Maceo Parker – Life On Planet Groove




Maceo Parker – Life On Planet Groove (1992)

Funk müziğinde bir efsane,
Alto, tenor ve bariton saksafonun ustası,
Amerika ve Avrupa turnelerinde funk severlerle buluşmaya devam ediyor,
Ve parmaklarının ucuyla harikalar yaratan bu adam 73 yaşında.

Ta kendisi...

Maceo Parker!
Bu seferki yazımda, usta müzisyen Maceo'nun Verve/Minor Music etiketiyle yayınladığı "Life On Planet Groove" konser kaydından söz edeceğim.

%98 Funk ve %2 Caz
Müziğini %98 Funk ve %2 Caz olarak tanımlayan Maceo'nun bu albümü tozlu raflardan bana bakarken, aklımdan 3 şey geçti:

Birincisi, zaten otobiyografisi “98% Funky Stuff”'ı henüz bitirmiştim ve Life On Planet Groove için ayırdığı sürükleyici bölümün heyecanına kapılmıştım.

İkincisi, albümde çok seçkin bir müzisyen kadrosu bir araya gelmişti.

Ve son olarak, Maceo Parker’ın diskografisindeki ilk canlı kayıt olma özelliğiydi.

Maceo Parker, "James Brown Sound"un evrilmesinde ve gelişmesinde önemli müzisyenlerden biri olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, “James Brown Okulunda” besteci, söz yazarı, müzisyen, şarkıcı ve aranjör olarak iyi işler çıkarmıştı ama kendi mütevazı deyimiyle burada “çıraklığını” yapmıştı. Unutmadan, bir dönem JB’s grubunun müzik direktörlüğünü de üstlendi.

Kariyerinin ustalık mertebesinde “Uzaylı Funk” (Parliament-Funkadelic) felsefesine yönelen Parker, parlak müzik yaşamında Bootsy Collins, Red Hot Chilli Peppers, Bryan Ferry, De La Soul ve Prince gibi sanatçı ve gruplarla çalışmıştı, onların müziklerine “funky” bir dokunuşla renk katmıştı.

Fred Wesley ve Alfred 'Pee Wee' Ellis
Life On Planet Groove'da Maceo’ya iki müzisyen dostu, iki efsane eşlik ediyor. Onlardan bahsetmeden olmaz.

Funk müziğin gelişmesinde Parker kadar büyük rol oynayan ilk efsane Fred Wesley. Kendisi JB's grubunun kurucu üyesi ve aynı zamanda önemli bir trombon efsanesi. Parça düzenlemelerinde çok belirleyici ve yenilikçi bir özelliğe sahip. İşte, bu sözde “aykırı” fikirleri nedeniyle James Brown ile sıkça ters düşen Fred Wesley, gruptan birkaç kez kovulmuştu ama her zaman geri çağrılmasını bilmişti. Son bir şey daha eklemeden geçemeyeceğim; JB's grubuyla birlikte özellikle caz/funk/soul festivallerinde aranan isimlerden biridir.

Funk müziğin miladı olarak kabul edilen "Cold Sweat" parçasının bestecisi ve Maceo'ya eşlik eden ikinci efsane Pee Wee Ellis, aldığı caz eğitimi ve tecrübesi sayesinde James Brown müziğini caz öğeleriyle zenginleştirmişti. Kısa bir dönem James Brown orkestrasının müzik direktörlüğünü yapan Pee Wee, ayrıldıktan sonra George Benson, Hank Crawford ve Van Morrison ile uzun süre çalışmıştı. Halihazırda, Maceo ve Fred gibi düzenli olarak Avrupa turnelerine devam ediyor.

Happy Music

Gelelim konserin hikayesine...

“Life On Planet Groove” albümünün kaydı 5–6–7 Mart 1992 tarihlerinde Köln’ün Stadtgarten mekanında gerçekleşti. Yapımcılığı Maceo Parker ve Stephan Meyner tarafından gerçekleşen albüm 1992’de CD, 2013 yılında ise 2 LP olarak yayınlandı.

Maceo bu albümde, aslında birçok albümünde olduğu gibi hareketli James Brown/JB’s şarkılarına yer verdi. “Pass The Peas” ve “I Got You (I Feel Good)” bunlardan ikisi. (Hemen içinizden mırıldanmaya başlamış olmalısınız:) Her iki parça da Soul/Funk dünyasının klasikleşmiş parçaları. “Shake Everything You've Got”, “Got To Get U” ve “Soul Power ‘92” gibi kendi bestelerine de yer veren sanatçı, bu yönüyle de hala sayılı Funk üstatları arasında olduğunu kanıtlıyor. Parçalar olağandışı uzunluklarıyla dikkat çekiyor, ancak dinledikçe insan bu müziğe doyamıyor ve içinden “keşke bitmese” diye geçirmeden edemiyor.



“Shake Everything You've Got”

Konser boyunca Maceo’nun seyirci ve müzisyen arkadaşlarıyla kurduğu bağ ve şovu renklendirip dinleyicilerini ateşlemeye yönelik nidaları tartışmasız çok özel. Bu nedenle, Funk müziğini aynı zamanda “happy music”, yani "mutlu müzik" olarak tanımlıyor. Sahne performansı, müzisyenlerin karşılıklı atışmaları ve solo performanslar heyecan verici. Albümde ayrıca güzel sürprizler var. Bu sürprizlerden biri Kym Mazelle.

Kym Mazelle, güçlü sesi ile geceye damgasını vuran ve albümün kuşkusuz en iyi performanslarından birini gerçekleştiriyor. 1970’lerdeki James Brown divalarını (Marva Whitney ve Lyn Collins) aratmayacak bir şovla herkesi büyülediği gibi her defasında beni de kendisine aşık etmeyi başarıyor. ‘90’larda İngiliz Neo-Soul gruplarından Soul II Soul ile çalışmış olan Kym “I Got You (I Feel Good)” ve “Got To Get U” parçalarında güçlü soul gırtlağıyla bizlere doyumsuz bir müzik ziyafeti çekiyor.

Şov bir BeBe & CeCe Winans parçası olan “Addictive Love” ile devam ediyor. Hollandalı kadın saksafoncu Candy Dulfer tarafından yorumlanan dönemin 1 numaralı RnB parçası, Maceo ve arkadaşlarının katkılarıyla doyumsuz bir caz-funk klasiğine dönüşüyor.

Müziğin coşkulu temposu sıradaki “Children's World” ve “Georgia On My Mind” parçalarıyla kısa bir süre için düşüyor. Maceo Parker “Children's World”de, James Brown’ın “It’s A Man’s Man’s Man’s World” parçasını öyle bir düzenliyor ki; dinleyicilerini eserin aslını unutturacak derecede romantik bir yolculuğa çıkarıyor.

Georgia On My Mind” gibi bir klasiği bundan önce onlarca kez dinlemiş olsanız da bu yorumu dikkatle dinlemenizi öneriyorum. Parçayı Maceo’nun Ray Charles benzeri vokalleri ve ona eşlik eden ünlü caz gitaristi Rodney Jones çok ama çok farklı kılmış.

Not: Maceo gençlik yıllarından beri sıkı bir Ray Charles hayranı olduğunu her fırsatta belirtir.

Tüm ekip düşük tempolu 2 parçadan sonra dinlenmiş bir vaziyette son bir eforla albümün kapanış parçası “Soul Power ‘92”nin ilk notalarını basarken bu parça ile ilgili önemli bir notumu aktarmak istiyorum :));

Parça orijinal haliyle 1971’de “Soul Power” olarak James Brown tarafından kaleme alındı. Büyük bir başarı elde eden parça Maceo Parker’ın enstrümantal düzenlemesiyle 1974’de “Soul Power ‘74” olarak tekrar karşımıza çıktı. Bu albümdeki “Soul Power ‘92” üçüncü “Soul Power” düzenlemesi olarak kayıtlara geçiyor. 1974 versiyonuna benzemesine rağmen, konserdeki doğaçlamalar ve misafir konukların performansları parçayı oldukça zenginleştirmiş, “Soul Power ‘92” 14 dakikalık bir Funk şölenine dönüşmüş.

Kaliteli bir Funk konseri izleme imkanınız yoksa bu albümü mutlaka dinlemenizi öneriyorum.Gözlerinizi kapatıp kendinizi 1960 ve 1970'lerın funk dünyasına bıraktığınızda, yüzünüzde bir gülümseme belireceğine şüphe yok. İşte, bu yüzden "happy music" kavramını bize armağan eden değerli müzisyenlere bir kez daha teşekkür etmek lazım.

Tracklist:
Shake Everything You've Got (16.39)
Pass the Peas (11.26)
I Got You (I Feel Good) (3.45) feat. Kym Mazelle
Got To Get U (7.08) feat. Kym Mazelle
Addictive Love (8.58) feat. Candy Dulfer
Children's World (6.21)
Georgia on My Mind (7.23) feat. Rodney Jones
Soul Power 92 (14.12) feat. Kym Mazelle & Candy Dulfer

Albüme katkısı olan sanatçılar
Candy Dulfer, Larry Goldings, Vincent Henry, Rodney Jones, Pee Wee Ellis, Kym Mazelle, Kenwood Dennard, Fred Wesley

R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.

Sevgiler,

Aykut Öğer


Yorumlar