George Michael (1963-2016)


George Michael (1963-2016)

George Michael: Rapçi antisosyal gencin cazın beyefendisine uza
nan müzikal yolculuğu 

Birçok yönden "uğursuz" saydığımız 2016 senesi bir türlü bitmek bilmiyor. Prince, David Bowie, Maurice White, Sharon Jones, Bernie Worrell ve Leonard Cohen gibi nice müzik devini yitirdiğimiz 2016 yılını tam devirdik derken bu ölüm girdabına müziğiyle büyüdüğümüz George Michael da kapıldı.


Wham! & GM koleksiyonumdan

Müzikte denediği her tarzıyla kendini kanıtlamış olan Georgios Kyriacos Panayiotou, nam-ı diğer George Michael Noel'in ilk gününde bu dünyadan göçtü. Kızıl Ordu Korosu'nu taşıyan uçağın düşmesiyle sanat camiası daha yeni sarsılmışken, dünya pazartesi sabahı bu pop ikonunun ölümüyle sarsıldı. Gençliğimizin yakışıklısı, kızların sevgilisi, sanatında her daim kusursuzluğu arayan George Michael'i bir kalp krizi sonucunda 53 yaşında kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz.

Kıbrıs asıllı İngiliz sanatçı George Michael, Wham! ile 1981 yılında pop okyanusuna yelken açan ve 35 yıldır poptan caza, dans müzikten R&B'ye kadar geniş bir yelpazeyi temsil ediyordu. Kariyerinde 100 milyonun üzerinde devasa bir albüm satışı bulunan George Michael’ın uzun müzik kariyerini 2 satırda özetlemek haksızlık olur düşüncesiyle Wham! ve solo dönemlerinde yayınlanmış olan albümleri kronolojık olarak ele alarak bir inceleme yazısı hazırlamaya çalıştım.

George Michael’in müzik yaşamıyla ilgili çeşitli yönlerini iletmeye çalışırken, sanatçının biyografik bilgilerine ve özel hayatından detaylı olmasa da bazı yönlerine de yer vermeye özen gösterdim. Evet, ben de sanatçının iyi bir dinleyicisiydim, her çıkan albümüne sahip olmak için dakika tutan türden hem de. George Michael'ın çocuk yaşımdan gençliğime, oradan da erişkinliğime kadar uzanan ilgimi ve üzerimdeki etkisini daha iyi anlatabilmek adına bu yazıya kısacık kişisel dokunuşlarımı da ilave ederek renklendirmeye çalıştım. Umarım sizin de hatıralarınızı canlandırırım. Rastgele diyerek başlıyorum.

Wham! dönemi



1983 – Fantastic

Partneri Andrew Ridgeley ile kurdukları Wham! grubuyla başlamıştı bu uzun yolculuk. Disko sonrası dönemde, bir yandan synth-pop emekleyerek büyümeye çalışırken öte yandan hararetli bir rap furyası almış başını gidiyordu. Afrika Bambaataa, Kurtis Blow, Run DMC, Sugarhill Gang ve Grandmaster Flash & The Furious Five gibi bugün ikon sayılan sanatçı ve gruplar müzik belleklerimize rap gerçeğini kazırken, Wham! bu trendi "Young Guns" ve "Wham Rap" ile masalarımıza avrupai bir sunuşla getirdi. Şarkıların çoğunda söz-beste noktasında George Michael imzası bulunan Wham! grubunun 8 parçalık ilk albümü "Fantastic" 1983 yılında piyasaya çıkar. Grubun kız hayranlarını tutmak ne mümkündü o zamanlar. Evlerin duvarlarında posterler, plaklar, kasetler, VHS kasetler, vb. Yeni bir Beatlemania geliyordu adeta. Avrupalı müzikseverler onları bağırlarına basarken Amerika kıtası bu başarıyı onamakta biraz temkinli davranır. Aynı dönemde Duran Duran ve Culture Club gibi gruplarla başabaş bir rekabet içerisindedir Wham!.

