Pink Martini - Splendor in the Grass CD+DVD


Pink Martini Splendor in the Grass
Heinz Records 329 849 820 0126 CD+DVD


Pink Martini performansını her albümde daha da yukarı çıkaran bir topluluk. Piyanist Thomas M. Lauderdale tarafından 1994'de kurulan topluluk ilk albümleri olan Sympathique'i 1997 yılında yayınladı. Ülkemizde de çok sevilen Pink Martini cazdan, latin ezgilerine, 196070'lerin pop müziğinden, lounge müziğe kadar bir çok farklı tarzı bir portada eritmeyi başarmış. 1990'ların sonundan itibaren tekrar küçük orkestra müziği icra eden ve özellikle gençlere de ulaşmayı başaran topluluk yepyeni albümleri Splendor in the Grass ile tekrar karşımızda.

Sympathique'nin ardından tam yedi yıl sonra yayınladıkları 2004 tarihli Hang on Little Tomato ve 2007 yılında yayınladıkları Hey Eugene! ile çıtayı yükselten Pink Martini çok daha olgun bir albüme imza atmış. Kalabalık bir ekiple gerçekleştirilen albümde yer alan müzisyenleri sayalım öncelikle; China Forbes: vokal Timothy Nishimoto: vokal ve perküsyon Gavin Bondy: trompet, Robert Taylor: trombon, Nicholas Crosa: keman, Pansy Chang: çello, Dan Faehnle: gitar, Phil Baker: bas, Maureen Love: arp, Brian Davis: konga, Derek Rieth: kongas ve perküsyon, Martin Zarzar:d avul ve perküsyon, topluluğun kurucusu Thomas M. Lauderdale: piyano, Chavela Vargas, Courtney TaylorTaylor, Emilio Delgado ve Ari Shapiro: bu albümde konuk müzisyenler. Albümü yayınlayan Heinz Records firması dünya çapında gerçekleştirilecek promosyon çalışması için dev firmalarla çalışmış. Kayıtlar içinde büyük bir özen gösterilmiş. Tabii bu kadar yatırım albümün iyi olmasını ve iyi satmasını sağlamaz. Önemli olan Pink Martini'nin performansı.



Yazdığım gibi her açıdan topluluğun olgunluk dönemi çalışması. Albümde grubu tüm dünyada büyük kitlelere sevdiren formül aynen kullanılmış. Özgün parçalar ve çok iyi seçilmiş cover parçalar ile kaynaştırılmış. Albümdeki şarkı sayısı toplam 14. Cover şarkılarındaki seçimler gerçekten dikkat çekici. 1970'lerde Rafaella Carra’yı kariyerinin zirvesine taşıyan Tuca Tuca şarkısı Pink Martini tarafından tekrar yorumlanmış. Rafaella Carra'yı ben yaştakiler Italyan RAI televizyonlarında yaptığı şov programlarından hatırlayacaklardır. İtalyan pop tarzı diyebileceğimiz şarkı Pink Martini tarafından sımsıcak hale getirilmiş. Joe Raposo (Joseph Guilherme Raposo Jr) imzalı Sing şarkısı da albüme eklenmiş. Bu isim size bir şey ifade etmiyor ise Sesame Street (Susam Sokağı) müziklerini 1960lar ve 1970'lerin ortasına kadar besteleyen kişi olduğunu hatırlatalım. Besteci, Susam Sokağı için Sing'in yanı sıra Bein' Green, C is for Cookie ve ABCDEFGHI (Türkçe versiyonunu ben kendi çocukluğumdan hatırlıyorum) gibi hitlere imza atmış. Pink Martini tarafından tekrar yorumlanan Sing şarkısında yine Susam Sokağından Luis (sanırım fil hortumlu, kahverengi yaratık olması lazım) olarak hatırlayacağınız Emilio Delgado, grubun solisti China Forbes ile düet yapmış. Bu şarkıları nasıl buluyorlar, bravo vallahi.

The Velvet Underground ve Beach Boys topluluklarından etkilenmiş Amerikalı rock grubu The Dandy Warhols'nın kurucusu Courtney TaylorTaylor ise Splendor in the Grass şarkısına gitarı ile eşlik etmiş. Albümdeki asıl bomba bu sayımızda hayatını ayrıntılı şekilde sizlere sunduğumuz Chavela Vargas'ın sesinden dinlediğimiz Piensa En Mi. Ayrıntılar Sn. Sinan Beşkurt'un yazısında olduğu için pas geçiyorum. Son sözler olarak albüm gerçekten müthiş keyifli olmuş. Kayıt kalitesi gayet başarılı. Albümü zaten bir çoğunuz almış olduğunuzu tahmin ettiğimden ilginç ayrıntıları vermek istedim. Albüm Avrupa'da Naive etiketi ile yayınlandı. Seçil Hanım Pink Martini'yi sevdiğinden albümün DVD'li versiyonunu edindik. DVD'de 2006 yılında yayınlanan Discover The World konserinden görüntüler var. Tek CD'li versiyonda ülkemizde mevcut.

Hakan (Seçil)
Müzik: 8 (9) /10
Kayıt: 8 (8)/10

Yorumlar

  1. [...] yılında 90 yaşındayken Pink Martini’nin son albümü “Splendor in the Grass”da nefis bir parçayla yer alır. “Piensa En Mi” adlı bu parça bence albümün en güzel [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder