James Brown: Love Power Peace (1971 Olympia, Paris)
CD ve plak formatları
1992 yılında CD, ardından 2014 yılında da plak versiyonu ile sevenleriyle buluşan heyecan verici albümün ilginç bir hikayesi var.
Bu 22 yıllık sürede gelişen CD ile plak, dijital ile analog kavramlarının karşılıklı güç savaşını James Brown'un biyografik detaylarıyla zenginleştirdim ve dönemin müzik atmosferini birkaç bölüm ile bugüne taşımaya çalıştım. Keyifli okumalar dileyerek kısa ve renkli bir müzik yolculuğuna çıkabiliriz öyleyse.
1962 - İlk Apollo konseriyle başlayan canlı kayıt tutkusu
James Brown'un gençlik yıllarında başlayan ve hayranlarını da sarıp sarmalayan dans edip şarkı söylemek gibi özel bir tutkusu vardı. Zaten bu bitmek tükenmek bilmeyen enerjisi ona "The hardest working man in show business” (Şov dünyasının en sıkı çalışan adamı) lakabını getirmişti. Gerçekleştirdiği bu şovları plak olarak yayınlamak istediğini de söylemişti ve "Live at The Apollo" konseri ile hayalini görsel olamasa da duysal olarak hayata geçirmeyi düşünüyordu. Ancak James Brown'un plak şirketi konseri plağa kaydetme fikrine şiddetle karşı çıktı.
Nedeni ise plakta hiç yeni parçanın olmayışı ve o gün için canlı konser kayıt tekniklerinin kalitesiz olmasıydı. King Records, itiraz etmekle kalmayıp bu projeyi finanse etmeyeceğini de dile getirdi. Ama James, hayalini gerçekleştirmeyi aklına koymuştu ve plak şirketiyle olan restleşmesi sonucunda 1962 yılında James Brown and The Famous Flames olarak sahne aldığı konseri kendi kaynaklarıyla karşıladı. Sonuç olarak New York Apollo Tiyatrosu'ndaki canlı performansı 1963 yılında piyasaya sürüldü, o güne kadar kimsenin başaramadığını başardı.
Plak, 66 hafta boyunca albüm listelerinde kaldı. 1968, 1971 ve 1995 yıllarında Apollo Tiyatrosu James Brown’a yine ev sahipliği yapacak, bu şovların canlı kayıtları yine plak olarak yayınlanacaktı.
Olympia konseri
1971 yılında James Brown, JB's grubu ile çıktığı Avrupa turnesinde yeni bir canlı kayıt fikrini ortaya attı (programlı olup olmadığını bilmiyorum). 8 Mart 1971 tarihinde Paris’in tarihi müzik mekanı Olympia’da unutulmaz bir konser verdiler.
Brown, konserin kayıt ve pazarlama fikrini bugünlere bile ilham verecek şekilde kurguladı. 3 plak hazırlanacaktı: birinci plak "Love", ikincisi "Power" ve sonuncusu da "Peace". Turne sonrasında satışa sunulması planlanan proje, Brown'un grup üyeleriyle yaşadığı bazı sorunlar nedeniyle hayata geçemedi. Sonrasında, ekipten Bootsy ve Catfish Collins’i Parliament-Funkadelic’e kaptırınca onlara olan kızgınlığı ve plak şirketi değişikliği nedeniyle (King Records’tan Polydor’a geçiş) bu yapımı arşive kaldırdı. Böylece, projenin 90’lı yıllara kadar sürecek olan kış uykusu başlamıştı.