Çığır açan 2 parça ("Young Guns" ve "Wham Rap") sonrasında "Club Tropicana" ve "Bad Boys" parçalarıyla grup istikrarlı bir başarı yakalar. Video kliplerinin de parmak ısırtan cinsten olduğunu söylemekte yarar var, zira Wham'in tanınmasında en büyük rolü onlar oynar. Kliplerde bıçkın delikanlı, antisosyal ergen, kaptan pilot gibi rollere soyunan Andy ve George tüm 80'li yılların pop gençliği tarafından ilgiyle izlenir. Grup bu aşırı ilgi üzerine gecikmeden ikinci bir albüm hazırlığına girişir.

Wham Rap'i izlemek için tıklayın.
Club Tropicana'yı izlemek için tıklayın.
Young Guns'ı izlemek için tıklayın.


1984 – Make It Big

"Careless Whisper"den 3 ay sonra, 1984 yılının Ekim ayında Wham’in "Make It Big" adlı 2.albümü piyasaya çıkar. Bu albümde "Careless Whisper"in yanı sıra bugün George Michael ve Wham! klasikleri olarak müzik tarihine geçen "Everything She Wants", "Wake Me Up Before You Go-Go" ve "Freedom" gibi listebaşı parçalar bulunur. İlk albümdeki "antisosyal genç" imajını bu çalışmayla "iyi aile çocuğu" olarak revize eden Wham! "Make It Big"le ününe ün katar. Amerika kıtasını diğer başarılı Britanyalı sanatçılarla birlikte fetheden Wham! artık küresel bir pop grubu mertebesine ulaşır. Şarkılara çekilen video klipler yine enfes, müzikseverler yine TV başına hapsolur.

Careless Whisper'i izlemek için tıklayın.
Wake Me Up Before You Go-Go'yu izlemek için tıklayın.

Ve nihayet aynı yılın sonunda, tam da Noel üzeri, müzik dünyası bir George Michael klasiği ile daha buluşur; "Last Christmas".

"Last Christmas" son 32 yıldır Bing Crosby'nin Noel klasiği "White Christmas" gibi istisnasız her sene Aralık-Ocak aylarında kendini gösterir. George'un yazıp bestelediği ve Wham! hanesine yazılan "Last Christmas" 3 Aralık 1984'te dinleyicisiyle buluşur. Elde edilen gelirin Etiyopya'da açlıktan etkilenen insanlara gönderilen şarkı çok sevilmesine rağmen İngiltere'de bir türlü 1 numaraya çıkamaz. Bunun nedeni bir diğer yardım amaçlı parçadır. Band Aid topluluğunun aynı dönemde geliri Afrika'daki aç insanlara aktarılması planlanan ve Wham! dahil Britanya'nın tüm ünlü müzisyenlerin desteklediği "Do They Know It's Christmas" parçası dünyada çok büyük yankı uyandırır. Bu ilgi alakanın sonucunda hem USA For Africa (We Are The World) doğar, hem de mega konser Live Aid düzenlenir.


Noel’i kutlayan kutlamayan tüm müzikseverlerin gönlünü saf ve huzur dolu bir sevinçle dolduran "Last Christmas"in yaratıcısı George Michael işte böyle bir Noel’de bu dünyadan göçer. "Mükemmeliyetçi" yönünü "farklı" bir şekilde de olsa bir kez daha gösterir :((

Last Christmas'ı izlemek için tıklayın.


1986 - The Edge Of Heaven / The Final
    
Wham! 1984–1986 yılları arasında Çin Konseri (Çin Halk Cumhuriyeti’nde ilk batılı pop grubu olarak konser verirler) başta olmak üzere sayısız konser ve etkinliğe katılır (özellikle Live Aid). Ancak bunlar artık kendi kabına sığmayan George için yetersizdir. Ayrılık vakti gelmiştir. Andy ve George Amerika kıtası için “Music From The Edge Of Heaven” albümünü, dünyanın geri kalanı için de “The Final” adlı son çalışmasını yayınlayıp bu işe noktayı koyarlar. Wham! Defteri 5 yıllık birliktelik sonrasında kapanır. 28 Haziran 1986 tarihinde Londra’nın Wembley stadında 72.000 seyirciye son bir konser verilir ve grup dağılır.

Where Did Your Heart Go’yu izlemek için tıklayın.

