Ruhunu Seytana Satan Blues Müzisyeni Robert Johnson


Robert Leroy Johnson (8 Mayıs 1911 - 16 Ağustos 1938) Amerikalı blues şarkıcısı, söz yazarı ve müzisyenidir. 1936 ve 1937'deki  kayıtları, daha sonraki kuşak müzisyenleri derinden etkilemiştir. Şarkı söyleme stili, gitar kullanımını bambaşka bir noktaya  getirmiş olması ve şarkı yazma becerisinin neredeyse süper star bir kombinasyon ortaya çıkartmıştır. Johnson'ın yaşamı ve ölümü birçok efsaneye yol açtı.


Hayatıyla en yakından ilişkili olanı, müzikal bir başarı elde etmek için ruhunu şeytanlara yerel bir kavşakta satmasıdır. Bu efsane doğru mudur yanlış mıdır bilinmez. Ancak blues'un ilk büyük ustası ve Delta blues stilinin atası olarak kabul edildiği bir gerçek...

Daha çok sokak köşelerinde ve Cumartesi gecesi dans partilerinde çalan gezgin bir şarkıcı olarak Johnson, yaşamı boyunca pek tanınmadı.  Neredeyse hiç ticari başarı  kazanamadı ve geniş kitleler tarafından tanınamadı. 1936'da San Antonio'da, 1937'de Dallas'ta olmak üzere iki ayrı kayıt yaptığı biliniyor. Doğaçlama olarak son derece kötü stüdyolarda yapılan bu kayıtların yaklaşık yarısı, 1937-1939 yılları arasında, çoğu 27 yaşındayken ölümünden sonra 10 inçlik, 78'lik single olarak basıldı. Bu kayıtların dışında, kısa müzik hayatı dışındaki hayatı boyunca, onun hakkında çok az şey biliniyordu. hayatının çoğunu geçirdiği Mississippi Deltası öyküsünün büyük kısmı araştırmacılar tarafından ölümünden sonra yeniden inşa edildi. Örneğin yakın zamana kadar  Robert Johnson'ın 2 fotoğrafı biliniyordu. Her yerde döne dolaşa aynı fotoğrafı bulunuyordunuz. Ki hala durum farklı değil...

Hatta ölümünü bile bilinmiyordu. John Hammond onu New York'ta bir konsere çıkartmak istiyordu. Kendisini bulabilmek için bir kişiyi görevlendirdi ve Mississippi Deltası boyunca onu aradı. Ancak öldüğü o zaman anlaşılabildi...

Orijinal kayıtlara sahip olan Brunswick Records, zaten küçük bir plak şirketi idi. Sonunda Columbia Kayıtları tarafından satın alındı.  1960'larda elde bulunan tüm kayıtlar elden geçirildi, düzenlendi ve King of the Delta Blues Singers adlı bir derleme albümü 1961'de Columbia tarafından yayımlandı ve çalışmaları sonunda daha geniş bir izleyici kitlesine ulaştı. Albüm, özellikle yeni başlayan yeni başlayan İngiliz blues hareketinde etkili bir rekor olacaktı; Eric Clapton, Johnson'ı "yaşamış en önemli blues şarkıcısı" olarak nitelendirdi. Bob Dylan, Keith Richards ve Robert Plant gibi müzisyenler, Johnson'ın lirizmini ve müzisyenliğinin kendi çalışmaları üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti. Johnson'ın şarkılarının çoğu yıllar içinde yeniden yorumlandı gitar tekniği ve söz yazma stili bir çok müzisyen tarafından ilham kaynağı oldu.

Gelelim efsaneye...


Efsaneye göre, Mississippi'deki bir çiftlikte yaşayan genç bir adam olarak Johnson, harika bir blues müzisyeni olmak için büyük bir istek duyuyordu. Gitarını gece yarısı Dockery Plantation yakınındaki bir kavşağa götürmesi konusunda bir istek duydu. Orada gitarı alıp ayarlayan büyük siyah bir adam (şeytan) tarafından karşılandı. Şeytan birkaç şarkı çaldı ve gitarı Johnson'a geri verdi ve enstrümana ustalık kazandırdı. Bu, Faust efsanesini yansıtan şeytanla bir anlaşmaydı. Ruhu karşılığında, Johnson blues dünyasında harikalar yaratacaktı.. Robert Johnson bir süre ortadan kaybolur ve geri döndüğünde daha önce kimsenin denk gelmediği bir gitar tekniği ile şarkılarını söylemeye başlar.

Tabii ki bu efsaneye inanmayıp konuyu araştıranlar da var. Yazılan çizilenlere göre Mississippi, Hazlehurst kasabasında Ike Zinnerman isimli bir müzisyen Robert Johnson'ı öğrencisi olarak kabul etmişti. İkisi gece yarısı mezar taşları üzerinde otururken gitar çalar ve Robert Johnson kendisini geliştirirdi. Zinnerman'ın genç Johnson'ın gitar tekniğini ciddi şekilde etkilediğine inanılıyor. Efsanenin kölelik döneminde siyahların "hoodoo" dedikleri (evet voodoo değil) büyü inancına dayandığını biliyoruz. Bu konuda daha fazla ayrıntı için son dönemlerde seyrettiğim "ReMastered: Devil at the Crossroads" belgeselini ciddi şekilde tavsiye ederim..


Peki nereden dinleyeceğiz bu garip müzisyeni ilk seçenek, 1961 yılında basılan King of the Delta Blues Singers albümü. İlerleyen yıllarda yeni kayıtlar bulununca 1970 yılında King of the Delta Blues Singers, Vol. II. isimli bir CD yayınlanmış. 1990 yılında ise daha önce bilinmeyen ancak araştırmalar sonucu 5 yeni şarkı daha bulunur ve The Complete Recordings adı altında yayınlanır. Bu beş şarkı "If I Had Possession over Judgment Day", "When You Got a Good Friend", "Traveling Riverside Blues", "Phonograph Blues" ve "Drunken Hearted Man".


Sonunda 1998 yılında Columbia/Legacy etiketi ile King of the Delta Blues Singers re-master çalışması ile elden geçirilir. 2000'li yıllarda bulunan tüm materyal ki buna yanlış söylediği veya çaldığı şarkılar, yanlış zamanlanan kayıtlar gibi her şey eklenerek yayınlanır.

Yorumlar