John Coltrane - Coltrane '58: Prestige Recordings


John Coltrane'in müzik kariyerinin başlangıcı 1945 yılında Charlie Parker'ın canlı performansını ilk kez seyrettiğinde başlar. 1940'ların sonlarında Parker ile beraber çalma şansını da buldu. 1940'ların ortalarından itibaren Miles Davis ile çalışması yine müzik kariyerinde önemli dönüm noktalarında idi. 1950'lerde ise Dizzy Gillespie, Earl Bostic ve Johnny Hodges orkestralarında çalar.


1955 yılında Coltrane, Miles Davis'in ilk büyük beşlisinde yer alır. Piyanoda Red Garland, konrtbasta Paul Chambers ve davulda Philly Joe Jones gibi çok iyi müzisyenler ile çalmak John Coltrane için bir okul olmuştu. 1956 yılında Miles Davis'in Prestige plak şirketinden yayınlanan "Cookin'", "Relaxin'", "Workin'" ve "Steamin'" albümlerinde Coltrane de yer alır. Ancak herşey iyi giderken Coltrane uyuşturucu belasına bulaşır ve Davis onu beşlisinden ayırmak zorunda kalır.

1957 yılında John Coltrane, Thelonious Monk ile çalışmaya başlar. Bu dönemlerde harika performanslara imza atarlar. Plak şirketleri ile karmaşalar, sözleşmelerdeki sorunlar sebebi ile bu dönemde yapılan bazı kayıtlar seneler sonra basılacaktır. Bu dönemlerden "Thelonious Monk Quartet with John Coltrane at Carnegie Hall" plağına dikkat diyelim.


1950'lerin sonu geldiğinde John Coltrane, Prestige and Blue Note Records için 4 müthiş albüm kaydetmiştir. İlk albümü "Coltrane" hemen arkasından müthiş "Blue Train" albümünün hemen ardından "John Coltrane with the Red Garland Trio" ve Soultrane albümleri. 1958 yılında tekrar Miles Davis gruplarına geri döner. Bu dönem sırasında tekniğini geliştirirken çok şey öğrendiğini söyler. Yine bu yıllarda en iyi caz müzisyenlerinin bir kısmı ile birlikte çalma fırsatı bulur ve iki önemli Davis albümünde boy gösterir. "Milestones" ve "Kind of Blue" 1950'lerin sonu aynı zamanda Prestige plak firması ile anlaşmasının sonudur. İşte bu yeni yayınlanan albüm bu yılları ele alıyor...



Beş diskten oluşan set 1958 yılında Coltrane'nin yaptığı session'lar ve kayıtların kronolojisinden oluşuyor.  Set içerisine Amerikalı müzik tarihçisi Ashley Kahn'ın kaleme aldığı 75 sayfalık bir kitapçık bulunuyor. Tabii ki kitapçık çok sayıda resim ile zenginleştirilmiş. Kayıtlar 1957 yılında yayınlanan  "Blue Train"  ve Red Garland Trio ve Soultrane  albümleri aralığında yapılmış gibi düşünürseniz bir sürprizle karşılaşmayacağınızı söyleyebilirim.

Albüm için özenli re-master çalışması eski Rudy Van Gelder ses teknisyeni Paul Blakemore tarafından yapılmış ve analog teypler kullanılmış. 1950'lerin John Coltrane performanslarını ve albümlerini seviyorsanız,  Lushlife, Stardust, Spring Is Here gibi şarkıları dinleyebilme şansınız var...

Yorumlar