Söz ve beste noktasında Wham’in itici gücü George Michael artık tek başınadır. Onu artık çok ama çok başarılı bir solo kariyer beklemektedir. Solo kariyeri ilerlediğinde Wham! sürecine dair George şöyle bir açıklama yapar:
I am really not interested or excited by repeating former successes.Eski başarılarımı tekrar etme konusuyla gerçekten ilgilenmiyorum ya da heyecan duymuyorum.
Solo dönemi



1987 – Faith

Wham! okulundan mezun olan George Michael'in tökezleyeceğini düşünenler çok çabuk yanılır. George bugün bile hala konuşulan "Faith" albümüyle dünyada oldukça ses getiren bir albüme imza atar. Bugüne dek 25 milyonluk bir satış rakamına ulaşan albüm ödüle doymak bilmez. Grammy Ödülü, Amerikan Müzik Ödülü, MTV Video Müzik Ödülü, Brit Ödülü, Ivor Novello Ödülü ve Japon Altın Disk Ödülü gibi unvanlara layık görülür. "Faith" albümü R&B listelerinde dahi listebaşı olurken bu efsanevi albümden çıkan single'lere çekilen, birbirinden ilginç ve seyir zevki yüksek video klipler MTV gibi kanallarda 7/24 dönmeye başlar. "I Want Your Sex", "Faith", "Father Figure", "One More Try", "Monkey", "Kissing A Fool". Bu parçaların her birinin farklı sound ve tarzda olması her kesimden dinleyiciyi bir mıknatıs misali kendine çeker. Müzikseverler Faith" ile R&B, caz ve dans müziğin keyfine varır, kaliteli müziğin tadını çıkarırlar.

George, 1989 Amerikan Müzik Ödüllerinde bu albümle Michael Jackson ve Bobby Brown gibi güçlü ve "siyahi" adaylar arasından sıyrılıp "En İyi Soul/R&B Albüm" ödülünü alır.

George "Faith" sayesinde yoğun bir tempo yaşıyorken, 1987-1988 döneminde albümden ayrı olarak 2 tane önemli düet performansı sergiler. "Queen Of Soul" lakaplı Aretha Franklin ile birlikte seslendirdikleri "I Knew You Were Waiting (For Me)" dünyanın her köşesinde olumlu kritikler alarak altın plak ödülüne kavuşur. Bir diğer muhteşem çalışma ise kendi grubundaki basgitarist Deon Estus'la birlikte söyledikleri "Heaven Help Me" adlı baladdır.

2 yıl süren Faith Dünya Turnesi (1988–89) ile pekişen başarı 1990 yılında yerini daha farklı ve olgun bir çalışmaya bırakır.

Faith'i izlemek için tıklayın.
I Knew You Were Waiting (For Me)'yi izlemek için tıklayın.


1990 – Listen Without Prejudice, Vol.1

1990 yılında yayınlanan "Listen Without Prejudice, Vol.1"de George Michael’in bir önceki çalışmalarına göre belli ki popüler müziğe bir ara vermiş görünür. Wham!’den sonra "Faith" ile süren pop çizgisi bu albümde kesintiye uğrar. Bu gerçekten George Michael mı diyenlerin sayısı gün geçtikçe artmaya başlar. Bazı çevreler ve müzik eleştirmenleri açısından bir fiyasko, onun fiziğini değil müziğini beğenenler için sofistike, ama kanımca çok değerli bir albümdür. Müzikseverler bu albümden "Praying For Time", "Waiting For That Day", "Mother's Pride", "Heal The Pain", "Cowboys and Angels" gibi hitlerle tanışır. Ezelden beri R&B/Soul müziğe meraklı olduğunu ifade eden sanatçı bu albümde Stevie Wonder'ın "They Won't Go When I Go" adlı parçasını coverlayıp bu konuda da iddialı olduğunu kanıtlar. "Freedom! '90" ile pop hayranlarını sevindiren George parçanın video klibinde görünmemeyi yeğlerken Eva Herzigova, Naomi Campbell gibi dönemin en fiyakalı mankenleri boy gösterir. "Faith" içeriğinden daha ağırbaşlı ve kompleks bir çalışma olan "Listen Without Prejudice, Vol.1" sonrası George karanlığa gömülür, onun için zor bir dönem başlar.

Plak şirketinin kendisine istediği ölçüde tanıtım desteği vermediğini, bu yüzden "Listen Without Prejudice, Vol.1" albümün maddi manevi beklentilerini karşılamadığını ileri süren George plak şirketi Sony'ye dava açar, fakat davayı kaybeder. Bu da albümün devamı olarak planlanan "Listen Without Prejudice, Vol.2"nun suya düşmesi anlamına gelir. George mahkeme kararıyla 1990–1996 yılları arasında yeni bir albüm çıkaramaz. "Five Live" adlı EP ve birkaç single haricinde.

