Stille Volk - Nueit De Sabbat CD



Stille Volk - Nueit De Sabbat
Holy Records Holy126CDX CD


Geçen sayımızda sizlere Stille Volk grubunun ilk albümü olan Hantaoma'yı tanıtmış ve grup hakkında oldukça kapsamlı bilgi vermiştim. 2009 yılının Şubat ayında çıkarttıkları yeni albüm elime yeni ulaşınca CD'yi dinle-meye başladım. İlk albümden aradan geçen senelerde yayınladıkları birbirinden güzel Ex-uvies, Satyre Cornu ve Maudat albümlerinden sonra yayınlanan Nueit De Sabbat daha ilk şarkısından itibaren müthiş bir çalışma olduğunu hissettiriyor.

İlk şarkı olan “La Danse De La Corne”, ilk çağlarda yapılan bir dansı konu alıyor. Oldukça neşeli olan bu şarkının arkasından hemen en az “La Danse De La Corne” kadar keyifli bir 15. yy melodisi “Joglar” ile albüm devam ediyor. Occitan dilindeki bu şarkının sözleri 13.yy'daki bir Occitan bilgini Raimon d'Avinhon tarafından yazılmış. Raimon d'Avinhon aslında bir fizikçi tabi o dönemlerdeki fizik bizim bugünlerde anladığımızın oldukça dışında bir tanıma sahip. Raimon d'Avinhon ayrıca Occitan dilinde yazdığı şiirler ile de tanınıyor. Albüm modern Fransızca sözlere sahip “Banquet” ve bir 13.yy melodisi üzerine yazılmış Occitan dilindeki “In Taberna” ile devam ediyor. Albümde 5. parça olan “Forêt d'Outre Tombe” tam anlamıyla şiirsel ve müzikal bir baş yapıt benim açımdan. Eski geleneklerden ve geçmiş rüyalarından bahsedilen şarkı Fransızca yazılmış. Topluluk bu albümdeki şarkı ve bestelerde resmen kendisini aşmış. Albümün diğer şarkıları "Egérie Nocturne", enstrümantal bir şarkı olan "Mascaria", "Ivresse Des Dieux", bir 12.yy melodisi üzerine kurulmuş "Bestiari", Gaste Flamme ve yine Occitan dilinde yazılmış albüme ismini veren şarkı Nueit De Sabbat hepsi birbirinden mükemmel.

Öncelikle Stille Volk'un değişmez kadrosu ve onlarca enstrümanı çalarak albümü tam bir melodi zenginliğine dönüştüren Patrick Lafforgue ve Patrice Roques'i gönülden tebrik ederim. Ayrıca albüme emeği geçen tüm müzis-yenleri de teker teker tebrik etmek lazım. Bu albüm verilen her kuruşu hak ediyor. Holy Record içinde bir şeyler söylemek gerekli; bravo! Fransız şirket mükemmel bir digipack hazırlamış ayrıca albümü 2 video (Amis Buvons ve Kaeridwen) ile zenginleştirmiş. Benim açımdan 2009 yılının şimdiden en iyi pagan folk albümü belli oldu. Stille Volk yüzünden Occitan dilini öğreneceğiz anlaşılan.

Müzik: 10/10
Kayıt: 8/10
Hakan

Yorumlar

  1. […] gibi daha az bilindik ve farklı kulvarlardaki Oksitan topluluklarına farklı albümlerine de ( 1 ve 2) el atmıştık. Şimdi listemize Forabandit’i […]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder