Rammstein - Rammstein

Almanların son derece özgün müzik tarihine yeni bir sayfa eklemiş Rammstein'ın yeni albümü kendi isimlerini taşıyor. Yayınlanmadan önce çok fazla dedikodusu yapılan albüm için yayınlanan ilk video olan "Deutschland" ile herkesin ağzını açık bırakan grup sonunda albümü de yayınladı. Müzik tarihinde yeni bir türün başlangıcı olmayı başarmış Rammstein bu albümde bana sorarsanız beklentileri karşılıyor.



1990'larda Almanya müzik piyasasında son derece özgün bir tarz dikkat çekmeye başlar. Bu tarzın ismi ise 1995 yılında Rammstein'ın Herzeleid albümü ile konulur; Neue Deutsche Härte yani Yeni Alman Sertliği. 2000'lere gelindiğinde Hanzel und Gretyl, Letzte Instanz, Tanzwut, Megaherz, Stahlhammer, Fleischmann gibi onlarca grup bu akımın içerisinde sayılır ancak her zaman lider Rammstein olmuş ve müziklerini devamlı şekilde geliştirmişlerdir.

2019 yılı başlarında yeni Rammstein albümünün geleceği dedikoduları iyice artmışken Mart ayının sonunda "Deutschland" videosu yayınlanır ve şarkısı dijital müzik platformlarında dinlenmeye açılır. Yoğun bir eleştiri içeren "Deutschland" şarkısı özellikle videosuyla da büyük ses getirir. Aşağıda seyredebilirsiniz.



Bu şarkının ardından "Radio" şarkısının videosu da müzik sitelerinde boy göstermeye başlar..




Hemen ardından da albüm yayınlandı. 2009 yılında yayınlanan Liebe ist für alle da ardından uzun seneler geçmesi sebebi ile albüm için beklentiler oldukça yükselti. Bence Richard Z. Kruspe, Paul Landers, Till Lindemann, Christian Lorenz, Oliver Riedel, Christoph Schneider ilerleyen yaşlarına rağmen beklentileri karşıladı.

Öncelikle albümün biraz daha uzun olması beklentisi yüksekti. 46 dakika civarındaki albüm biraz kısa geldi diyebiliriz. Albümün genel yapısına baktığımızda "Deutschland" zaten başlı başına bir olay. Yoğun taşlama içeren şarkı sadece Almanya değil kıta Avrupa'sının önümüzdeki yıllarının en önemli sorununa şimdiden dikkat çekiyor. Albümdeki en büyük hit ve marş adayı ise hiç kuşkusuz "Puppe". Dinleyicilerin keşke daha uzun olsaydı diyecekleri şarkılardan sadece bir tanesi. Ayrıca "Sex" "Radio" ve "Diamant" şarkılarına da dikkat.. Rammstein bu albümde bol bol mesaj veriyor anlayana. Meraklıların burun kıvırmadan birkaç kez dinlemesini ve sözlere de dikkat etmesini tavsiye ederim....

Yorumlar