Bu dönemde (1991) Anselmo Feleppa adlı Breziyalı bir moda tasarımcısı ile gönül ilişkisine girer ve sanatçının eşcinsel eğilimi "resmi olmayan bir biçimde", kısmen de speküle edilerek medyaya yansır. İlişkinin devamında, 1994 yılında hayata veda eden Anselmo'ya 1996'da single olarak piyasaya çıkan "Jesus To A Child" ve  "Older" albümü ithaf edilir.

Freedom ‘90'yi izlemek için tıklayın.
Jesus To A Child'ı izlemek için tıklayın.


1993 – Five Live (Queen & GM) EP

1991 yılında hayata veda eden Queen grubunun solisti Freddie Mercury anısına düzenlenen konser ve sonrasında çıkartılan 1993 yapımı "Five Live"de George hala zirvede olduğunu kanıtlayan bir performans sergiler. Queen şarkılarını muhteşem bir şekilde yorumlar, "Somebody To Love" parçasını yeni nesillere adeta tekrar sevdirir. Başka bir çalışmada Seal’in "Killer" adlı şarkısını "Papa Was A Rolling Stone" (The Temptations) parçasıyla harmanlayarak bir dans klasiği yaratır. Taraflı tarafsız tüm müzikseverlerin ve Queen grubu üyelerinin takdirini kazanan George'a hatta Queen'in yeni solisti gözüyle bakılır. Bu tabi hiç bir zaman gerçekleşmez.

Somebody to Love'ı izlemek için tıklayın.
Killer/Papa Was A Rolling Stone'u izlemek için tıklayın.

"Five Live" döneminde George'un hatırımda kalan bir kaç tane önemli single çalışması var. Bunlardan en önemlileri Sir Elton John ile olan "Don’t Let The Sun Go Down On Me" düeti ve "Too Funky" parçası.


1996 – Older

1996 yılında mahkeme cezası nihayet bittiğinde George Michael 3 yıldır üzerinde çalıştığı "Older" albümünü piyasaya sunar. Önceden hazırlanmış ve adeta bir start fişeği bekleyen albümde "Jesus To A Child" adlı ilk tekli olmak üzere son derece kaliteli çalışmalar bulunuyor. Albüm 8 milyonluk bir satış grafiği yakalarken "Fastlove", "Spinning The Wheel", "Older", "I Can't Make You Love Me", "You Have Been Loved" adlı parçalar listelerin üst sıralarını zorlar. 6 yıl aradan sonra ilk stüdyo albümü olma özelliği taşıyan "Older"ın soundu ağırlıklı olarak caz ve pop caza yakın olup "Fastlove" haricinde daha olgun bir havada seyreder. Nadas dönemini iyi değerlendirdiği gözlenen George "Older" ile yaratıcılığının zirvesine ulaşır. Benim de favori albümlerimden biri olan çalışmada baştan sona boş parçanın bulunmaması ona 1996 yılında MTV Avrupa ve Brit Ödüllerinde "En İyi Britanyalı Erkek Sanatçı" unvanını kazandırır. Ivor Novello Ödülleri çerçevesinde "Yılın Şarkı Yazarı" ödülüne de layık görülen George aynı yıl gerçekleşen, ancak günümüze kadar (yayıncıyla olan anlaşmazlıklar nedeniyle) resmi olarak yayınlanmayan bir MTV Unplugged (Three Mills Studios, Londra) şovunu da gerçekleştirir. Resmi olmayan (Bootleg) canlı performansı izlemek için Youtube'da şurayı, yine resmi olmayan fiziksel nüshasını edinmek için de burayı tıklayın.

"Older" albümünün başarısı üzerine 1997 yılının sonunda 2 CD'den oluşan "Older & Upper" adlı deluxe bir çalışma piyasaya sürülür. İlk CD standart "Older" albümü ile karşımıza çıkarken, "Upper" olarak adlandırılan ve remiks ağırlıklı olan ikinci CD aşağıdaki şarkılardan oluşur:

"Fastlove" (Part II), "Spinning the Wheel" (Forthright Mix), "Star People '97", "The Strangest Thing '97", "You Know That I Want To" ve "Safe".
Buradan "Star People '97" ve "The Strangest Thing '97" single olarak tercih edilir.

