Barok Cazibesi Bölüm II



Tüm dünyada birçok ses mühendisi bunu farkında ve bu çok üzücü. Ancak, orijinal mikrofonun kopyasını üreten birkaç firma var ve bunlar güncellenmiş ve yenilenmiş komponentler, elektronik bileşenlerle bu mirkofonlar, orijinal Neumann M50'lere çok yakın ses kalitesine sahipler. Peki bunlardan bulabilecek miydim?



Aslında evet, Doğu Avrupalı Flea (enteresan isim; İngilizcede pire anlamına gelir) adında bir firma buldum ve Neumann firmasından çok sayıda orijinal üretim ekipmanı satın aldıklarını ve bu ekipmanları kullanarak güncellenmiş ve yenilenmiş mikrofonlar ürettiklerini öğrendim. Tabi ki daha orijinal M50'leri satın almaktan ucuz ve güvenilir olacaklardı. Flea'nın mikrofonları elde üretiliyorlar ve üretimleri yaklaşık 6 hafta sürüyor. Üretim süresi bana kayıt öncesi çok az zaman bırakıyordu ancak şansımı denedim ve siparişimi verdim.

Bu yeni kayıt dijital kayıt cihazımı da yenileme fırsatı verdi. Eski Nagra'm sadece 2 kanal kaydedebiliyordu. Bende yeni Nagra VI almaya karar verdim, eskisine nazaran epey avantaj sunuyordu.



Her şeyden önce Nagra VI sekiz kanallı bir kayıt cihazı. Bir orkestrayı kaydetmenin en iyi yönteminin ayrı mikrofonlarla kaydedip daha sonra stüdyoya girmek. Stüdyo'da edit işleminin yanında her mikrofon ile yapılmış kaydı ayrı ayrı ayarlayabilir, dengelemelerini ve düzeltmeleri yapabilirdim. Bütün performansı kaydetmek için 3 mikrofon kullanacaktım ancak eş zamanlı olarak “spot mikrofonlar” kullanarak solo müzisyenleri ve çello'yu kaydedecektim. Tüm bunları aynı zamanda kaydedersem daha sonra bu enstrümanlar için ses miksinde epey faydalı ve güzel çalışmalar yapabilirdim.


Kayıt sırasında bir çift Sennheiser HD 600 kulaklık kullandım, doğal olarak hoparlör kullanamazdım. Bu arada müzisyenlerin önüne bağımsız mikrofon yerleştirmek çok tehlikeli olabilir, müzisyenlerde aktörlerde olduğu gibi küçük çocuklar gibi davranabiliyorlar! Birinin önüne yerleştirdiğim anda diğerleri de istiyordu! Çok saf bir kayıt yapmayı hedefliyorduk ve “aşırı mikrofonlanmış” dediğim klasik müzik kayıtlarının sesini pek beğenmiyorum. Mümkün olan en azının en iyisi olduğuna inanıyorum. Bu nedenle ek mikrofonlar hiç kullanılmadı veya çok seyrek kullanıldı.



Nagra VI, 4 adet mikrofon pre-amplifikatörüne sahip bu nedenle 2 adet Schoepps spot mikrofon için ek pre-amplifikatörlere ihtiyaç duydum. Schoepps'in ürettiği çok iyi bir modeli seçtim, ancak sadece 2 kanal için 3000 Dolar'lık etiketi vardı. Sonuçta diğer komponentlerin kalitesine yanaşır bir amplifikatöre ihtiyacım vardı.

Hi-fi sistemlerinde belki de en önemli unsur, dinlemek için akustiği iyi bir oda bulmaktır, kayıt içinde orkestrayı kaydedeceğimiz oda benzer bir önem taşıyordu.



Venedik'teki orijinal kilise halka açık olduğundan ticari bir kayda müsait değildi. Onun yerine uzun ve yüksek bir konferans odası olan bir manastır bulduk.

Odanın içine ilk girdiğimizde orkestramızın organizatörü Paolo, bana bir şeye ihtiyacım olup olmadığını sordu. Cevabım “Evet, 8 adet tek kişilik yatak lütfen” oldu. Çok güldü ancak ertesi sabah hepsi hazırdı. Onları pencerelerin önüne koyarak sesi biraz dağıtmak ve yansımalarını azaltmak için kullandım. Onun dışında odaya herhangi başka bir akustik müdahalede bulunmadık. Arada yakındaki kilise çanları için kaydı kesmek zorunda kaldık tabi, ancak kalabalık bir şehrin seslerinden eski duvarlar arasında ne kadar da izole olabildiğimize şaşırdık.

Yorumlar

Yorum Gönder