Burzum - Belus CD



Burzum - Belus
Byelobog Productions CD


Black Metal dinleyicilerinin dört gözle beklediği albüm sonunda yayınlandı. Varg Vikernes, çeşitli kilise yangınları ve Mayhem grubundan Euronymous'u öldürmesinin cezasını çekerken bildiğiniz gibi iki adet albüm yayınlamıştı. Dauði Balders (1994–1995) ve Hliðskjálf (1997) Bu albümler hapishaneden yayınlandığı için müzik anlamında pek bir ifade etmiyordu. Bazı metal dergilerinde albümler için bir ilkokul çocuğunun basit bir org ile yaptığı müzik olarak tanımlanmıştı. Aslında Belus albümü Mart'ın ikinci haftasında yayınlanacakken, çeşitli kopyalarının internete sızması sebebi ile ön sipariş verenlere daha hızlı gönderi yapıldı. Anlayacağınız albümün yayınını plak şirketi eline yüzüne bulaştırmış durumda. Albüm klasik Burzum çizgisinin oldukça ilerisinde denilebilir. Hele son iki albüme bakarsanız bu albümde şoka girme olasılığınız çok yüksek.

Albümün ilk açıklandığı dönemde albümün ismi Den Hvite Guden (beyaz tanrı) olarak açıklanmıştı. Bu durumun ırkçı bulunabileceği düşünüldüğünden albüm ismi Belus olarak değiştirildi.

Hoş Vikerness hapisteyken son derece ırkçı söylemlerle özellikle bazı kesimleri kızdırdıysa da, hapis sonrası kendisine çeki düzen vermiş görünüyor. Albüm Filozofem ile başlayan konsept albüm yapısına sahip. Bu albümde kuzey efsanelerinde yer alan Belus isimli kahramanın (yarı tanrı) cehenneme yaptığı seyahati anlatıyor. Belus bildiğiniz gibi Nordik mitolojideki Baldr ile oldukça benzer özelliklere sahip.

Albümü dinlemeden önce genel bir bilgi sahibi idik. Çünkü yapılan açıklamalarda özellikle Hvis Lyset Tar Oss” ile “Filosofem” arası bir çizgi olacağı biliniyordu. Bunun yanında son iki albüm gibi efsaneler anlatacağı da bilindiğinden albüm üç aşağı beş yukarı ne olacak belliydi.

Ancak bu kadar belirli olmasına rağmen albümü alıp dinlediğinizde hadi canım nasıl yani diyorsunuz. Vikerness tüm prodüksiyon işini ele aldığı gibi tüm enstrümanları da kendisi çalmış. Daha önce ortaya çıkan sonuçlara göre ortada çok daha iyi bir müzik var ki, şaşırmamak elde değil.

Bunun belki en önemli sebebi ortalarda eski tarz black metal grubunun kalmaması olabilir. İlk nesil Norveç metaline özlemimizi giderecek derece de ilkel ama kendi içinde tutarlı bir albüm Belus.

Gitgide karmaşıklaşan metal müziğin en güncel olup ilkel örneklerinden birisi olan Belus türün sadece meraklılarına.

Tolga
M:7/10 K:7/10

Yorumlar

  1. [...] yılında yayınladığı Belus albümü hapishanedeyken yayınladığı iki albüme göre çok iyi olmasına rağmen pek övgü [...]

    YanıtlaSil

Yorum Gönder