Thomas Edward Yorke, 1968 doğumlu İngiliz müzisyen ve çoğumuzun çok sevdiği meşhur Radiohead'in şarkıcısı ve ana söz yazarı. Çok enstrüman çalabilen müzisyen ağırlıklı olarak gitar ve piyano çalıyor. Yorke Northamptonshire'da doğdu. Ailesi, İngiltere'ye yerleşmeden önce İskoçya'da yaşadı ve burada okul arkadaşlarıyla Radiohead'i kurdu. Exeter Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra, Radiohead, plak şirketi Parlophone ile anlaştı ve ilk hitleri “Creep” ile tabiri caiz ise ortalığı yakıp yıktılar.
Yorke'un müzik çalışmaları bununla sınırlı değil. Solo çalışmaları çoğunlukla elektronik müzikten oluşuyor. İlk solo albümü The Eraser, 2006 yılında piyasaya sürüldü. Yorke'nin ikinci solo albümü Tomorrow's Modern Boxes, 2014'te yayınlandı. 2019 yılında ise Anima'yı piyasaya sürdü.
Yorke, insan ve hayvan hakları savunucusu , çevresel ve savaş karşıtı bir aktivist. Zaten sözleri siyasi temalar içeriyor. Müzik endüstrisinde, özellikle de Spotify gibi çevirimiçi devlerin ortaya çıkmasına da "kılanan" Yorke her fırsatta bunları eleştiriyor. Radiohead ve solo çalışmalarının imkan yok ise BitTorrent'ten indirilmesini bile savunuyor.
Anima, dediğimiz gibi İngiliz müzisyenin üçüncü kişisel stüdyo albümüdür. Yorke ve yapımcı Nigel Godrich, canlı performanslar ve stüdyo çalışmaları yoluyla Anima'yı yavaş geliştirdiler. Netflix ve belirli IMAX sinemalarında yayınlanan ve Paul Thomas Anderson'ın yönettiği kısa bir film albüme eşlik ediyor. Aslına bakarsanız konsept yapıda bir albüm diyebiliriz.
Yorke, bir müzisyenin tıkanması ve bununla gelen kaygıların ardından Anima'yı yazdı. Elektronik müzisyeni Flying Lotus'un doğaçlama döngülerinden canlı olarak gören Yorke ve uzun süredir birlikte çalıştığı Nigel Godrich ile Anima'yı benzer bir konsept üzerinde geliştirmeye karar verdiler. Konsept şu şekilde ilerledi, Yorke, Godrich'e tam anlamı ile hazırlanmamış şarkı parçacıklarını gönderecekti ve Godrich parçaları Yorke'un vokal olarak yazdığı kısa örnek ve döngüler olarak düzenleyecekti.
Anima, "elektronik katmanlar ve yeniden oluşturulmuş gürültü" içeren elektronik müzik olarak tanımlanıyor. Yorke, albümün arkasındaki temanın; kaygı ve distopya içerdiğini söylüyor. Albüm psikanalist Carl Jung'un "anima ve animus" kavramlarına atıfta bulunuyor. Anima'nın müziği tarafı ise pek kelimelerle anlatılabilir bir şey değil. Hayaletvari frekanslar, kayan kanallar, kaotik orkestrasyon ve bunların yanında ismini bile bilemediğimiz bir çok elektronik efekt ve etki...
Anima, duyurulmasından önce viral bir pazarlama kampanyası ile tanıtıldı. Haziran 2019’da, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde afişler, özel bir “hayal kamerası” ile kaybolan hayalleri kurtarabildiğini iddia eden bir şirket olan “Anima Technologies”in reklamını yapıyordu. Reklamda bulunan numara arandığında, Anima Technologies'in "yasadışı faaliyetler"den dolayı kapatıldığı mesajı çıkıyordu. Bu esnada ise "Not the News" şarkısı dinlenebiliyordu. Bu şarkıyı aşağıda dinleyebilirsiniz.
Eğer imkan varsa Netflix'te yayınlanan kısa filmi seyredin, ayrıca şuradaki röportajı dinleyin. Albümün ortaya çıkması ve nasıl yapıldığı konusunda bir fikir sahibi olabilirsiniz. Albümdeki sözler son derece karmaşık ve anlaması zor. Oturup biraz düşünmeye sebep oluyor. Her yanıyla oldukça garip bir albüm.
harika
YanıtlaSil2021 netflix dizileri