Cannonball Adderley Quintet in Chicago


Julian Edwin "Cannonball" Adderley (1928 – 1975) hard bop dönemlerinde özellikle de 1950 ve 60'larda ön plana çıkmış önemli bir alto saksafoncu. Amerika Florida'da doğan Cannonball Adderley'in ailesi üniversitede öğretmenlik yaptıkları için ilk gençlik dönemlerinde şehir değişikleri yaşamışlar. Aslına bakarsanız bu şehir değişikleri hep Florida içerisinde olmuş. Burada işler biraz ilginç. Amerika'da eyaletler neredeyse ülke büyüklüğünde olduğu için aynı eyalet içerisinde bir çok büyük şehir oluyor. Bazı eyaletlerdeki şehirler arası mesafeler dediğimiz şey, neredeyse Edirne'den Van'a kadar. Neyse bu gereksiz bilgiden sonra Cannonball Adderley'in ailesi Florida'nın başkenti olan Tallahassee'deki bir üniversitede iş bulmuşlar ve ailecek bu kente yerleşmişler. Bu dönemlerde Cannonball Adderley kardeşi Nat ile birlikte eğitimlerine devam etmiş. Bu dönemlerde iki kardeş 1940'ların başında aynı kentte yaşayan Ray Charles ile birlikte çalma fırsatı bulmuşlar.


Bu dönemlerde Cannonball Adderley müzik üzerine eğitimini tamamlayarak 1950'lerin başlarına kadar okul müzik gruplarının yöneticiliğini yapmış. Bu sayede Florida'da oldukça tanınan bir müzik insanı haline gelmiş. 1955 yılında ise New York'a taşınmaya karar vermiş. Bu taşınmanın birinci amacı New York konservatuarında üst dereceli bir eğitim almak idi.

Biyografyasına göre 1955 yılında bir gece Café Bohemia isimli bir gece kulübüne giderken saksafonunu yanında götürür. Bu kulüpte normalde her gece çalan bir grup vardı. Bu grubun uzun zamandır saksafoncusu da Oscar Pettiford'tur. Şans bu ya, Cannonball Adderley'in olduğu akşam Oscar Pettiford geç kalır ve saksafonu yanında görünce onu sahneye davet ederler. Cannonball Adderley öyle bir performans ortaya koyar ki, ortalık tam anlamı ile yıkılır. New York caz ortamında o gece olanlar hızla duyulur ve insanlar onu Charlie Parker'ın mirasçısı olarak isimlendirmeye başlarlar. Bayağı uzun biyografinin devamı için buraya bakabilirsiniz.


Gelelim Cannonball Adderley Quintet in Chicago albümüne. İlk baskısında Cannonball Adderley Quintet in Chicago olarak isimlendirilen albüm daha sonra Cannonball & Coltrane etiketi ile yayınlanmış olduğundan biraz kafa karışıklığı yaratabilir. Albümde gerçekten acayip bir kadro çalmış. Cannonball Adderley'e tenor saksafonda John Coltrane, piyanoda Wynton Kelly, basta Paul Chambers ve davulda Jimmy Cobb eşlik ediyor. Peki bu ekibi nereden tanıyoruz. Piyanoda Wynton Kelly yerine Bill Evans koyduğumuz anda "Kind of Blue" da çalan müzisyenler. Zaten bu albümün yayınlanmasından sonra Wynton Kelly'nin yerini Bill Evans alacak ve aynı ekip Miles Davis'in 1959'ta yayınlanacak Kind of Blue'sunu kaydedeceklerdi.

Albüm aynı zamanda Cannonball Adderley’in, Mercury plak şirketinden yayınlanan son albümü ve Adderley’in John Coltrane, Wynton Kelly, Paul Chambers ve Jimmy Cobb ile kendi liderliğindeki son kaydıdır.

Albüm, çoğu müzik eleştirmenine göre gözden kaçan bir albüm. Miles Davis olmadan bir Davis topluluğu dinlemek gibi diyor bazı eleştirmenler. Ancak tabii ki Cannonball ve Coltrane ikilisinin müthiş dokunuşları ile. Valla sizin de gözünüzden kaçan bir albüm ise mutlaka dinleyiniz.

Yorumlar