Konserin CD olarak tekrar ortaya çıkması
Uzun süre tozlu raflarda kalan konser kaydı, 1992'de Polydor plak şirketi tarafından tekrar gün yüzüne çıkarıldı. Ama görün bakın ki yaklaşık 2 saatlik konser, kırpıla kırpıla 65 dakikalık bir CD'ye sığdırıldı ve biz müzikseverlerin beğenisine sunuldu. Tabii, kayıt kısaltılınca Bobby Byrd'in James Brown'u sahneye davet ettiği o muhteşem introsu kısaltılmış, bazı parçalara yer verilmemiş, Byrd ve Vicky Anderson performansları tamamen makaslanmış ve doğal olarak CD'de tam bir bütünlük sağlanamamıştı. Ancak olaya hayran gözüyle baktığımda “Love Power Peace” kaydının en azından tekrar ortaya çıkmış olması bile beni mutlu etmişti.
Konserin orijinal kaydı plak oluyor
James Brown & JB’s Olympia konseri kesintisiz, orijinal uzunlukta ve orijinal şarkı sıralamasıyla ancak 2014 yılının Ağustos’unda yayınlandı. Ama bu kez sadece plak formatında! Sundazed Music ve Polydor etiketiyle yayınlanan ve orijinal makaralardan faydalanılan albüm için hem müzikal hem de baskı kalitesi açısından 10 üzerinden 10 veriyorum.
"Love Power Peace"in sound’u oldukça etkileyici ve son derece kaliteli. Bunun yanı sıra her biri 180 gr. ağırlığında olan plaklar, kaliteli açılır-kapaklı bir kartonet ile 43 yıllık heyecanı içinde barındırıyor. Ayrıca, pırıl pırıl fotoğraflar ve meşhur organizatör, James Brown tarihçisi Alan Leeds'in nefis (liner) notları bu efsane konseri daha da canlı kılıyor.
Alışılagelmemiş ön yüz – arka yüz numaralandırılması (auto-coupling)
Kafa karıştırıcı, ama önemli bir not ise “Love Power Peace” albümüne ait 3 plağın alışılagelmemiş yöntemlerle numaralandırılmış olmasıdır. Albümün 1.yüzünü çevirdiğinizde 2.yüz değil 6.yüzle karşılaşıyorsunuz. Bu farklı yapı diğer yüzlerde de devam ediyor. Yani sıralama 1–6, 2–5, 3–4 şeklindedir. Bir hayli karışık gibi gelen bu numaralandırma sisteminin nedeni çoklu plak (stack) çalan pikaplara uygun olarak düşünülmüş olmasıdır. Bu konuda daha detaylı bilgiyi Wikipedia’da bulabilirsiniz
1971 konser akışına göre şarkı sıralaması:
Bobby Byrd - Intro
Brother Rapp
Ain't It Funky Now
Georgia on My Mind - Part I
Georgia on My Mind - Part II
Sunny
Introduction
Bobby Byrd - Signed, Sealed and Delivered
Bobby Byrd - I Need Help (I Can't Do It Alone)
Bobby Byrd - Intro
Vicki Anderson - Don’t Play That Song
Vicki Anderson - Yesterday
Break and Intro Announcement
Dance & It's A New Day
Bewildered - Part I
Bewildered - Part II
There Was a Time
Sex Machine
Try Me - Part I
Try Me - Part II
Medley: Papa's Got a Brand New Bag / I Got You (I Feel Good) / I Got The Feelin’
Give It Up or Turnit a Loose
It's a Man's Man's Man's World
Who Am I (Bu parça konserde söylenmemesine rağmen plak versiyonuna ilave edilmiş)
Please Please Please
Sex Machine (Reprise)
Super Bad
Get Up, Get Into It, Get Involved
Soul Power
Get Up, Get Into It, Get Involved (Reprise)
Finale
Orkestra:
James Brown, Bobby Byrd, Darryl "Hasaan" Jamison, Clayton "Chicken" Gunnells, Fred Wesley, St. Clair Pinckney, Phelps "Catfish" Collins, Hearlon "Cheese" Martin, William "Bootsy" Collins, John "Jabo" Starks, Don Juan "Tiger" Martin, David Matthews
R&B, Soul ve Funk dolu günler diliyorum.
Sevgiler,
Aykut Öğer
Yorumlar
Yorum Gönder