Faiz Ali Faiz - Allah Ho Allah Ho


Faiz Ali Faiz, 1962 yılında doğan Pakistanlı kavvali şarkıcısı. Kendi anlattığına göre yedi kuşaktır kavvali şarkılarının çıktığı bir ailenin ferdidir. Klasik müzik eğitimini Ustad Ghulam Shabir Khan ve Ustad Jafat Khan ile tamamlamış. Arkasından kavvali  müzik üzerine Muhammad Ali Faridi ve Abdur Rahim Faridi Qawwal ile birlikte çalışmıştır.

Bütün Hint alt kıtasının (Bangladeş, Hindistan ve Pakistan'ı içeren bölge) birçok sufi veya mistik şarkı formlarından bahsedilince akla gelen ilk isim rahmetli Nusrat Fateh Ali Khan gelir. Bir makalede yazıldığı gibi her erkek kavvali ister istemez ile Nusrat Fateh Ali Khan ile karşılaştırılır. Faiz Ali Faiz, kavvali söylemeye başladığında tabii ki bu kıyaslamaya maruz kalmıştı. Her ne kadar kendi vokal tekniği olsa da, temel kavvali şablonuna bağlıdır bağlıdır.


Zaman içerisinde, vokal potansiyeli, sesinin esnekliği ve menzili, rasika adı verilen kavvali müziğinin büyük üstatlarının beğenisini kazandı. Eğitimini tamamladıktan sonra profesyonel şarkıcılık kariyerine 1978 yılında başladı. Punjabi doaba tarzının popüler bir temsilcisi olarak bilinse de, Shams-chaurasi tarzından da etkilenmiştir. Bu tarzlar kavvali vokal teknikleridir. Belirli bölgelerde farklı tarzlarda eğitim verilir.  Faiz Ali Faiz, birden fazla tekniği kullanabilen ilginç bir şarkıcıdır.


1970'lerin sonlarından itibaren çok sayıda hatta neredeyse yüzler ile ifade edilebilecek kayda sahip olan Faiz Ali Faiz, modern tarzlar ile kavvali'yi harmanlama konusunda da Nusrat Fateh Ali Khan'ın açtığı yoldan yürümüştür. Örneğin İspanyol flamenkocularından Miguel Poveda, Duquende ve Chicuelo ile birlikte çalışmalar yapmıştır. Bu çalışmalarda flamenko ve kavvali arasında ortak yönleri irdelemiş ve  köklerinin altını çizdiler. 2006 yılında Qawwali-Flamenco albümü ortaya çıkmıştır.

Ben kişisel olarak daha geleneksel çalışmalarını seviyorum. Özellikle de konser performanslarını. Ayrı bir coşku oluyor bu tarz çalışmalarda. Bir nevi marş olan "Allah Ho Allah Ho" ismi verilen albüm aslında zamanında yayınlanmış bir kaset. Faiz Ali Faiz farklı müzik festivallerinde boy gösterip batı dünyasında ilgi çekince bu tarz albüm çalışmaları yapılmış merak eden müzikseverler için. Bu albümde Sufi şiirinin önemli isimlerinden Bulleh Shah'ın dizelerinin üzerine yazılmış yine çok bilinen "Ghongat Chuk Le Sajna" benim kişisel favorim...

Yorumlar