Emperor - Live Inferno



Emperor - Live Inferno
2 CD+ 1 DVD Digipack

Stereo Mecmuası'nın ilk günlerinden beri sayfalarımızda yer verdiğimiz en önemli Black Metal topluluklarından birisi de Emperor. Topluluğun resmi son kaydı veya yayını olan "Live Inferno"dan bahsedelim sizlere.

Emperor bir çok topluluk gibi uzun kariyeri boyunca bol bol tartışma, anlaşmazlık hikayesi içeren bir topluluk. Özellikle Ihsahn ve Samoth arasında zaman zaman oluşan küçük gerginlikler yüzünden topluluğun 20 yıllık hikayesinde bir çok hikaye var. Ancak şu da önemli bir ayrıntı ki Ihsahn çok iyi bir müzisyen ve kendi solo projeleri de farklılıklar içerse de genelde başarılı albümler oldu. Mesela Stereo Mecmuası'nda da sizlere bahsettiğimiz "Angl" albümünü alıp bugün bile keyifle dinleyebilirsiniz.

Live Inferno nedir derseniz, topluluğun 2005-2007 arasında yeniden barışıp verdiği konser dizilerinde bir bakış aslında. Albümün bir kaç farklı edisyonu var. 2CD'lik standart versiyon, 2 CD ve 1 adet DVD'den oluşan digipack edisyonu, sadece görüntü içeren DVD edisyonu ve iki farklı plak seti var. Esasında plak seti varmış dersem daha doğru olur pek bulunmuyor. Valla ben basılığ basılmadığı konusunda bile şüpheye düşmüştüm bir ara. Benim elimde 2 CD ve 1 adet DVD'den oluşan digipack edisyonu var.

Aslında bu versiyonu şöyle anlatalım, ilk CD Norveç'te düzenlenen Inferno festivalindeki performansı ikinci CD ise Almaya'da düzenlenen Wacken Open Air festivalindeki konser performansını içeriyor. DVD içerisinde ise Wacken konseri var. Tabii ki röportajlar vesaire gibi gerekli gereksiz bir sürü de ıvır zıvır var.

Aslına bakarsanız ilk CD ile ikinci CD arasında şarkı listeleri büyük ölçüde tutuyor olsa da, hem kayıt hemde performans olarak ikinci disk yani Wacken Open Air performansı çok daha iyi. Açılışın ardından Cosmic Keys to My Creations & Times ile bizler, In the Nightside Eclipse albümüne yani herşeyin başlangıcına götüren performansta ağırlıklı olarak topluluğun erken dönem şarkıları müthiş icra edilmiş. Özellikle Towards the Pantheon, I Am the Black Wizards ve Inno a Satana performansları akıllara ziyan. Emperor sevenler kaçırmasınlar...

Tolga

Yorumlar