Miles Davis – Bitches Brew Live
Coumbia / Legacy
Music On Vinyl MOVLP278
Stereo Mecmuuası'nda Bitches Brew albümü ile alakalı oldukça kapsamlı bir yazı mevcut. Bu albüm incelemesinden önce oraya bir göz atın derim.. Şimdi kısacık konsantre bilgiler ve arkasından Bitches Brew Live'a giriş yapacağız. Bitches Brew A Silent Way’in devamı gibidir; belki biraz müzik olarak ama daha çok bakış açısı, elektrikli enstrümanlara yaklaşım açısından. Ayrıca kayıt teknikleri açısından daha doğrusu kayıtların editlenmesi konusunda da iki albüm birbirine oldukça benzer. Belki de In A Silent Way’de denenen her şey Bitches Brew’da mükemmelleştirilmiştir diyebiliriz. Bu albümde kayıt masasında Teo Macero oturmaktadır. Bu ismi belki bilmiyorsunuz ancak 1950′lerin sonunda geldiği Columbia Records plak şirketinde bir çok tarihi albüme imza atmıştır. Örneğin Miles Davis’in Kind Of Blue veya Dave Brubeck’in Time Out albümleri gibi.. Aradan geçen 10 sene müzik oldukça gelişmiş veya değişmişti ancak Teo Macero kendisini yenilemeyi her zaman bilmişti.
Bitches Brew’ın kayıtları Ağustos 1969′da Colombia’nın meşhur 30th Street stüdyosunda başlar. Miles Davis albümün kayıtlarına katılacak müzisyenlere çok fazla bir şey göndermemiştir. Sadece bazı ufak nota parçacıkları. Yani müzisyenlerin hiçbiri kayıtta ne tam olarak ne çalınacağını bilmemektedir. Aslına bakarsanız Miles Davis’in de aklında tam olarak ne olduğunu bildiğini zannetmiyorum. Ana temalar büyük ölçüde kafasında şekillenmişti ancak ara parçalar tamamen kayıt esnasında dolmuştur.
Anlatılanlara göre müzisyenler çalışmaya başladıklarında Davis onlara kafasındakileri anlatmaya başlar. Şarkıların olası tempoları, ana melodiyi oluşturan bazı notalar ve nasıl bir ton istediği hakkında bilgiler. Geri kalan her şey tamamen müzisyenlerin o andaki ruh hallerinini enstrümanlara yansıtması ile oluşacaktır. Durumu albüme ismini veren Bitches Brew şarkısı çok iyi anlatır. Şarkının bazı bölümlerinde Davis ellerini şıklatarak müzisyenlere tempo verir. Hatta tempoyu hızlandırır. Çoğu kişi bunun müziğin bir parçası olduğunu zannetse de, meraklılar bunun tempo göstermek için yapıldığını bilmektedirler. Hatta bazı anlarda Miles Davis sesini kullanarak müzisyenleri uyarır. Özellikle solo giriş çıkışlarında ritmin tekrarlanması gereken bölümlerde Davis’in keep it, keep it tight gibi sözleri rahatlıkla duyulmaktadır. Albümde iki ilgi çekici şarkı Miles Davis bestesi değildir. Bence bunlardan en önemlisi Joe Zawinul (Müzisyenin biyografisini 2. sayımızda yayınlamıştık. Bu yazıya ulaşmak içinburaya tklayın) imzalı Pharaoh’s Dance’dir. Bu şarkı anormal karışık bir düzene sahiptir. Bu şarkının bu kadar komplike olup, nasıl böyle rahatlıkla çalınabildiği konusu ise bambaşka bir olaydır bence. Diğer şarkı olan Sanctuary ise bir Wayne Shorter bestesidir. Aslında bu şarkı bu albümün kaydından iki yıl kadar önce seslendirilmiştir (ana melodisi) ancak Bitches Brew için yeniden ele alınmıştır. Bu şarkıda müzisyenler önceki Miles Davis şarkılarından bölümleri de şarkı içerisine yedirmişleridir. (örneğin Chick Corea I Fall in Love too Easily melodisi üzerine çeşitleme yapar) Anlayacağınız albümde caz müziğin geleneksel emprovizasyon mevzuu oldukça ileri bir boyuta taşınmıştır. Bu arada uzatılmış albümde (birazdan bahsedeceğim) besteler konusunda ciddi bir Zawinul hakimiyeti vardır.
Gelelim Bitches Brew Live'a. Bu albüm aslına bakarsanız yeni sayılır ilk kez Şubat 2011'de yayınlandı. İçeriği iki konserdeki performanslardan oluşuyor. Şarkıların büyük çoğunluğu dikkat edeceğiniz üzere Bitches Brew albümünde yer almış şarkılar. İlk üç şarkı Newport Jazz Festivalinde 1969 yılında, kalanlar ise 1970 yılında Isle of Wight Festivalinde kaydedilmiş. "Miles Runs the Voodoo Down," "Sanctuary," ve "It's About That Time/The Theme" şarkıları ise bu albüm ile ilk kez yayınlamış. İlk üç şarkı Miles Davis, Chick Corea, Dave Holland ve Jack DeJohnette tarafından kaydedilmiş. Aslında Wayne Shorter'da konserde bulunacakmış ancak trafik yüzünden konsere yetişememiş. Valla ciddi söylüyorum, gerçekten öyle. Albümün içeriği şu şekilde;
1. "Miles Runs the Voodoo Down" 10:26
2. "Sanctuary" (Wayne Shorter) 3:58
3. "It's About That Time/The Teme" 9:40
4. "Directions" (Joe Zawinul) 7:30
5. "Bitches Brew" 10:09
6. "It's About That Time" 6:17
7. "Sanctuary" (Wayne Shorter) 1:10
8. "Spanish Key" 8:15
9. "The Theme" 2:10
İlk üç şarkı için kadro: Miles Davis - trompet Chick Corea - elektrik piyano. Dave Holland - bas. Jack DeJohnette - davul. Kalan tüm şarkılar için kadro: Miles Davis - trompet. Gary Bartz - saksofonlar. Chick Corea - elektrik piyano. Dave Holland - bas. Jack DeJohnette - davul. Keith Jarrett - elektronik org. Airto Moreira - vurmalılar.
Albüm iin Miles Davis'in ilerleyen dönemler müziğini sevenler aynı şekilde benim gibi Bitches Brew albümünü sevenler için olmazsa olmaz. Music On Vinyl tarafından yapılan baskı tek kelime ile muhteşem. Kayıt için yapılan remaster çalışması müthiş, CD için daha doğrusu kutu seti için yapılan re-master çalışması bir adım ileriye gitmiş diyebilirim. Kapaktan iç kitapçığa kadar özen müthiş. İki 180Gr plaktan oluşan set eğer Davis'in bu dönemine meraklıysanız balıklama atlanması gereken düzeyde... Şiddetle tavsiye edilir...
Not: Albüm tam boy 12 sayfalık bir kitapçık ile geliyor. Ayrıca 2. plağın B yüzünde bir sürpriz var. Bu arada bu yüz boş!
Yorumlar
Yorum Gönder