Batushka - Panihida


Müzik dünyası her zaman çok garip. Geçtiğimiz senelerde yere göğe koyamadığım ve Black Metal camiasında da büyük beğeni kazanan Litourgiya albümünün devamı beklenirken ortalık fena karıştı. Grubun üyeleri narasında çıkan kavga sonucu bir anda 2 grup ortaya çıktı ve herkes kendini gerçek Batushka ilan etti. Bu gruplar Drabikowski's Batushka ve Krysiuk's Batushka olarak isimlendiriliyor. Ancak mahalle kavgası bir anda hukuk kavgasına dönüşünce ne olacak kimsenin bir fikri yok. Konuyu en güzel anlatan videoyu aşağıya ekledim :)



Şaka bir yana olayı kısaca özetleyeyim sizler içi. Batushka grubu aslında bir yan proje olarak gitarist Krzysztof tarafından tasarlanıyor ve 3 kişi tarafından kuruluyor. Krzysztof'un albüm yapmak veya grubu ön plana çıkartmak gibi bir önceliği yok. Neyse zaman içerisinde yeni albüm projesine başlayalım bari diyorlar ve vokalist olarak Barthomiej Krysiuk ile anlaşıyorlar. Zar zor ilk şarkı kaydedilip müzik camiasında büyük bir coşku ile karşılanınca işler yavaş yavaş karışmaya başlıyor. Barthomiej Krysiuk projeyi iyice ele alıyor grubun imajını, sahne kıyafetlerini hatta konser setup'ını dahil her şeyini tasarlamaya koyuluyor. Bu sırada Krzysztof albümü yazıyor. Albüm tam anlamı ile bomba etkisi yapıyor. İşler ondan sonra karışmaya başlıyor. Konserler vesaire başlıyor yani kısacası para akmaya başlıyor. Bu sırada gitarist Krzysztof proje benimdir benim deyip diğerlerine hafif hafif üstünlük taslamaya başlıyor. En sonunda ortalık birbirine girip sosyal medya hesapları üzerinden kavga başlıyor. Krzysztof mahkemeye gidiyor ve Batushka'nın her türlü hakkının kendisine ait olduğu konusunda karar aldırıyor.


Gün sonunda iki tane aynı adlı grup var en hakikisi benim diyor. Panihida, grubu asıl kuran gitarist Krzysztof'un grubunun albümü. Açık konuşmak gerekirse her hali ile  Litourgiya albümünün devamı  olduğunu görüyoruz. Ancak albüm aceleye mi geldi bilinmez prodüksiyon kötü. Şarkılar konusunda koral bölümler nedense çok geri planda ki, grubun bu denli ilgi çekmesinin asıl sebebi bu. Dinlenir mi evet ama maalesef harika bir albüm olmuş diyemem. Bugünün Black Metal camiası için farklı bir albüm ancak grubun bir önceki albümüne göre direkt olarak başarısız.

Eh bu kadar mahalle kavgasının arkasından ne bekliyorduk ki.... Drabikowski'nin Batushka'sını da yakında görürüz...

Tolga

Yorumlar