Rolling Stones - Honk


İlk önce sevgili Tamer Tekelioğlu'nun kaleminden kısaca Rolling Stones biyografisinden bir bölüm alıntılayalım. Eğer yazının tamamını okumak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz. The Rolling Stones, 1962'de Londra’da kuruldu. Kuruluşunun ilk yıllarında kadrosu Brian Jones (gitar, mızıka), Ian Stewart (klavye, piyano), Mick Jagger (vokal), Keith Richards (gitar, vokal), Bill Wyman (bas gitar) ve Charlie Watts’dan (davul) oluşmaktaydı. Wyman'ın gruptan ayrılmasından sonra bugünkü kadro oluştu : Jagger, Richards, Watts ve yeni gitarist Ronnie Woods. Grup 1989'da “Rock And Roll Hall Of Fame”e dahil oldu ve Rolling Stone dergisi, grubu "Tüm zamanların en büyük 100 sanatçısı" listesinde 4. sıraya koydu. Stones’un 200 milyonun üzerinde albüm satışı mevcuttur.

Rolling Stones, kurulduğu 1962 yılından 50. yıllarını doldurdukları 2012 yılına kadar gerek grup, gerekse solo çalışmalar şeklinde hemen hepsi hit olmuş ve listelere ilk 10 dan girmiş, hemen her yıl single, EP veya albüm çıkarmış sayılı gruplardandır.


Dostlukları Dartford’da okul yıllarına dayanan ve Londra’da bir dönem aynı üniversiteye devam ederek burada dostluklarını ilerleten Mick ve Keith, klüp çıkışında sürekli birşeyler içip müzik ve hayat hakkında sohbet ediyorlardı. 1962 yılı ilk yarısında gerçekleşen bu sohbetlerden birinde Mick, birlikte müzik yapma yönündeki düşüncesini Keith’e açtı. Grup o gün iki arkadaş tarafından orada kuruldu. Çok kısa sürede Mick ve Keith’e zaten beraber sahne aldıkları piyanist Ian Stewart ve gitarist Brian Jones katıldı. Jones bir Blues gitaristi idi. Grup, Chuck Berry, Muddy Waters ve Elmore James'den çok etkilenmekteydi. Grubun adını Muddy Waters'ın en sevdikleri şarkısı olan “Rollin' Stone Blues"dan esinlenerek Rolling Stones koydular. Grup bu isimle ilk konserini Londra'da meşhur Marquee Club'da verdi. Aynı yılın sonlarına doğru gruba Billy Wyman katıldı. Wyman’ın, sadece anfisi olduğu için gruba alındığı söylentisi Stones ile ilgili önemli bir şehir efsanesi olarak anlatılmakta idi.

1963 Ocak ayında Charlie Watts, Rolling Stones'a katıldı. Bu kadro ile verilen konserlerde grup artık adını duyurmaya başladı. İşin ilginç tarafı, konserlerinde genelde Jimmy Page, Eric Clapton ve Pete Townshend gibi isimler bulunuyordu. 1963 yılı Nisan ayı Stonse için bir dönüm noktası oldu. Meşhur menajer Andrew Loog Oldham, grubu Crawdaddy'de izlemişti. Oldham grubun enerjisinden, performansından ve özellikle Jagger’in vokalinden o kadar etkilendi ki, ertesi gün Rolling Stones'la kontrat imzaladı. Bir ay sonra da Stones’a, Decca Records ile sözleşme imzalattı. Bu imzadan sonra Stones ardı ardına yeni single ve albümler çıkartmaya başladı.

Gerçekten de yıllar içerisinde Rolling Stones tarafından yayınlanan hit şarkıları saymaya kalksak sayfalar yetmeyebilir. Bir müzik meraklısı için aynı durum albümler içinde geçerli, satın almakla bitecek gibi değil. Bu noktada imdadınıza best of toplama albümleri yetişebilir ki, "Honk" işte bu tarz bir albüm....

Honk içerisinde Exile on Main St. It's Only Rock 'n Roll gibi bir çok albümden gerçekten dile pelesenk olmuş şarkılar var. Aslında 90'lı ve 2000'li yıllardan da Bridges to Babylon, Blue & Lonesome, A Bigger Bang gibi albümlerden de şarkılar eklenmiş. Bu tarz bir albüm sayesinde ilk başlardan en son döneme kadar Rolling Stones müzikal gelişimi hakkında bir fikir sahibi olabilmeniz mümkün. Rolling Stones tarihinde çok sayıda compilation albüm tabii ki var. Eğer daha eski dönemler ilginizi çekiyorsa ben olsam sanırım alım hakkımı "Story of The Stones"dan yana kullanırdım...

Yorumlar