You Have Been Loved'ı izlemek için tıklayın.
Fastlove'ı izlemek için tıklayın.

1998 senesine gelindiğinde George'un başı yine derttedir. Beverly Hills'te umumi bir tuvalette "ahlaka aykırı" davranışlarından ötürü (başka bir erkekle beraber olma teşebbüsü) kısa bir süre için tutuklanır. Süren dava ile paralel olarak kamuoyuna gay olduğuna dair "resmi" bir açıklama yapar. Böylece cinsel eğilimi söylenti olmaktan çıkar, herkes rahatlar :). George yaşadıklarıyla ilgili olarak "Outside" adlı bir şarkı yazıp video klibiyle de tüm homofobiklerin dikkatlerini üstüne çeker.

1998 – Ladies & Gentlemen, The Best Of George Michael

George Michael'in ilk Best Of çalışmasında bilindik parçalarının yanı sıra yeni parçalara ve daha önce herhangi bir albüme dahil edilmemiş olan çalışmalara da yer verilir. Bunlar, üstte bahsettiğim maceralı "Outside", "A Moment With You", "Fantasy", "Waltz Away Dreaming" (Toby Bourke düeti), "Don’t Let The Sun Go Down On Me" (Elton John düeti), "I Knew You Were Waiting (For Me)" (Aretha Franklin düeti), Brezilyalı şarkıcı Astrudo Gilberto destekli "Desafinado" ve Mary J. Blige ile birlikte söylediği "As" (Stevie Wonder cover) adlı parçalardır. George "Desafinado"da kendisi için yeni bir tarz olan Bossa Nova'yı deneyimler. Brezilyalı müzik adamı Antonio Carlos Jobim tarafından bestelenen, şair ve piyanist Newton Mendonça'nın sözlerini yazdığı parça George'un (bildiğim kadarıyla) ilk ve tek Portekizce sözlü parçasıdır. Babyface yapımcılığında "As" adlı şarkıda George R&B'nin güçlü sesi Mary J. Blige ile bir araya gelir. "As" parçasıyla iyi bir iş çıkarılmasına rağmen George'un Beverly Hills'teki "ahlaksız" durumu nedeniyle Amerikan halkının "ahlakını" düşünen yapımcılar şarkıyı ABD'de yayınlanan "Ladies & Gentlemen,..." çalışmasından çıkarır.

Desafinado'yu izlemek için tıklayın.

7 kez platin plak ödülü alan bu derleme dünyada "ahlaksızların" hala ne kadar sevildiğinin göstergesi olur :)) Süper bir "Best Of" albümü olan "Ladies & Gentlemen, The Best Of George Michael" George Michael'i ve Pop müzik tarihini nefis bir şekilde özetleyen, çift CD'den oluşan bir eserdir.


1999 – Songs From The Last Century

George Michael’in Philip Ramone (1934-2013) ile birlikte prodüktörlüğünü yaptığı 1999 yapımı "Songs From The Last Century" adlı albüm 3 önemli özellik taşıyor. Birincisi, albümdeki tüm parçaların başka söz yazarı-bestecilere ait olup George Michael tarafından yeniden yorumlanmış olması, ikincisi George Michael’in müzik kariyerinde bir numara olmamış tek albüm olması, üçüncüsü ise sanatçının ilk kez bütünüyle caz temalı bir albüme imza atmış olmasıdır.

Öne çıkan parçalar bir Police klasiği olan "Roxanne", Roberta Flack’in "The First Time I Ever Saw Your Face" adlı parçası, 30’lu yıllara ait "Brother, Can You Spare A Dime?" ve bir U2/Bono bestesi olan "Miss Sarajevo" adlı parçalardır. "Older" albümüyle başladığı caz denemelerini "Songs From The Last Century" ile doruğa çıkaran George kendisinden beklenmeyen bir yönünü daha ön plana çıkarmayı başarır. Bu albümden esinlenen George yıllar sonra aynı konsepte geri dönüp "Symphonica"ya can verecektir. Caz temasının tekrar gün yüzüne çıkartılıp işlendiği "Symphonica" turnesi ve ilgili canlı kayıt albümü (2014) sanatçının son albümü olur.

Brother, Can You Spare A Dime'ı izlemek için tıklayın.

2000 yılında (ABD hariç) yayınlanan "If I Told You That" Whitney Houston'la yapılmış bir düet çalışmasıdır. Rodney 'Darkchild' Jerkins tarafından yapımcılığı gerçekleşen parça Whitney'in Best Of albümünde yer alıp Avrupa'da vasat bir başarı elde eder.
- Hatırlatma için teşekkürler Nisa :)

If I Told You That'i izlemek için tıklayın.

2004 – Patience

George, bir Best Of çalışması bir de caz albümü sonrasında pop müziğe gerçek anlamda dönüşünü 2004 yılında kutlar. Partneri ve annesinin vefatından sonra toparlanan George tüm fiziksel ve mental gücüne kavuşarak "Patience" yani sabır anlamına gelen yeni stüdyo albümüyle görücüye çıkar. Pop, dans, R&B; her telden çalan sanatçı eleştirmenlerden çok yüksek notlar almasa da hayranlar son derece memnun kalır. Bu albümde George çocukluğunu ve büyüdüğü mahallesini anlattığı "Round Here"; John Lennon, Elvis Presley ve Marvin Gaye gibi efsanelere olan özlemini dile getirdiği "John & Elvis Are Dead" adlı keyifli şarkılarını dinleyebiliyoruz. "Freeek '04", yeni partneri Kenny Goss'a ithafen "Amazing", "Flawless (Go To The City)" gibi dans ağırlıklı diğer single’ler listelere girmeyi başarır. "Shoot The Dog" parçasıyla 2003 yılında Irak Savaşını başlatan George W. Bush ve Tony Blair önderliğindeki ABD ve Birleşik Krallığın savaş yanlısı tutumunu eleştiri bombardımanına tutar. Bu savaş karşıtı şarkının sözleri kadar video klibi de ilgilileri son derece rahatsız edecek derecededir.

Shoot The Dog'u izlemek için tıklayın.
John & Elvis Are Dead'i izlemek için tıklayın.


2006 – Twenty Five

2006 yılı itibarıyla, profesyonel müzik sektöründe 25.yılını deviren George Michael yılın sonuna yetiştirdiği "Twenty Five" albümü ile birlikte 2008 yılına kadar sürecek olan "25 Live" adlı dünya turnesine start verir. 8 yıl içerisinde ikinci Best Of’unu yayınlayan sanatçı ilk albüme göre daha fazla şarkı sunar, hatta deluxe versiyonu ile müzikseverleri 3 CD ile sevindirir. Bilinen parçaların dışında pek ısınamadığım "An Easier Affair" pek vasatın üstüne çıkamaz. Aynı şeyi sıradaki diğer yeni parça / yorum için de söylemek mümkün. "Heal The Pain" parçasının tekrar yorumu için iki dev bir araya gelir. İlave orkestrasyon ve Sir Paul McCartney katkısı önceki yoruma göre dinleyicide, en azından bende çok muazzam bir etki bırakmaz. Diğer bir yeni parça, George'un Sugababes grubunun eski üyesi Mutya Buena ile söylediği "This Is Not Real Love". Hak ettiği ölçüde radyo ve TV'lerde boy göster(e)meyen parça o aylarda en fazla dinlediğim parçaydı diyebilirim. İki soul gırtlağı, nefis bir ses uyumu, olağanüstü bir netice.

This Is Not Real Love'ı izlemek için tıklayın.

2008 - 2011 dönemi
Aralık 2008 senesinde biten "25 Live" turnesi sonrasında adeta fırtınadan önce bir sessizlik dönemi yaşayan George kendini çeşitli single çalışmalarla oyalar.

2009 yılının Noel'i için söz yazarı David Austin ile "December Song (I Dreamed of Christmas)" şarkısını besteler.

2009'da "25 Live" temalı turnesinin görsel materyali "George Michael Live in London" DVD/Blu-Ray olarak yayınlanır. Bu George Michael'ın ilk ve tek yayınlanmış resmi konser görüntüsü olacaktır.


