Gary Burton & Keith Jarrett

Keith Jarrett hakkında daha uzun biyografi için burayı tıklayabilirsiniz. Aşağıda kısa bir özet bulabilirsiniz. Keith Jarrett 1945 yılında Amerika Allentown, Pennsylvania kentinde doğdu. Macar kökenli bir anne ve Avrupa kökenli bir babanın oğluydu.  Erken yaşlarda müziğe ilgisini keşfetti ailesi. Üçüncü yaş gününün akabinde piyano dersleri almaya başladı. Beş yaşına geldiğinde ise çocuk yetenek olarak televizyon programlarında boy gösterdi. Yedi yaşına geldiğinde ilk resitalini verdi. Mozart, Bach, Beethoven ve Saint-Saens bestelerinin arkasından resitali kendi  iki bestesi ile tamamladı. Çocuk yaşlarda ortaya çıkan bu yetenek oldukça iyi bir eğitim almasına vesile oldu.


Keith Jarrett gençlik yaşlarına geldiğinde caz müziğe ilgi duymaya başladı. Bu dönemde modern caz örneklerini dinlemeye başladı. Yazılan çizilenlere göre bir Dave Brubeck konser performansı onu çok etkiledi. Tam bu dönemlerde Paris'te dönemin ünlü piyano hocası Nadia Boulanger onu öğrenci olarak kabul edeceğini haber vermişti. Ancak annesinin tüm muhalefetine rağmen Keith Jarrett teklifi kabul etmedi. 1960'ların başlarında okuldan mezun olan Keith Jarrett, meşhur Berklee College of Music'te dersler almaya başladığında aynı zamanda yerel kulüplerde kokteyl müziği çalıyordu. Bir sene sonra New York'a taşındı ve Village Vanguard'ta çalma fırsatı buldu. Art Blakey, genç Jarrett'ın yeteneklerini erkenden keşfedip kendi grubu Jazz Messengers'a dahil etti.


Bu yıllarda Jarrett yavaş yavaş kayıt yapmaya ısınmaya başlamıştı. Küçük gruplar ile yaptığı kayıtların ilkinde Charlie Haden ve Paul Motian ile çalmıştı.. "A Different Kind of Blue" ve "Bitches Brew Live" plaklarında kendisine yer buldu. Chick Corea'nın gruptan ayrılması ile devamlı olarak çalmaya başladı. Ancak  Keith Jarrett elektrikli enstrümanların caz müzik içerisinde olmaması gerektiğini düşünüyordu ve Miles Davis gruplarından ayrılmaya karar verdi. Ancak gerek müzik gerekse de kişilik anlamında Miles Davis'ten çok şey öğrendiğini her fırsatta belirtir ve saygıda kusur etmez.

Biz gelelim 1970'lere. Gary Burton ve Keith Jarrett birlikteliği ile 1970 yılında kaydedilen albüm, 1971 yılında Atlantic plak şirketinden yayınlanır. Albümün şarkı listesi şu şekilde;
  1. "Grow Your Own" (Keith Jarrett) - 4:54
  2. "Moonchild/In Your Quiet Place" (Jarrett) - 7:23
  3. "Como en Vietnam" (Steve Swallow) - 7:04
  4. "Fortune Smiles" (Jarrett) - 8:31
  5. "The Raven Speaks" (Jarrett) - 8:18
Bu albüm neden ilginç. Sanırım ilk olay Keith Jarrett'ın albümde saksafon çalması. İkinci olarak ise Gary Burton gibi çok önemli bir müzisyeni içermesi. Gary Burton çok ilginç bir teknik geliştirerek 4 tokmakla vibrafon çalıyordu. Tekniği daha çok piyano sistemini temel alıyordu. İki tokmaklı performanslara göre müzikal manada daha geniş bir nota yelpazesi elde edilebildiği gibi daha iyi bir eşlik hatta solo enstrüman haline geliyordu tabii ki caz için. Bu sistem sayesinde bir çok eleştirmen  Gary Burton için, vibrafon dünyasının Bill Evans'ı derler...  Albümde tanığımız bir kadro var; gitarda Sam Brown, basta Steve Swallow ve davulda Bill Goodwin. Farklı bir Keith Jarrett...


Yorumlar