John Cage, Sun Ra ‎– John Cage Meets Sun Ra The Complete Concert


John Cage, Sun Ra ‎– John Cage Meets Sun Ra The Complete Concert June 8, 1986 Coney Island, NY

Bu plak ile alakalı ufak bir yazıya 2017 Senesi Albümlerine Kısa Bir Bakış içerisinde yer vermiştim. Şimdi biraz genişletmek istiyorum. 2016 yılında Sundazed ve Modern Harmonic grubu albümü yeniden bastı. Aslında buna bir albüm demek pek doğru değil. Sesli bir belgesel demek belki daha doğru olabilir. Plak ise ilk kez 1986 yılında basılmıştı.


1986 yılında Coney Adası'ndaki harap bir mekanda yaklaşık 200 civarında avantgarde müzik meraklısı, öğrenci ve hatta burada ne oluyor diye merak edip gelenlerden oluşan bir grup toplanmıştır. Bu toplanmanın sebebi öğleden sonra uzay çağı avant-caz dehası Sun Ra, avangart "ciddi müzik" bestecisi John Cage ile bir araya gelecek olmasıdır. Cage, müzikal komposizyonlara alışılmışın dışında yaklaşımı ile biliniyordu ve zaman zaman radyolar ve televizyonları müziğini içerisine dahil ediyor hatta saf sessizliği bir enstrüman olarak kullanarak, kompozisyona alışılmadık yaklaşımı ile tanınıyordu. Bunlar yetmezmiş gibi John Cage sahnede birlikte olduğu müzisyenlerin alışılmadık şeyler yapmalarını teşvik ediyordu.


Öte yandan Sun Ra, kendisine özgü "uzay çağı" yaklaşımıyla tanınan, caz elitlerinin sıklıkla küçümsediği bir müzik formuna doğaçlama, özgür caz ve sürrealist unsurlar ekleyerek bilinen kuralların dışına çıkıyordu. Bir öğleden sonra bu iki garip yetenek bir araya geldiler. Sun Ra, klavyeleri çaldı, aralarında Marshal Allen'ın da bulunduğu küçük grubuna liderlik yaptı ve o garip alışılmadık şiirlerini okudu. Cage, ise kendi imzasını atıyordu bir yandan. Vokaller üzerinde oynadı ve elektronikleri kullanarak Sun Ra'nın uzay çağını sergiledi. Ortaya çıkan şey delilik idi. Hem organik hem mekanik nefes kesici bir performans.

Konser veya buluşma öncesi türlü aksilik olur.  Sun Ra'nın arabası kaybolur örneğin. Prodüktör Rick Russo sorunları çözmek için oradan oraya koşturur ancak en sonunda buluşma gerçekleşir. Sundazed ve Modern Harmonic grubu bir şekilde kayıtları ele geçirir yoğun bir çalışma sonrasında yayınlanmamış bir çok bölüm bulurlar. Ayrıca konserin görüntüsü de bulunur. Hatta aşağıya da ekleyeyim.



Tüm bu arayışın sonunda elden geçirilen ve keşfedilen daha önce yayınlanmamış bölümler listesi şu şekilde.

1. Rick Russo Introduction [Previously Unissued] 
2. Marshall Allen - Untitled Wind Synthesizer Intro
3. Sun Ra - Untitled Keyboard Solo 1
4. John Cage - Empty Words (Vocal Solo)
5. John Cage - Empty Words (Silent Solo)
6. John Cage - Empty Words (Vocal Solo)
Side B:
1. Sun Ra - Untitled Keyboard Solo 2
2. Sun Ra - We Hold This Myth To Be Potential [Previously Unissued]
3. Sun Ra - The Damned Air [Previously Unissued]
4. John Cage - Empty Words (Vocal Solo) [Previously Unissued]
5. John Cage - Empty Words (Silent Solo) [Previously Unissued]
6. John Cage - Empty Words (Vocal Solo) [Previously Unissued]
Side C:
1. Sun Ra - The Living Parable [Previously Unissued]
2. Sun Ra - This Is The Space Age [Previously Unissued]
3. Sun Ra - Untitled Keyboard Solo 3 [Previously Unissued]
4. Sun Ra - Enlightenment (featuring June Tyson) [Previously Unissued]
5. Sun Ra - Untitled Keyboard Solo 4
6. John Cage and Sun Ra - Silent Duet
Side D:
1. John Cage and Sun Ra - Empty Words And Keyboard
2. John Cage and Sun Ra - Silent Duet 2
3. Sun Ra - Untitled Keyboard Solo 5


Tarihi önemi olan bir buluşma evet ancak oturup bu albümü defalarca dinleyebilmek mümkün değil. Açık konuşmak gerekirse bu tam anlamı ile deli işi, çok meraklı birinin arşivine koyması gereken türden bir plak.  CD'si de farklı değil.

Ha peki neden boşuna zamanımızı bununla alıyorsun derseniz, tarihte böyle bir şey olmuş, genel kültür anlamında bilmekte fayda olabilir demek içindir...

Yorumlar