Marvin Gaye – You’re The Man


Marvin Gaye – You’re The Man
Henüz 45’indeyken öz babasının kurşunuyla kaybettiğimiz RnB/Soul/Funk ikonu Marvin Gaye’i müzik dünyası ilk günkü gibi severek dinliyor. Bu, tartışma götürmez bir gerçek. Günümüzde meslektaşları halen esinleniyor, alıntılıyor, hatta daha kötülerini yapıyor. Hayranları da, ben de dahil olmak üzere, “Motown Prensi” lakaplı efsanenin bıraktığı dev müzik mirasını dinlemeye doymadık, doyamadık.


Gerçek adı Marvin Pentz Gay Jr. olan Marvin Gaye yaşasaydı 2 Nisan 2019’da 80 yaşına basacaktı. Eski plak şirketi Motown Records sanatçıyı anmak adına doğum gününde sevenlerine özel bir hediye hazırladı. Bugün (29.03.19) raflara giren “kayıp albüm” “You’re The Man” efsanenin geri dönüşünü müjdeliyor. Doğum günün kutlu olsun adamım!

Yaklaşık 1 ay önce anons edilen albüm önce plak formatında basıldı, hem de açılır kapak ve çift plak olarak. Sonrasında dijital ve/veya CD formatları piyasaya çıkacak. 17 parçanın 15’i bugüne kadar hiç plağa basılmamış, ancak birçoğuna CD formatında çeşitli derlemelerde rastlayabiliyoruz. Bu nedenle bu albüm şarkıların tek bir çatı altında birleşmesi açısından önem taşıyor, üstelik orijinal tracklist sıralaması da muhafaza edilmiş.

Marvin’in 1971 yılındaki “What’s Going On” ve 1973’deki “Let’s Get It On” klasiklerinin arasına sıkışmış olan “You’re The Man” çalışması 1972 yılında 17 parçadan meydana gelen tek bir stüdyo oturumun meyvesidir. “What’s Going On”da politik, toplumsal ve çevre bilinci gibi pek çok konuyu ele alan Marvin burada da aynı çizgisini üstüne koyarak sürdürmeyi amaçlamış. Öyle ki albüm tanıtımına yönelik çıkardığı ve albümle aynı ismi taşıyan ilk tekli “You’re The Man”de seçim arifesindeki ABD başkanı Nixon’u hedef tahtası olarak kullanır.

Albümün tamamında politik söylemlerin çokluğu, ticaretini olumsuz etkileyeceğini düşüncesiyle Motown patronu Berry Gordy’yi harekete geçirir ve albümün/projenin iptali için Marvin’i ikna eder. Çıkarılan ilk single dinleyicilerden beklediği ilgiyi de göremeyince tamamlanmış albüm tozlu raflara kaldırır. Akabinde çarçabuk 1972 senesinin sonuna doğru Marvin soul sinema sektörü için “Trouble Man” soundtrackine imza atar.

47 yıl beklemede kalan albüm Marvin’in 80.yaşı vesilesiyle 2019 yılında nihayet tekrar ele alındı. İyi de oldu kanımca. Orijinal Motown prodüksiyonlarının hakim olduğu albümde Fugees, Nas ve Amy Winehouse’la çalışmış olan hip-hop/R&B yapımcısı Salaam Remi’ye de 3 tane parça remiksleme görevi verilmiş (“My Last Chance”, “Symphony” ve “I’d Give My Life for You”). Bunlardan “My Last Chance” şubat ayında albümden çıkan ilk single olarak yayınlandı. Bunun yanı sıra plakta Gaye’in biyografik çalışmalarını yapan David Ritz tarafından albüm kayıt aşamalarını ve sanatçının özel ve duygusal hayatını yansıtan geriye dönük yeni liner notlar hazırlanmış.

Plağı almış veya alacak olan şanslılara şimdiden keyifli dinlemeler diliyorum. Bulamayanlar da dijital platforma düşmesini bekleyecekler. Parçaların birkaçını yıllar içerisinde farklı albüm ve derlemelerde dinledim. Zaten üst düzey parçalar, pişman olmanın ihtimal dışı olduğu durumlardan. Parçalar bir arada nasıl bir hikaye anlatacaklar merak ettim doğrusu. O açıdan bekliyor olmak bile heyecan verici.

Funky kalın!
Aykut



You’re The Man [2LP] tracklisti şöyle (kaynak Udiscovermusic):
Side A
You’re The Man 5:45
The World Is Rated X 3:50
Piece of Clay 5:10
Where Are We Going? 3:53
Side B
I’m Gonna Give You Respect 2:55
Try It, You’ll Like It 3:55
You Are That Special One 3:35
We Can Make It Baby 3:20
Side C
My Last Chance 3:40
Symphony 2:52
I’d Give My Life For You 3:31
Woman of the World* 3:30
Christmas In the City (instrumental) 3:48
Side D
You’re The Man Version 2 4:40
I Want to Come Home For Christmas 4:48
I’m Going Home (Move) 4:38
Checking Out (Double Clutch) 4:50


Yorumlar

Yorum Gönder