Hijokaidan ve Gürültü Dolu Hikayesi


Geçtiğimiz günlerde Masami Akita nam-ı diğer Merzbow'dan bahsetmiş ve Japanoise tarzından bahsetmiştik. Burada türün önemli isimlerinden bir tanesi olarak Hijokaidan grubunun adı geçmişti. İsterseniz bu yazımızda da Hijokaidan'ı yakından tanıyalım. Hijokaidan (Japonca acil durum merdiveni demek), iki üyeden altın çağında on dört müzisyene kadar değişen bir türlü sabit bir kadroya sahip olamamış Japon gürültü ve serbest doğaçlama grubudur. Grup, Osaka merkezli Alchemy Records'un sahibi olan gitarist Jojo Hiroshige'nin neredeyse sabit olduğu bir gruptur. Diğer düzenli üyeler Jojo'nun eşi Junko ve Toshiji Mikawa (ki aynı zamanda Incapacitants üyesidir) olarak sayılabilir.


Grup, 1970'lerin sonlarında genelde bir nevi performans sanatı olarak isimlendirilebilecek tarzı ile ilgi çekmeye başlar. Anarşist gösterileri genellikle mekanların içine zarar verilmesi ve ses ekipmanının tahrip edilmesi, yiyecek ve çöplerin etrafa atılmasını gibi Japon kültürüne son derece ters hareketler içeriyordu. Zaman içerisinde grubun kadrosu değiştikçe, odakları daha az performans sanatına dayanan bunun karşılığında daha çok müziği ön plana alan bir tarza doğru evrilmeye başlar.

Hijokaidan başlangıçta 1979'da Kyoto'da Rasenkaidan grubunun üyelerinden Jojo Hiroshige ve Naoki Zushi'nin  bir yan projesi olarak başlar. Onlar gibi Rasenkaidan üyesi olan Ken'ichi Takayama (mahlası Idiot) ile birlikte stüdyoya girdiklerinde bir doğaçlama session'ı sonrasında ortaya çıkan "şeyi" çok severler. Ken'ichi Takayama ortaya çıkan müziği "Bu Rasenkaidan (spiral merdiven) değil, daha çok Hijokaidan (acil merdiven)" olarak tanımlar ve grubun temelleri atılmış olur, hemde grubun adı konulmuş olur.


Müzisyenler kendi kendilerine verdikleri gazın etkisi ile Hijokaidan grubu ile iki kez konserde çalarlar ve arkasından da birkaç stüdyo seansı kaydederler.  Bu dönemin kayıtları daha sonra Original Hijokaidan veya Pre-Hijokaidan olarak yayınlanır. Aynı yılın sonunda gruptan Naoki Zushi ayrılır ve Jojo tüm müzik projelerini (Hijokaidan, Rasenkaidan ve Ultra Bidet) bırakmaya karar verdi. Idiot ve Zushi, Rasenkaidan'a kısa bir süre devam eder ve Idiot daha sonra Idiot O'Clock'u kurar. Görebileceğiniz üzere bu sahnedeki müzisyenler aynı anda bir çok grubun içinde bulunurlar ve durmadan kadro değişiklikleri yaşanır.

1980 baharında Jojo Hiroshige, Hawkwind tarzında şarkılar çalmak için Corroded Marie adlı yeni bir grup kurar. İlk üyeler Jojo, Toshiyuki Oka ( Oka), Katsuhiro Nakajima (Zuke), Masako Shigesugi (Mako), Akira Ichiguchi (Ichie) ve Toshiji Mikawa idi. Hiroshige eski arkadaşı Zushi'ye de gruba gelmesini teklif eder ancak o katılmayı reddeder. Bu kadar uçuk müzisyen biraraya gelince işler tabii ki çığrından çıkar. Hawkwind çalacağız diye kurulan grup yine doğaçlama gürültü olayına geri döner. Bunun üzerine Jojo grubu dağıtmayı düşünür, ancak Oka, Zuke ve Ichiguchi tarafından bir şekilde ikna edilir.


Haziran 1980'de Corroded Marie, bir etkinliğe davet edilir. Ancak afişlerde ve biletlerde hata yapılmış ve grubun ismi Corroded Marie yerine , Hijokaidan olarak yazılmıştır. Jojo sonunda pes edip eski grubun ismi ile devam etme kararı alır. Konserden sonra tartışma yaşanır, Mako gruptan ayrılır. Hiroshige, Hawkwind gibi şarkı söylemediklerini sonunda anlar ve hayal kırıklığına uğrar, ben oynamıyorum diyerek grubu dağıtmaya karar verir. Konserin kaydı bir kasete çekilmiştir, ulan biz nerede hata yaptık diyerek kaydı tekrar tekrar dinler. Sonunda bırakma olasılığını düşünmeye başladı. Ağustos ayında, Unbalance Records (Dengesizlik Kayıtları) adlı bağımsız bir plak şirketi kurmuş olan Naoto Hayashi ile tanışır ve ikili konseri yayınlamaya karar verirler. Bu sırada yine kadroda sıkıntı çıkar en sonunda Jojo, arkadaşlarının bir kısmı olmadan yeni bir grup olarak devam etmeyi düşündüklerini keşfetti. Aynı yılın Kasım ayında yeni kadrosu ile Hijokaidan ilk performansına çıkar, müziğin yanında sahnede yaptıkları -Japonlara göre- abuk subuk hareketler ile büyük ilgi çeker.

Batıda hele ki bizi memlekette Hijokaidan kayıtlarını bulmak çok kolay değil. Artı üzerine onlarca albüm havalarda uçuştuğu için 2009 yılında yayınlanmış 30CD'lik "Noise" ve 13 CD'lik "The Original Album Remastered Edition Box" setlerini bir şekilde edinebilirsiniz. Ayrıca grubun asıl şenlikli özelliğinin canlı performansları olduğunu düşünürsek "Legendary Live Collection of Hijōkaidan" serilerine bakabilirsiniz. Bunların bir kısmı Youtube üzerinde bir şekilde bulunabiliyor...

Yorumlar