James Brown - Grits & Soul


James Brown - Grits & Soul (1964)

James Brown'un 1964 yılında "The Instrumental Sounds Of The James Brown Band" alt başlığıyla çıkan 9. stüdyo albümü "Grits & Soul" bana göre en sıradışı çalışmalarındandır. Albümün enstrümantal ve türünün caz/hard bop oluşunu bir yana bırakacak olursak, 33'lüğün hayat bulması tam da Brown'a uygun bir hikaye olmuş.



James Brown'un plak şirketi King Records 1963 "Live at the Apollo" başarısından sonraki plakta sanatçının bitmek bilmeyen yaratıcı fikirleriyle baş edemez duruma gelir ve tarafların arası bozulur. Çalışkan, asi ruhlu, pes etmek nedir bilmeyen, alaylı ama birçok okulludan daha yetenekli bir müzisyen profili çizen Brown dahice bir fikir ortaya atar. "Madem ki istediğimi yapamıyorum, sadece enstrümantal çalarım" diyerek bu heyheylerine vize veren Smash Records'la anlaşır.  Böylece bir dizi "kaçamak" plak serisinin de startını vermiş olur.


James Brown revüsünde kendine eşlik eden Bernard Odum, St.Clair Pinckney, Nat Jones, Fats Gonder, Maceo ve Melvin Parker kardeşleri de yanına alan Brown, Hammond orgun başına geçer ve "tek kelime etmeden", sadece enstrümantal parçalardan oluşan "Grits & Soul" meydana gelir. Birçok müzik yazarı tarafından orgu çalış stili eleştirilmiş olsa da taraflı tarafsız herkes onun medeni cesareti konusunda hemfikir olur.

Hammond org için de popüler müziğe ilk adımlarından biri olduğunu bir yerde okumuştum hatta. Booker T & MG's havası veren "Grits" fazlasıyla keyifli ve bütünüyle dinlemeye değer bir albüm.
Plak formatında edinmiş olduğum bu albümün tam çıkış tarihi bilinmiyor. Ancak 2000-2005 yılları arasında Smash Records'un çıkardığı bir tekrar basım olduğu bilgisine ulaştım. Tüm besteler Brown'un takma adı "Ted Wright" imzasını taşıyor. Bu noktada da "çift kişilik" konseptini başarıyla uygulamışa benziyor.

Elimdeki plağın tracklisti ne yazık 1964'deki orijinal versiyonundan daha kısa tutulmuş. Tekrar basımları daima bonus parçalarla süsleyen yapımcılar burada fazlasıyla cimri davranmışlar. Aşağıda italik yazılı son 3 parça bu reissue'da maalesef bulunmuyor. Ama bundan da mahrum bırakmayayım sizleri :), tüm albümle birlikte bahsettiğim 3 parçayı alttaki Spotify linkinden dinleyebilirsiniz.

Tracklist
A yüzü:
Grits
Tempted
There

B yüzü:
Who's Afraid of Virginia Woolf
Infatuation"Nat Jones, Ted Wright
Wee Wee
Mister Hip
After You're Through
Devil's Hideaway
Headache

Müzisyenler:
Alto Saksafon – Nat Jones
Bariton Saksafon – Maceo Parker
Bas – Bernard Odum, Sam Thomas
Davullar – Melvin Parker, Nat Kendrick, O.B. Williams
Gitar – Les Buie
Org – James Brown, Al "Fats" Gonder
Piyano – James Brown, Al "Fats" Gonder
Tenor Saksafon – Al Brisco Clark, Eldee Williams, St. Clair Pinckney
Trombon – Wilmer Milton
Trompet – Joe Dupars, Mack Johnson, Robert Knight, Ron Tooley





R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,

Aykut

Yorumlar

  1. Mspy, kullanıcılarına anahtar kelime uyarıları sağlayan bir web sitesidir. Web sitesinin kullanımı kolaydır ve kullanıcılarına çeşitli farklı uyarılar sağlar. Web sitesi, kullanıcılarına çeşitli uyarılar sağlar. Bu uyarılar e-posta uyarılarını, metin uyarılarını ve telefon uyarılarını içerir. Web sitesi ayrıca kullanıcılarına çeşitli farklı diller sunmaktadır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder