Forabandit - Forabandit



Forabandit - Forabandit
Full Rhizome / A.K. Müzik
AK1509-2 CD

2012 yılında Full Rhizome plak firması tarafından yayınlanan Forabandit topluluğunun ilk albümü 2016 itibarı ile A.K. Müzik tarafından ülkemizde yayınlandı. Bu albüm yayınlandığı zaman gözümden kaçmış ne yazık ki. 4 senelik gecikmenin ardından Forabandit topluluğunun ilk albümüne bir bakış atalım. İlk önce CD kitapçığından Forabandit kelimesinin anlamı ile başlayabiliriz.
Oksitan dilinde 'dışlanmış', 'kenara itilmiş' manasına gelen ''forabandi'' kelimesi, yukarıda bahsi geçen dinsel ya da dünyevi tüm 'sapkın/heretik' düşünceleri içeriyor. Bu kelimenin içinde yer alan 'bandit' (eşkıya, haydut), grubun müziğindeki yönelimi de ortaya seriyor: Hem şiir, hem de müziğe bakışını eşkıya bir tavırla ortaya koymaya çalışan Forabandit, aşka, mizaha, hapishanelere dair geleneksel şiirler ve müzikal ezgilerin yanı sıra çağdaş şairlerden yaptıkları besteleri, bugüne kadar görülmemiş bir biçimde yeniden ele alıyor.

Oksitanlar deyince çok dikkatli okuyucularım benim şahsi olarak bu toplulukla oldukça yakından ilgilenen bir insan olduğumu hatırlayacaklardır. Jordi Savall'ın Le Royaume Oublié – La Tragédie Cathare albümü için yazmış olduğum oldukça uzun yazıda bayağı kapsamlı şekilde bu konunun tarihsel ayrıntılarına bir bakış atmıştım. Vaktiniz olursa okumanızı öneririm. Ayrıca zaman zaman Stille Volk gibi daha az bilindik ve farklı kulvarlardaki Oksitan topluluklarına farklı albümlerine de ( 1 ve 2) el atmıştık. Şimdi listemize Forabandit'i ekleyelim.

Albüm, Avrupanın önemli liman kentlerinin sanatçılarını bir araya getiren Sublimes Portes projesi kapsamında, ilk kez 2009 yılında, Fransa'da bir araya gelen Sam Karpienia, Ulaş Özdemir ve Bijan Chemirani farklı konser ve etkinliklerde bir araya gelirler ve 2011 yılında topluluğun temelleri atılır. Albümdeki müzisyenler ve enstrümanları şu şekilde listelenmiş, Sam Karpienia mandoçello ve vokaller. Ulaş Özdemir bağlama ve vokal. Bijan Chemirani ise zarb ve vurmalılar.

Albümün konseptinde Anadolu, İran ve Oksitanya inanışların müziği anlamında bir araya getirilmeye çalışılmış. Farklı entrümanlar, farklı diller derken ortaya keyifli de bir çalışma çıkmış. Albümün içeriği şu şekilde;
1. Neydik Biz
2. Paur
3. Vesionari
4. Amor De Luenh
5. Madem Dilber
6. Leylam Mevlam
7. L'epictafi de simon de Monfort
8. Dönen Dönsün
9. Cançion
10. Engabiolat
11. Dins Lo Monde

Albüme bir bakış atıldığında müzikten ziyade şiirlerin ön plana çıktığını görüyoruz hem oksitan hemde Anadolu halk şairleri geleneğinde gördüğümüz gibi. Şarkılarda farklı çoğrafyalardaki şairler, trubadurlardan alınan dizelerin veya farklı kültürlerdeki dizelerin birbirleri ile kullanıldığı aslında pek alışılagelmemiş bir tarz görüyoruz. Aynı şarkıda Türkçe ve Oksitanca bölümler bir arada kullanılmış. Ardından metinsel üst yapı  Anadolu saz geleneği ağırlıklı müzikal bir altyapı ile desteklenmiş.

Albüm yapısı itibarı ile tüm okuyucularımızın radarına girmeyecektir. Ancak konu olarak ilginizi çekiyor ve müzik anlamında Anadolu aşık geleneğinin batı ve Fars enstrümanları ile harmanlandığı bir yapı kulağınıza hoş geliyorsa Forabandit'in ilk albümü ilginizi çekecektir.

Albümü satın almak için tıklayınız.

Yorumlar