Bill Evans - On A Monday Evening


William John "Bill" Evans (1929 – 1980) New Jersey Amerika'da dünyaya geldi. babası Galler asıllı bir golf kursu sahibi annesi ise eski madenci bir ailenin soyundan geliyordu. Babasının alkol, kumar ve şiddet sorunlarından dolayı sıkıntılı bir ortamda büyüdü. Bu ortam, onu ve kardeşlerini birbirlerine yakınlaştırdı. Sonunda aile parçalandı. Erken yaşlarda abisi piyano dersleri alırken, duyduklarını çalmaya başlayınca Bill Evans'ta piyano dersleri almaya başlar. Piyano derslerinin yanında keman ve flüt dersleri de alır. Ancak kısa zaman içerisinde bu enstrümanlar yerine piyanoya odaklanır.

İlerleyen yaşlarında Mozart, Beethoven ve Schubert yorumlarını dinler ve çalma tekniklerini geliştirir. Yaşı ilerledikçe 20. yüzyıl çağdaş müziğine ilgi duymaya başlar ve Stravinsky'nın "Petrushka" ve Milhaud'un "Suite Provençale" gibi eserlere merak salar. 13 yaşında ilk orkstra deneyimini kazanır ve bu dönemden itibaren çeşitli dans partilerinde ve evlilik merasimlerinde piyano çalmaya başlar. Bu dönemlerde Don Elliott ve basçı George Platt ile tanışır. Özellikle George Platt müzikte armoniler konusunda genç müzisyene ilham kaynağı olur. Bu dönemlerde Earl Hines, Coleman Hawkins, Bud Powell, George Shearing, Stan Getz ve Nat King Cole dinler.


Üniversite yıllarında flüt ve piyano üzerine eğitim görür. Bu yıllarda bilinen ilk eserlerini yazmaya başlar. Bill Evans'ın kendi deyimi ile bu yıllar geçirdiği en güzel yıllardır. Okul yıllarında gitarist Mundell Lowe ile tanışır ve mezun olduktan sonra basçı Red Mitchell ile birlikte bir trio kurarlar. İlerleyen dönemlerde Herbie Fields orkestrasına katılır. Bu dönem özellikle Billie Holiday'in arkasında çalma fırsatı bulur. 1950'lerin başlarında askerlik hizmetini yapar. Askerliği sırasında ordu bandosunda çalar ayrıca ordu radyosunda caz programları yapar. Askerliğini bitirdikten sonra Chicago'da bir çok müzisyen ile tanışır. Askerlik yılları Evans'a hiç iyi gelmemiş ve ciddi şekilde bunalıma girmiştir. Bu yıllarda piyano çalma tekniği konusunda şüpheye düşmüş ve yavaş yavaş uyuşturucu bataklığına doğru ilerlemeye başlamıştır. Meşhur "Waltz for Debby" işte bu bunalım dönemlerinden yazılmıştır. Bu dönem Bill Evans eve kapanır...


Birkaç senelik bu bunalım sürecinin ardından New York'a taşınır ve lisans üstü eğitimine devam eder. Bu dönemlerde bulduğu her yerde piyano çalar, partiler, batakhaneler, kulüpler. Bu süreçte Miles Davis ve Thelonious Monk gibi isimlerle tanışır. Sonunda Don Elliott, Tony Scott ve Mundell Lowe gibi isimlerle daha düzgün kulüplerde müzik yapmaya başlar. 1950'lerin ortasında Chicago'da tanıştığı şarkıcı Lucy Reed ile New York'ta denk gelirler ve birlikte çalışırlar. Bu dönemde Evans bir çok önemli isimle tanışır. İlerleyen yıllarda bu isimlerle birlikte plaklar yapacaktır.

