Burzum - Fallen CD


Burzum - Fallen

Black Metal dünyasının yalnız adamı Varg Vikernes, Fallen ile geri döndü. Hemde ne geri dönüş.

Muhtemelen son birkaç albümü dinleyip “bu ne yahu” diyen dinleyicilerden, son albümleri haklı olarak yerin dibine batıran müzik eleştirmenlerinden, benim gibi ne olacak bu Burzum'un hali diyen fan'lara kadar herkes albümü dinleyince şoka girdi. Hiç beklemediğimiz bir hareketle Varg Vikernes hepimizin suratına bir tokat attı. İşte eski tarz Black Metal böyle olur dersi verdi. Hatta akımın ortaya çıktığı 1990'ların başını hatırlatan sound hepimizin kulaklarının pasını aldı. Eminim ki albümü dinleyen herkes ne adamsın Varg Vikernes demiştir. Ben dedim...

Fallen, tek kişilik Burzum daha doğrusu Vikernes projesinin sekizinci albümü. Eğri oturup doğru konuşmak gerekirse Vikernes, 1997 ve 1999 yıllarında hapisteyken yaptığı “Daudi Baldrs” ve “Hlidskjalf” albümleriyle tüm dinleyicileri şoka sokmuştu. Hoş adam ne yapsın hapishane yönetimi hücresine sadece bir klavye sokmasına izin vermişti. Norveç gibi bir memlekette, Vikernes ve benzeri adamlara pek rastlanılmıyor. Suç oranlarının son derece düşük olduğu ülkede intihar oranları bayağı yüksek. Vikernes ve diğer “inner circle” topluluklarından elemanlar 90'larda Norveç'teki Hıristiyanlığa savaş açıp kiliseleri yakmışlardı. Hatta ülkenin en eski kilisesini de kaşla göz arasında kundaklayan topluluğun içerisinde bulunan Vikernes, Mayhem'in efsanevi gitaristi Euronymous'u da öldürmüştü. Hapishanedeyken de pek rahat durmayıp bir kaç firar girişiminde bulunmuştu.

2010 yılında yayınladığı Belus albümü hapishanedeyken yayınladığı iki albüme göre çok iyi olmasına rağmen pek övgü alamamıştı. Belus’un ardından Fallen gibi bir albüm pek beklemiyorduk doğrusu. Bunun bir diğer sebebi Vikernes’in verdiği röportajlardaki dengesiz söylemleriydi. Kafası karışan Vikernes bir taraftan Norveç aşırı sağına göz kırparken, bir taraftan 11 Eylül’den sonra popülerleşen İslam karşıtlığına göz kırpıyordu. Kendisine gelmesi pek uzun sürmedi ve üzerine vazife olmayan işleri en azından bir süre için bırakıp asıl yapması gereken şeye yani yeni albümüne odaklandı.


Evet gelelim Fallen’a. Albümün kaydı sadece 2 haftada yapılmış. Tüm enstrümanları kendisi çalmış. Albümde çok ilginç ekipmanlar kullanmış ve bu durum sayesinde sound müthiş. Basına verilen ve albümde paylaşılan listeye göre 1960'lardan kalma VOX AC50 amplifikatör, 1970'lerden kalma davul seti, meşhur lambalı Neumann M149 mikrofonlar gibi tür için son derece alışılmışın dışında bir ekipman kullanmış.

Albümdeki tarzı Burzum açısından tarif etmek çok çok zor. Belus'un devamı gibi desem değil, “Det Som Engang Var” tarzına yakın desem yine olmayacak. En iyisi şöyle söyleyeyim Filosofem albümdeki o hepimizin çok sevdiği karanlık atmosferi alın buna eski tarz Black Metal sound'unu ekleyin albüm işte böyle bir şey. Sözler ise şimdiye kadar ki tüm Burzum albümlerinden çok daha iyi. Sözler kişisel ancak Vikernes'in uzun yıllardır peşini bırakmadığı mitoloji ile iç içe. Albümde bir diğer sürpriz Vikernes'in klasik vokal tarzını bırakıp normal sesiyle şarkı söylemesi.

Şaşırtıcı olanlar listesi bunlarla sınırlı değil. Albümün kapağı da Burzum’dan beklenecek tarzda değil. Hep alıştığımız karanlık ve buram buram cehennem kokan kapakların yerine 19. yüzyılda yaşamış Fransız ressam William-Adolphe Bouguereau’nun Elegy adlı tablosu kullanılmış. Ben dahil bir çok kişi albüm kapağındaki Burzum yazısını görmesek bunun bir Burzum albüm kapağı olduğunu tahmin bile edemezdik.

Her halükarda Fallen türün meraklarının edinmesi gereken bir albüm. Biraz paranız varsa sınırlı sayıda basılan plağı edinebilirsiniz. Emin olun üzülmezsiniz. Verilen her kuruşa helal olsun... T

Burzum - Fallen
Byelobog Productions CD

Müzik: 9/10
Kayıt: 6/10

Yorumlar