Pentagram - Akustik


Türkiye'nin en önemli metal gruplarından bir tanesi olan Pentagram yeni albümü Akustik'i yayınladı. Benim gibi eski metalciler için yaşıt olduğumuz Pentagram macerası kendi adlarını taşıyan ilk albümleri başladı. Arkasından Trail Blazer, Anatolia, Popçular Dışarı, Unspoken, Bir, 1987 ve "MMXII ile devam etti. Yıllar içerisinde kadro değişiklikleri, müzik tarzındaki değişikliklere ve özellikle daha yerel ezgilerin müziğin içine girmesine rağmen eleştirilerde bile her zaman kontrollü davranmaya çalıştı müzik meraklıları. Ne de olsa hepimizin gençliğinde Pentagram'In bir yeri vardı. Bir parçamızdı...


1980'li yılların ortalarında kurulan Pentagram o dönemin tüm Türk grupları gibi ilk olarak konserlerde boy göstermeye başladı. Pentagram ilk dönemlerinde thrash ve speed Metal etkisinde müzik yapıyordu ve konserlerde tam anlamı ile ortalık birbirine giriyor ve paramparça oluyordu. Dönemin Heavy Metal gruplarının yanında Pentagram ve benzerleri ayrı bir dünyadan gibiydiler o dönemlerde. Bu zamanın iletişim imkanları olmadığında Türkiye'nin farklı yerlerinde sert müzik yapan gruplar olsa da, "Efsane Moda Konseri" gibi olaylar Pentagram'ı ön plana çıkartmıştı ve grupta bu ilginin karşılığını müziği ile veriyordu.

Efsane Moda Konseri, Moda Sinemasında verilen konser sırasında  ve sonrasında sinemanın içinin tamamen parçalanmasından ve enerji patlamasından dolayı nesiller boyu anlatılacak bir hikayeye dönüşür. 1990 yılında ilk albümleri "Pentagram" yayınlanınca büyük ilgi çeker ve seneler boyu dinleyicilerin konserlerde bu albümden şarkıların çalınmasını isteyecekleri kadar iz bırakır. Albümü bugünün gözü ile dinlediğinizde özellikle yeni yetme gençlere "bu ne ya" tepkisi verdirebilir ancak o yıllarda çok büyük bir olaydı. Rotten Dogs, Mephistopheles, Metal Not Dead, Los Magandos, Asharoth, Bloody Guillotine, Powerstage, Dimensions Of Death, Pentagram ve Deceptive Bells şarkılarının yer aldığı albüm dönemin satış rekorlarını kırdığı gibi plak firmalarının metal müziğe bakış açısını da bir miktar değiştirdi.

Hemen arkasından Trail Blazer albümü yayınlandı. Kadro değişiklikleri ile başlayan albüm hazırlıkları sonunda daha farklı bir albüm ortaya çıktı. Albümde savaş karşıtlığı ön plana çıkmıştı. Secret Misile, Living On Lies, Trail Blazer (enstrümantal), Vita Es Morte, Fly Forever, Time Bomb, Over The Line, The Planet, Brain On The Wall, No One Wins The Fight, Vita Es Morte (Live) ve Powerstage (Live) şarkılarının yer aldığı albüm farklı tepkiler almıştı. Nuclear Blast plak firmasından yayınlnan albüm, Pentagram'ın sonu gelmeyen yurtdışında başarılı olacak olmayacak tartışmalarını da başlattı. Konserler ve bol bol kadro değişikliği derken 1997 yılında "Anatolia" albümü yayınlandı. Bambaşka bir konseptte olan ablüm 1000 In The Eastland, Anatolia (İngilizce sürüm), Dark Is The Sunlight, Gündüz Gece (Aşık Veysel cover), Stand To Fall, Give Me Something To Kill The Pain, Welcome The End, Anatolia (Türkçe sürüm), On The Run, Time (Enstrümantal), Behind The Veil, Fall Of Hero ve Sonsuz şarkılarına ev sahipliği yapmış ve vokallerde Murat İlkan resmen parlamıştı.


1990 yılında ise son derece gereksiz isimli “Popçular Dışarı” konser albümü yayınlandı. Konserler ve kadro değişiklikleri ile geçen yılların ardından 2000'lerde Ataköy cinayetleri olarak bilinen ve basında gereksiz yere satanist cinayetleri olarak isimlendirilen olaylar sonrasında başlayan cadı avı metal müziği olumsuz yönde etkiledi. 2000lerin gelmesiyle yurtdışı macerası yine aşlar ve grubun isminde değişikliğe gidilir. Pentagram isminde bol bol grup olması sebebi ile yurtdışında "Mezarkabul" ismi kulanılmaya başlar. 2000'li yılların başları müzikal manada pek başarılı geçmez. Gerek yurtiçinde gerek yurtdışında arzu edilen başarı sağlanamaz. Bir, 1987 ve "MMXII" albümleri bazı açılardan hayranların beklentilerini ne yazık ki karşılayamaz.

Ancak...

Yeni “Akustik” albümünü bu izleri veya damakta bırakan lezzetsizliği bir anda silip atma potansiyeline sahip. Davulda Cenk Ünnü, bas gitarda Tarkan Gözübüyük, gitarlarda Hakan Utangaç, Metin Türkcanve vokalde Gökalp Ergen’den oluşan güncel kadroya geçmişte Pentagram macerasında rol almış Murat İlkan, Ogün Sanlısoy ve Demir Demirkan ve Kerem Özyeğen, Ozan Tügen, Şebnem Ferah, İskender Paydaş gibi isimler eklenerek resmen bir tarih ortaya konulmuş. Şarkı listesi şu şekilde;
1-Apokalips
2-Geçmişin Yükü
3-Uzakta
4-No One Wins the Fight
5-Fly Forever
6-Gündüz Gece
7-Anatolia (Ft.Şebnem Ferah)
8-In Esir Like an Eagle
9-For the One Unchanging
10-Give Me Something to Kill the Pain
11- Sonsuz

Albüm nasıl diyecek olursanız zaten bildiğimiz şarkılar bambaşka bir hal almış diyebilirim. Anadolu enstrümanları ve yaylılar eklenen şarkılar, “Apokalips” şarkısına eklenen piyano, "Anatolia" şarkısında Şebnem Ferah vokalleri derken, albümün ilk şarkısından son şarkısına kadar acaba ne olacak sorusu aklınızdan hiç çıkmıyor.

Pentagram sevenler albümü zaten satın almışlardır ama almadıysanız alınız aldırınız...

Yorumlar