da ilk plağı yayınlanır. Martin Luther King cenazesinde ilahi söyleyenlerden bir tanesini de genç Aretha Franklin'dir. Artık genç bir gospel şarkıcısı olan Franklin, yazlarını meşhur Mavis Staples'in ailesiyle birlikte geçirirken bir yandan da farklı müzik tarzlarına merak salar. Bu dönemlerin sonunda Aretha Franklin Columbia Records ile bir kontrat imzalar ve ilk 45'Liği "Today I Sing the Blues" yayınlanır. 1960 yılında listelerde ilk 10'da görünür. Franklin bu dönemlerde dönemin pop müziği alanında yol almaya karar vermiştir.

1961 yılında ikinci albüm gelir, "Aretha: With The Ray Bryant Combo" Bu albümde yayınlanır yayınlanmaz R&B listelerine girer. Albümde standart şarkılar, caz,blues, doo-wop ve rhythm and blues etkileri vardır. 1960'ların başları tam bir başarı hikayesine dönüşür. Columbia Records için yapılan plaklar, listelere giren şarkılar ve ardı arkası kesilmeyen konserler.


Kasım 1966'da, altı yıl boyunca Columbia plak şirketi ilk başarılarını kazanan Aretha Franklin sözleşmesini yenilemez ve Atlantic Records ile anlaşır. Bu dönemin ilk şarkısı "I Never Loved a Man (The Way I Love You)" olur. Şarkı direkt olarak birinci sıradan listelere girer ancak kaydı oldukça problemli olmuştur. 45'liğin diğer yüzündeki "Do Right Woman, Do Right Man" şarkıcının popülerliğini arttırırken asıl fırtına yaklaşmaktadır. Atlantic Records, Otis Redding'in "Respect" şarkısını alır ve Franklin'i yorumlaması için özgür bırakır. Şarkı dönemin bütün şarkı listelerinde büyük bir başarı kazanır ve ilerleyen dönemlerde sivil haklar ve feminist marşı haline gelir.

Franklin'in Atlantic Records tarafından yayınlanan ilk albümü "I Never Loved a Man the Way I Love You" yine büyük bir başarı kazanır. 1967 yılından 70'lerin başına kadar "Chain of Fools", "Ain't No Way", "Think" ve "I Say a Little Prayer" 1970'lerin başında ise "Spanish Harlem", "Rock Steady" ve "Day Dreaming" gibi ardı arkası kesilmeyen hit şarkılar ile Aretha Franklin efsanesi büyümeye devam eder. 1980'ler gelene kadar Atlantic Records ile plak yapmaya devam eden Franklin Sweet Passion (1977), Almighty Fire (1978) ve La Diva (1979) gibi albümlerle de listelerin tozunu atar!


1980'de Atlantic Records'tan ayrıldıktan sonra, Franklin Arista Records anlaşma sağlar. Bu dönemlerde Aretha Franklin artık bir süper stardır. Aynı yıl komedi müzikali ve en sevdiğim filmlerden olan Blues Brothers'ta bir garson canlandırır. Bu yıllarda albümler yine başarıdan başarıya koşar. "Freeway Freeway", "The Headway" ve "Another Night" gibi hitler havalarda uçuşur. Bu dönem Franklin için farklı şarkılara imza atma, farklı müzisyenler ile düetler ile geçer. 2000'ler sağlık sorunları her şeyin önüne geçer maalesef. Buna rağmen müzikten kopmaz. Onu onurlandırmak için organize edilen konserler, özel şovlar derken 2018'in Ağustos'un da sağlık sorunlarına yenik düşer ve vefat eder. Fırtınalı bir hayat, muhteşem müzikal başarılar, sayısız hit şarkı, travmalı bir gençlik, acı verici uzun bir hastalık dönemi. Şarkıları ile hepimizin hatıralarında yaşamaya devam edecek. Toprağı bol olsun.

Yorumlar