Bill Evans, George Russell ile tanışır ancak Russell bu yeni yetme piyanistin yaşam tarzını pek sevmez. Ancak ne zaman gizlice Evans'ın piyano çalışını duyar fikri tamamen değişir. Tam bu süreçte George Russell "Lydian Chromatic Concept" üzerinde çalışmaktadır. Bu farklı müzik tarzlarındaki ana nota gruplarının tonlarına odaklanmış bir konsepttir ve caz müziğe etkisi büyük olacaktır. Bill ERvans şansına olayın tam göbeğine düşmüştür. Bu dönemlerde bir çok iyi müzisyen ile tanışır hatta birlikte çalar. Bu sürecin sonunda bir yapımcıya telefondan dinlettiği iki eseri ona ilk albümünün yolunu açar ve "New Jazz Conceptions" yayınlanır. Albüm çok iyi eleştiriler alır ancak satılmaz. 1950'lerin ortası George Russell ve etrafındaki müzisyenler ile konserler ve turneler ile geçer.

1950'lerin sonlarına gelindiğinde Bill Evans ile Miles Davis tanışır. Tam bu esnada Miles Davis, John Coltrane, Cannonball Adderley, Paul Chambers ve Philly Joe Jones gibi efsanevi bir kadro ile müzik yapmaktadır. Red Garland'ın ayrılması ile topluluğa girer. Bu dönemlerde farklı Davis albümlerinden görülür. Bu dönemlerde Miles Davis modal müziğe doğru ilerlemektedir. Bill Evans onun müziğini hem klasik müzik bilgisi hemde yeni akımların içerisinde çok şey öğrenmesi sayesinde çok değiştirir. Bir yandan Miles Davis'in zenci dinleyicileri Bill Evans'tan pek hazetmezler. Red Garland gibi karizmatik bir adamın arkasından bu garip beyaz adamı pek sevmemişlerdir. Bu dönemde kendi albümlerinin yanında çok sayıda müzisyen ile kayıtlara girer. 1950'lerin sonunda yayınlanan Kind of Blue albümünün arkasından Bill Evans yeni maceralara atılacaktır.

*****************************
Gelelim On A Monday Evening albümüne. Albümün ortaya çıkışı oldukça ilginç. Şans eseri 1976 yılında Wisconsin'de Union Theater'da verilen konserin kayıtları iyi durumda bulunuyor ve basılıyor. Yazılan çizilenlere göre resmi olarak hiç yayınlanmadığı gibi bootlegged olarak da hiç yayınlanmamış bu kayıtlar. Bu kayıtlar Quintessence albümünün yayınlandığı yıl yapılmış. Bir fikir vermesi açısından yazmak istedim. Albümün şarkı listesi şu şekilde;
Side A:
1. Sugar Plum

2. Up With the Lark

3. Time Remembered

4. T.T.T. (Twelve Tone Tune)

Side B:

1. Someday My Prince Will Come

2. Minha (All Mine)

3. All of You

4. Some Other Time
Albümde Bill Evans'a basta Eddie Gomez ve davulda ise Eliot Zigmund eşlik ediyor. Eddie Gomez'i bir çok okuyucumuz hatırlayacaktır ancak Eliot Zigmund'ten çok bahsettiğimizi hatırlamıyorum. Bazı Bill Evans kayıtlarının yanında h Eddie Gómez, Bennie Wallace, Richard Beirach, Jim Hall, Chet Baker, Stan Getz, Fred Hersch gibi isimlerle çalışmış ancak  hiçbir zaman çok ön plana çıkmamış bir davulcu. Albümde klasik bir Bill Evans konser performansı ve şarkı listesi görüyoruz.

Geniş bir Bill Evans koleksiyonu olup, Bill Evans ne yapsa alırım diyenler 180Gr'lık plak baskısını edinebilirler. Albüm bir çok stream servisinde mevcut. Merak edenler de aşağıdan dinleyebilirler. Eğer yeni yeni plak topluyorsanız ve bir konser performansı plağı satın almak istiyorsanız paranızı Waltz for Debby için kullanmanızı öneririm.




----------YAYINLARIMIZA DESTEK VERENLER----------





Yorumlar