Stille Volk – Hantaoma CD



Stille Volk – Hantaoma
Holy Records Holy24 SPV 084-24882 CD

Hazır medieval yani ortaçağ müziğimden bahsettik bakış açısı Trio Medieval'den tamamen farklı olan bir başka topluluktan bahsedeyim sizle-re; Stille Volk. Stille Volk, Alman kökenli dillerde sessiz halk anlamına geliyor. Topluluk Fransız kökenli. Fransa'nın Pirene'ler dağlarından olan topluluk kendisine konu olarak Trio Medieval'in seslendirdiği şarkıların tam tersine, Hristiyanlık Avrupa toprakla-rına uğramamışken çalınan Pagan kökenli halk şarkılarını çalarak, mitolojik hikayeleri, doğa hikayeleri, efsaneleri anlatıyorlar.

Hemde ne anlatmak! Hantaoma albümü oldukça kalabalık bir müzisyen topluluğu ile kaydedilmiş. Holy Records çok büyük bir plak şirketi olmamasına rağmen kayıt kalitesi iyi ve albüm prodüksiyonu müthiş. Orta-larda pagan müzik yapıyoruz diye gezinenleri utandıracak kadar her şeyiyle iyi bir albüm. Albümün yapım yılı 1997 yılı ve topluluğun ilk albümü.

Eh madem sazı elimize aldık bari topluluğun müziğinden ayrıntılar vereyim. Öncelikle Wikipedia vesaire bir internet sitelerinden baktığınızda mü-zisyenler gözünüze değişik görünebilirler aman korkma-yın!!! Stille Volk grubu kuzeydeki türdaşları gibi pagan sonrası döneme savaş açmış değiller. Uzun yıllar kültürel araştırma yolcu-luklarına devam etmiş müzisyenler. Ön yargısız yaklaşılması gereken bir grup.

Stille Volk, dil olarak daha çok eski Fransızca'yı kullanıyor. Çoğu yüzyıllar önce kaybolmuş kelimeleri anla-yabilmek için bir miktar araştırma yapmak gerekiyor. Eski Fransızca haricinde Katalan dilinin eski versiyonlarında da şarkılar söylüyorlar. Muhtemelen bu dildeki durumda eski Fransızca gibidir. Katalanca bilmediğimden bu konuda yorum yapmam doğru olmaz her-halde. Bilgi olarak Fransa'nın güneyi ile İspanya'nın kuzeyindeki halklar hem kültürel açıdan hemde dilleri açısından çok yakın akrabalar.

Topluluk ayrıca Güney Fransa ve İngiltere'den Kelt ve Bréton etkileri de almış. Topluluğun kullandığı bir diğer dil ise Occitan dili. Bu dil, Langue d'oc olarak da geçiyor. Fransa'nın güney doğusunda, İtalya'da ve İspanya'da belli bölgelerde kullanılıyor.

Biraz fazla tarih yazdım ama özellikle folk, etnik müzik ve hatta albüm klasik müzik sevenlerin hoşuna gidecektir.

Müzik: 9/10
Kayıt: 6/10
Hakan

Yorumlar

  1. [...] sayımızda sizlere Stille Volk grubunun ilk albümü olan Hantaoma‘yı tanıtmış ve grup hakkında oldukça kapsamlı bilgi vermiştim. 2009 yılının Şubat [...]

    YanıtlaSil
  2. […] daha az bilindik ve farklı kulvarlardaki Oksitan topluluklarına farklı albümlerine de ( 1 ve 2) el atmıştık. Şimdi listemize Forabandit’i […]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder