Serdar Kökçeoğlu - Elektronik Film Yönetmenleri Sözlüğü


Stereo Mecmuası'nın bu haftaki yayınını tamamen "Müzik Hayvanı" albümlerine ayırmaya karar verdik. Albümlerle alakalı ayrıntılı incelemeler vesairelerden ziyade izlenimlerimizi okuyucularımızla paylaşarak onları Müzik Hayvanı albümlerini indirip dinlemeye teşvik edip evet farklı bir şeylerde varmış demelerine vesile olmak istiyoruz.

Stereo Mecmuası olarak ancak asıl Hakancez olarak bendeniz Müzik Hayvanı vukuatlarını takip ediyorum. Daha önce Müzik Hayvan'ından ayrıntılı şekilde bahsetmiştim. İlk önce sizi o yazıya alalım ve kaldığımız yerden devam edelim. Bugün ilk konuk edeceğimiz müzisyen ve albüm, Serdar Kökçeoğlu'dan Elektronik Film Yönetmenleri Sözlüğü albümü.

Serdar Kökçeoğlu'nu kısa filmleri ve sanırım film eleştirmenliği yönüyle tanıyoruz. Elektronik Film Yönetmenleri albümününü nasıl ortaya çıktığı tabii ki belli oluyor hemen. Albümdeki 6 şarkı ayrı 6 yönetmene atıfta bulunulmuş. İlk bölüm Bunuel'e adanmış. Bunuel benim çok sevdiğim bir yönetmendir. İspanyol asıllı Meksikalı yönetmenin ilginç periyodları var. Benim favorim ikinci Fransız sineması dönemi ki, Catherine Deneuve'in oynadığı Belle de Jour ve ayrıca İspanyol-Fransız ortak yapımı diyebileceğimiz "Cet obscur objet du désir" favori filmlerim arasındadır. Hoş sinema konusunda yazıp çizecek derinlemesine bilgiye sahip değilim ancak sevdiğim şeylerden bahsedebilirim sizlere :)

İkinci şarkıda Cronenberg'e atıfta bulunulmuş. Benim aklıma hemen Videodrome filmi geldi bu mini parçayı dinlerken. Filmi seyrettiyseniz şarkıyı dinleyince bakalım sizin aklınıza neler gelecek.

Üçüncü bölümde Jodorowsky atıfları mevcut. Ben yönetmenliğinden ziyade hafızam beni yanıltımıyorsa bir Fransız yayıncıdan yayınlanan Technopriests ve özellikle Metabaron çizgi romanlarından tanıyorum. Jodorowsky benim açımdan oldukça garip bir adamdır ilgnç mistik konulara meraklı ve bunları açık açık göstermekten korkmaz.

Sergei Parajanov, yine hafızam yanılmıyorsa Kafkas'lardan bir yönetmen idi ancak batı dünyasında oldukça ileri ki yıllarda keşfedilmişti.

Beşinci bölüm olan Tsukamoto ise Japon film meraklısı arkadaşlarımdan tanıdığım zaman zaman uçlarda gezinen korku ve bilimkurgu filmleri yöneten bir isim. Ben çok vakıf değilim ancak meraklısı tarafından konulacak bir yer bulunamaz.

Son şarkı yine Japon yönetmen Wakamatsu'ya adanmış.

Albüm elektronik müziğin yanında avant-garde işlere meraklı okuyucularımızın ilgisini çekecektir. Özellikle Alman elektronik müziğine meraklı okuyucularımızın kulak kabartmasını isterim.
Serdar Kökçeoğlu - Elektronik Film Yönetmenleri Sözlüğü
müzik: serdar kökçeoğlu
mastering: murat güneş
fotoğraf: murat güneş
kapak tasarım: ömer sarıgedik

İstanbul 2012

Serdar Kökçeoğlu - Elektronik Film Yönetmenleri Sözlüğü çalışmasına buraya tıklayarak ulaşabilir, buraya tıklayarak ise bilgisayarınıza indirerek hemen dinlemeye başlayabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Aşağıdaki linkten daha kapsamlı bilgilere ulaşabilirsiniz. Özellikle yönetmenler ve müzik seçimleri hakkında bir sürü detay var;

    http://muzikhayvani.wordpress.com/2012/04/15/muzik-hayvani-sunar-serdar-kokceoglu-elektronik-film-yonetmenleri-sozlugu/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder