Howard Jones - Transform (2019)


Günümüz popüler müziğinde sırası gelip bir süre sonra rafa kaldırılan müzik türlerini ve akımlarını tekrar gün yüzüne çıkarma süreci devam ediyor. Bu motto doğrultusunda funk, disko, New Jack Swing, synthpop gibi müzik türleri/akımları çağdaş dokunuşlarla dinleyiciyle buluştu, buluşmaya da devam ediyor.
Dönem müziğini ve akımlarını suni teneffüsle geri getiren yeni sanatçı ve yapımcıların yanında söz konusu müzik türlerini bizzat yaşatan, hatta yaratan 'eskiler'i gözardı edemeyiz. Bu bağlamda geçtiğimiz hafta piyasaya taze çıkan yeni bir Howard Jones albümünü dinledim. İyi ki dinlemişim. Dinlerken ister istemez sanatçının önceki çalışmalarını da anımsadım, onlara da kulak kabarttım. Zorundaydım, çünkü Howard Jones 80'li yıllarda pop müziği tanımlayan synthpop furyasının merkezinde olan bir şarkıcıydı, yanı sıra benim de kahramanlarımdan biriydi. 2-3 sene boyunca şarkıları listelere ve hafızalarımıza adeta demir atmıştı.

Synthpop nedir? (kaynak: Vikipedi)
Synthpop (kısaltma.: synthesizer pop; veya teknopop olarak da bilinir), 1970'lerin sonlarında ön plana çıkan new wave müziğinin bir alt türüdür.
Söz yazarı, besteci, yapımcı, şarkıcı ve synthesizer üstadı Howard Jones ilk olarak 1984 yılında çıkardığı "Human's Lib" albümü ile tanındı. "What Is Love", "New Song" ve "Hide & Seek" parçalarıyla ünlenen Jones önce ülkesi İngiltere ve Avrupa'yı kasıp kavurdu. 1985 yılında "Dream Into Action" albümüyle mevcut portföyüne Amerika kıtasını da kattı. "Things Can Only Get Better", "Life in One Day". "No One Is to Blame" teklileri ve aynı yıl Live Aid performansıyla başarısını perçinledi.

Yıllar gelip geçti, zaman değişti. Howard Jones 90'lı yıllarda ve 2000'li yıllarda müzikal üretimine devam etti, ediyor. Bazen ana akıma uygun yapımlarla, bazen de oldukça özgün işlerle. Son olarak 2015 yılında "Engage" albümünde çeşitli müzik türlerini (elektronik/dans, deneysel, akustik, klasik ve film müziği) synthpop altyapısıyla harmanladı.

İlk albümden bu yana 35 yıl geride kaldı. "Transform" ile synthpop köklerine dönmüşe benzeyen Howard Jones dinleyiciyi müziğiyle zaman makinası misali 80'li yıllara geri götürüyor.
Bir röportajda Howard Jones bu albümde yenilikçi bir soundu hedeflediğini belirtmişti. Bu sebeptendir ki 'eski köye yeni adet' getirmesi için günümüzün iki önemli elektronik müzik yapımcısından destek almış. Bunlardan biri, çağdaş elektronik/dans müziği ve trance akımında müthiş bir özgeçmişe sahip BT, diğeri ise Howard Jones'un 2005 albümü "Revolution Of The Heart"ta ortak yapımcı olarak rol alan Robbie Bronnimann. Bu iki yapımcının modern dans müziği deneyimleri Howard Jones'un dehası birleşince tam da müzikseverlerin istediği bir albüm meydana gelmiş.


"Transform"da The Human League, Yazoo gibi synthpop devlerin, hatta elektronik müziğin öncüsü Kraftwerk etkilerini dahi hissetmek mümkün. Hissetmemek zaten doğal olmazdı. 80'li yılların HoJo parçalarında alışılagelmiş neşeli melodileri yerini iniş çıkışları az olan tınılara bırakmış olsa da her bir parçada akılda kalıcı melodiler keşfetmek mümkün. Ağırlıklı olarak dans modunda seyreden albümde "Take Us Higher" ve "Hero In Your Eyes" upbeat repertuvarın arasında öne çıkan parçalar. "At The Speed Of Love" ve "Mother" şarkıları ise klasik HoJo downbeat incileri arasına girmeye aday. Eskileri aratan ufak ama önemli bir ayrıntı ise Jones'un 80'li yıllarda sıkça başvurduğu brass/horn orkestrasyonlarının bu albümde olmayışı.

Bir müzisyenin tanınıp sevildiği tarzı sürdürmesi her zaman risk taşır. Sanatçının yaratıcılığını ve heyecanını sınırlar, müzikseveri de bir yerden sonra sıkar. Howard Jones'u "Transform" özelinde bu kumarın kesinlikle galibi sayabiliriz. Dinleyicinin keyif aldığı ve alacağı izlenimini ziyadesiyle edindim.

Genelde upbeat/dans parçalarına yer verilmiş albümde en beğendiğim parçalar: "Beating Mr. Neg", "Hero in Your Eyes", "Transform" ft. BT, "Tin Man Song" ve şahane balad "Mother".
Dtox Records etiketiyle 10 Mayıs 2019'da çıkan albüm dijital portallarda, CD ve plak formatlarında yayınlandı. Howard Jones'u daha önce tanıyıp dinlemiş olanlar "Transform"u çok seveceklerinden hiç şüphem yok. Tanımayanlar ise bir synthpop deviyle geç de olsa tanışma fırsatını yakalarlar. 7'den 77'ye Synthpop! Kaçırmayın derim.

Tracklist:
1. "The One to Love You" Howard Jones ft. BT 4:21
2. "Take Us Higher" 3:38
3. "Beating Mr. Neg" 5:41
4. "Transform" Howard Jones and BT 3:39
5. "Hero in Your Eyes" 4:17
6. "Tin Man Song" 5:58
7. "At the Speed of Love" Howard Jones and BT 4:12
8. "Eagle Will Fly Again" 4:13
9. "Mother" 4:41
10. "Stay with Me" 3:55



Sevgiler, Aykut



Yorumlar

Yorum Gönder