Floridalı Karanlık Dev: Morbid Angel



Morbid Angel, death metal geleneği olduğu üzere Florida'da 1983 yılında kurulmuştur. Müzikal anlamda Death Metal türünün önemli temsilcilerinden birisidir, ama işledikleri konular anlamından diğer grulardan büyük ölçüde ayrılır. Çok büyük ölçüde edebi mitoslar, şeytan ve satanizm teması işlerler. Yıllar içerisinde müzikleri gitgide daha teknik hale gelmiştir bunda gitarist Trey Azagthoth'un söz ve gitar alanındaki gelişmesinin yanısıra bence türün en büyük davulcusu olan Pete Sandoval'ın etkisi çok büyüktür.

Morbid Angel kendi iddialarına göre ilk death metal gruplarından birisi hatta ilkidir. Aslında bu büyük ölçüde doğru bir söylemdir. Grubun Abominations Of Desolation kaydı 1986 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde bu denli burtal ve kendini death olarak tanımlayan çok fazla grup yoktur. Bu kayıt 1991 yılında basılmıştır. Grup, ilk günden bu güne Earache Records, bünyesinde yeralmaktadır. bilindiği gibi death'in dominant olduğu dönemlerdeki en önemli plak şirketlerinden bir tanesidir. Earache Records, büyük olmasının yanısıra özellikle Nordik gruplar ve benim en sevdiğim gruplardan biri olan Mayhem tarafından çok eleştirilse de death metal dünyasına inanılmaz katkılar yapmıştır. Plak şirketinin benim için en özel yönü, internetin olmadığı dönemde mektupların arasına para koyarak sipariş verdiğimiz dönemlerde bir kere bile olsun beni üzmemesidir. Bu sayede tüm Morbid Angel albümlerine kayıtların çıkışından bir süre sonra orjinal olarak sahip oldum. Neyse....

Grup, özellikle Trey Azagthoth klasik müzik geleneğinden çok etkilenmiş bir müzisyen olsa da, grubun asıl etkilendiği Gotik edebiyattır. Albüm kapaklarında, şarkı sözlerinde ve hatta isimlerinde Al Azif (necronomicon) etkisi görülür. Shub Niggurath, Yog Sothot ve benzer imge ve karakterler Lovecraft mitoslarından alınmıştır, bunun yanısıra Sümer, Asur mitolojisinin çok büyük etkisi görülür. Bu etki özellikle Domination albümüne kadar çok üyük ölçüde hissedilir.

Grupta benim en üzüldüğüm olaylardan bir tanesi dave Vincent'in bir süre gruptan ayrılması aslında ayrılmak durumunda kalmasıdır. Dave Vincent büyük ölçüde politik bir kişilik olup, aşırı sağcı kimi söylemleri ile grubun politize olması durumuna karşı kısa bir ayrılık dönemi geçirmiştir. Bunun yanısıra Church Of Satan oluşumunda da, oldukça etkin olan Vincent, kilisenin kurucusu ve baş rahibi LaVey ile oldukça yakın bir kişidir. LaVey'in ölümünden sonra, kilise dağılma sürecine girmiş, Vincent bu konuda daha az tepki çekmeye başlamıştır. Tüm bu süreçler sonunda gruba tekrar geri dönmüştür.


Bu arada Church Of Satan demişken, genelde kilise ile yakın ilişkide olan müzisyenlerin albümlerinin bir kısmı finanse edilirken, Morbid Angel bu duruma gelmemiştir. Vincent hariç diğer elemanlar, grubun hep mitoslar etrafında olmasını istemişlerdir, Vincent'in kısa ayrılığının sebebi budur.

Yukarıdaki duruma örnek olarak benim çok sevdiğim ve geçmişte fan sitesi ile mektup arkadaşı olduğum Acheron grubunu verebilirim. Bu death metal dünyasının çok bilinmeyen ama çok önemli gruplarından bir tanesidir. Benim çok sevdiğim ve dini anlamda politize olmuş müzik anlamında en başta gelen Rites Of The Black Mass albümündeki Latince ve Enokça dualar bizzat LaVey tarafından okunduğu gibi, ayrıca keyboard'larda LaVey tarafından çalınmıştır. Enokça olayını merak edenler için ayrıca ileri de açabilirim.

Bu arada grubun en anormal elemanı bence Azegthot'tur, kendisi bir bilgisayar oyunu manyağı olup, Doom ve Quake oyunları için çeşitli levellar ve mp haritaları tasarlamış olmasının yanısıra zaman zaman bazı server'larda açılan Morbid haritalarında yeni albüm diye soran bende dahil fanlarını frag manyağı yapmaktadır. Zaten her albümün arkasındaki teşekkür yazılarında neredeyse tüm PC ve konsol tasarımcısı firmalara teşekkür eder.

Grup elemanları
-Trey Azagthoth -gitar, klavye zaman zaman vokal
-Pete Sandoval - Davul ve bence şu an için bu tarzın en iyi davulcusu
-David Vincent - Vokal ve bas
gruba şu an konserlerde gitarist Tony Norman eşlik etmektedir.

Session müzisyenler ve değişen elemanlar
-Mike Browning - Davul (1983-1986)
-Wayne Hartsell - Davul (1986-1988)
-Dallas Ward - Vokal, bas (1983-1985)
-Richard Brunelle - Gitar (1985-1992,1998(konserlerde session)
-Kenny Bamber - Vokal (1985)
-Sterling Von Scarborough - Bas (1986)
-Steve Tucker - Vokal ve bas (1997-2001, 2003-2004)
-Jared Anderson - Vokal ve bas ne yazık ki 2006'da öldü (2001-2002)
-Tony Norman - Gitar(2003-2006)
-Erik Rutan - Gitar, klavye (Turlarda session müzisyen olarak) (1993-1996, 1999-2002, 2006)
-John Ortega - Bas (1985-1986)
-Michael Manson - Vokal (1986)
-Phil Anselmo - Albümlerde zaman zaman vokal için destek vermeye devam etmektedir.

Albümleri
Bu arada fazla insan bilmez ufak bir bilgi, albüm isimlerinin baş harflerine bakın, umarım "z"ye kadar gider

-Altars Of Madness
-Blessed Are The Sick
-Covenant
-Domination
-Entangled In Chaos
-Formulas Fatal To The Flesh
-Gateways To Annihilation
-Heretic

Diskografi haricindekiler
-Abominations Of Desolation (grup tarafından ilk death metal kaydının kendilerine ait olduğu iddia edilir 1986 yılındaki ilk kayıtlarıdır. 1991 yılında yayınlanmıştır)
-Laibach Re-mixes (Trey Azagthoth'un hayranı olduğu gruptur bir saygı ifadesidir bu albüm)
-Love Of Lava

Hakan Cezayirli

Yorumlar