Renaud Garcia-Fons


Merhaba ,

Aslında Urna'dan sonra yine aynı bölgeden ancak çok daha farklı bir müzik yapan Sa Ding Ding 'den bahsetmek istiyordum. Ancak bu arada İzmir Caz Festivali kapsamında yer alan Renaud Garcia-Fons konseri bu ilginç Çinli ( her ne kadar tüm dünyada Çinli olarak bilinse de Moğol demek daha mı doğru acaba) sanatçıyı sonraya bırakmama neden oldu. Kontrbas'ta Renaud Garcia-Fons , flamenko gitar'da Kiko Ruiz ve vurmalılarda Pascal Rollando'nun yer aldığı konser uzun yıllardır izlediğim en keyifli konserlerden biriydi.

Konserde dinlediğim müziğe geçmeden önce Filarmoni Derneği'ni İzmir'e dünyaca ünlü bir çok sanatçıyı getirmesi ve bizlerin izlememizi sağladığı için hem tebrik hem de teşekkür etmek istiyorum. Ancak tüm bu iyiniyet , eminim harcanan bir çok emeğe rağmen İzmir Caz Festivali'nin tanıtımının profesyonelce yapılamadığını görmüş olmak çok üzücü . Bizler gibi müzikle iç içe olan bir çok insan bile konserleri neredeyse son anda duydu. Kaldı ki katılan müzisyenlerin haftalar hatta aylar öncesinden duyurularak , gazetelerde ne tür müzik yaptıkları , tarzları , daha önce yaptıkları çalışmalar tanıtılmalıydı. Filarmoni derneğinin TRT Radyo 3 yapımcılarına ulaşmaları zor olmasa gerek , onlar kanalıyla caz dinlemek isteyen herkesin takip ettiği (internet uzerindeki radyolar dışında) neredeyse tek kanalda bir çok program yaptırılabilinir , en azından teklif edilebilirdi. Renaud Garcia-Fons konserinin büyük bir bölümünün boş olması sanatçılar açısından üzücü olduğu kadar onu dinleyemeyen bir çok müziksever içinde üzücü.

Bir de söylemeden geçemeyeceğim festival kataloğu var ki bu kadar masraflı ve ele alındığında filli boya renk kataloğu duygusu vermeyen çok daha basit , daha doyurucu bilgiler içeren (solistlerin dışında onlara eşlik eden müzisyenlerinde tanıtıldığı) daha basit ama kullanışlı bir tanıtım kataloğu yapılabilirdi.

Umarım önümüzdeki yıllarda bu tür eksiklikler giderilir ve tanıtımıyla , konseriyle çok daha başarılı bir caz festivalimiz olur .

Gelelim şimdi bizlere Kiko Ruiz ve Pascal Rollando ile birlikte müzik ziyafeti çeken Renaud Garcia-Fons 'a....

Kendi sitesinde anlatıldığına göre müzikle İspanya'nın Katalan bölgesinde doğan sanatçının müzikle tanışması 5 yaşında iken aldığı piyano ve klasik gitar eğitimi ile başlamış. Daha sonraları Paris Konservatuarında kontrbas eğitimi almaya başlayan sanatçı çeşitli orkestralarda teknik ve performansını geliştirme şansı buldu . Aynı zamanda kontrbas için yeni ve değişik bir teknik geliştirmiş olan Suriye'li kontrbas üstadı François Rabbath'ın da öğrencisi olan Renaud Garcia-Fons hem Rabbath'ın besteleri sayesinde doğu müziğinin derinliklerine inebildi , hem de o dönemde yer aldığı Le Big Band Roger Guerin grubunda Kenny Clarke ve Sam Woodyard gibi ünlü davulcular ile birlikte çalışma olanağı buldu .

21 yaşına geldiğinde Paris ve Aubervilliers 'de açılan yarışmaları kazanan sanatçı Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Kontrbas eğitimi konusunda profesör ünvanı verilerek ödüllendirildi .

Bu dönemden sonra çalışmalarına bağımsız bir şekilde devam eden sanatçı kontrbasın limitlerini zorlayarak enstrümanını özgürleştirme çalışmalarına başladı . Emprovizasyonlarını , müziğine temel teşkil eden üç ana müzik olan caz,etnik müzik ve çağdaş müzik üzerine kuran sanatçı zamanla kontrbasına beşinci bir tel ekleyerek kontrbasın teknik olanaklarını da arttırdı .

İzmir konserinde de kendine özgü çalış tekniği ile kontrbasından ud, tanbur ve hatta (uç örnekler olarak algılanabilir ama) kemençe ve nefesli sazların bir bölümüne yakın sesleri başarıyla elde eden sanatçı bunları teknik bir virtüözlüğün ötesinde çalmakta olduğu melodinin içine o kadar başarılı bir şekilde yerleştirdi ki hiç yadırgamadan , rahatsız olmadan büyük bir zevkle dinledik .

Renaud Garcia-Fons solo çalışmalarının dışında bir çok caz ve dünya müziği sanatçısı ile de çalışmalar yapmakta . Bunlara ilk akla gelen örnekler olarak Pedro Soler, Vicente Pradal, Carmen Linares , Angélique Ionatos , Cheb Mami , Dhafer Youssef , Huong Tanh , ve Kudsi Ergüner'i sayabiliriz . Bunların dışında Vietnam kökenli gitarist Nguyên Lê'nin trio'sunda da çalan sanatçı , gitarist Gerardo Nunez ve perküsyonist Cepillo ile flamenko müziği yaparken , Anindo Chatterjee ,Ken Zuckerman ve Keyvan Chemirani ile Hint müziğine odaklanmakta .

Yorumculuğunun dışında 2004 yılında Scene Nationale de Sceaux'da çalınan World Chamber Music , kendi triosu ve İskoç Oda orkestrası'nın 7 solocusu için bestelediği oda müziği eserleri ile de öne çıkan sanatçı bir çok yerde emprovizasyonlara dayanan konserlerde vermekte .

Dünya müziği ve cazı hiç bir sınırlamaya tabii olmaksızın seven herkesin mutlaka dinlemesi ve arşivinde bulundurması gereken bir sanatçı . Son albümü La Linea del Sur 'de İzmir'e beraber geldiği Kiko Ruiz ve Pascal Rollando'nun dışında akordeonist David Venitucci ve flamenko şarkıcısı Esperanza Fernandez ile çalışan sanatçı son derece melodik , tüm müzikseverlerin dinlemekten zevk alacağı bir albüm yapmış.

Plakları :

La Línea del Sur, Enja Records/Harmonia Mundi (2009)
Arcoluz, Enja Records/Harmonia Mundi (2006)
Entremundo, Enja Records/Harmonia Mundi (2004)
Navigatore, Enja Records/Harmonia Mundi (2001)
Fuera, Enja Records/Harmonia Mundi (1999)
Oriental Bass, Enja Records/Harmonia Mundi (1997)
Alboréa, Enja Records/Harmonia Mundi (1995)
Légendes, Enja Records/Harmonia Mundi (1992)

Aydın Eroğlu

Yorumlar