2011 yılının başında George'un tanıdık bir dost parçayı coverladığını görüyoruz. 1987 senesinden "True Faith" adlı New Order parçasını (vocoder desteğiyle) daha yavaş bir tempoda yorumlar.
En nihayetinde ise Galler Prensi William ve Catherine Middleton'ın 2011 yılındaki evlilikleri için "You And I (We Can Conquer The World)" adlı bir 1972 Stevie Wonder şarkısını kendi yorumuyla müzikseverlerin beğenisine sunar.

You And I'i izlemek ve dinlemek için tıklayın.

2011-2012 Symphonica Turnesi

2011 yılının yaz ayları gelip çatmıştır. George, 1996 yılındaki "Older" albümüyle kısmen başardığı, Phil Ramone ile beraber 1999 tarihli "Songs From The Last Century" albümüyle de bütünüyle arzuladığına kavuştuğu caz temalı çalışmalarını seyircisiyle paylaşma arzusundadır. Üstelik bunu senfonik bir orkestrayla birleştirerek. Son bir turneyle kariyerini taçlandırmak istediğini açıklar (ki bunu 25 Live turnesinde de açıkladığını hatırlarım). 22 Ağustos 2011'de başlayan turne yakalandığı zatürre hastalığı nedeniyle bir kaç kez kesintiye uğrasa da 17 Ekim 2012'de sona erer.

George son derece ağır geçen bu hastalık sonrasında ölümden döner, bunun şerefine de "White Light" şarkısını yazıp aynı adlı EP'yi çıkarır. "Song To The Siren" bu EP'dendir.

White Light'i izlemek için tıklayın.

Önemli not: Bu turnenin 17 Kasım 2011 tarihli Münih ayağında kuzen mak'le birlikte onu canlı seyretme fırsatını bulduk. Bugünkü üzücü durumu düşününce bir hayli şanslıydık sanırım. Detaylı konser izlenimlerimi buradan inceleyebilirsiniz


2014 - Symphonica

George Michael'in bu son albüm çalışması Symphonica turnesinde söylenen parçaları kapsıyor. Bir senfonik orkestranın eşlik ettiği turnede zaman zaman farklı setlist değişmiş olsa da genelde aşağıdaki şarkı listesine sadık kalınır. Bu albümden "Let Her Down Easy" adlı Terence Trent D'Arby (Sanandra Maitreya) parçası ve bir Rufus Wainwright bestesi olan "Going To A Town" single olarak yayınlanır.

Let Her Down Easy'yi izlemek için tıklayın.
Symphonica ile daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

George Michael'e ait 7 bestenin bulunduğu Deluxe albümünün tracklisti:
Parça / Söz, Beste / Parça Süreleri (kaynak Wikipedia)

1. "Through" (Georgios Panayiotou) 5:09
2. "My Baby Just Cares for Me" (Walter Donaldson, Gustav Kahn) 1:56
3. "A Different Corner" (Panayiotou) 4:14
4. "Praying for Time" (Panayiotou) 4:58
5. "Let Her Down Easy" (Sanandra Maitreya) 3:50
6. "The First Time Ever I Saw Your Face" (James Miller) 5:24
7. "Feeling Good" (Anthony Newley, Leslie Bricusse) 3:15
8. "John and Elvis Are Dead" (Panayiotou, David Austin) 4:31
9. "Roxanne" (Gordon Sumner) 4:20
10. "One More Try" (Panayiotou) 5:14
11. "Going to a Town" (Rufus Wainwright) 4:45
12. "Cowboys and Angels" (Michael) 7:24
13. "Idol" (Elton John, Bernard Taupin) 4:29
14. "Brother Can You Spare a Dime" (Edgar Harburg, Jay Gorney) 4:52
15. "You Have Been Loved" (Panayiotou, Austin) 5:41
16. "Wild Is the Wind" (Dimitri Tiomkin, Ned Washington) 4:15
17. "You've Changed" (Bill Carey, Carl Fischer) 4:44

Son olarak; hayatımıza sesin, müziğin ve varlığınla getirdiğin neşe için teşekkür ederiz. Gittiğin yeri namelerinle renklendir sevgili George.

George'ait son bir sözle veda ediyorum.
I still believe that music is one of the greatest gifts that God gave to man.Tanrının insanlara verdiği en büyük armağanlardan biri müzik olduğuna inanıyorum.George Michael
Sevgiler,
Aykut Öğer


Yorumlar