Steamin' with the Miles Davis Quintet


Miles Davis 1926 yılında, Amerika Illinois'te dünyaya geldi. Doğduktan kısa bir süre taşındılar, babası ve dedesinin doğduğu bölgede genç Miles Davis kiliselerdeki gospel müzik ile tanıştı. Annesi, oğlunun piyano çalmasını çok arzu ediyordu ve 13 yaşında müzik ile tanıştı. Annesi iyi bir piyanist olmasına rağmen dedesi genç Davis'e bir trompet almıştı ve bu konuya odaklandı. Miles Davis erken yaşlarda Clark Terry'den çok etkilenmişti.

16 yaşına geldiğinde ilk profesyonel müzik performanslarına çıkmaya başladı. Yavaş yavaş dikkat çekmeye başlamıştı hatta Sonny Stitt onu kendi orkestrasında görmek istiyordu. Annesinin ısrarları ile ilk önceliği okulunu bitirmek olduğundan bu fırsatı değerlendiremedi. 1944 yılında dönemin meşhur büyük orkestralarından Billy Eckstine yaşadığı kenti ziyaret etti. Bu dönemlerde orkestra bünyesinde Dizzy Gillespie ve Charlie Parker gibi isimler vardı. Trompetçileri Buddy Anderson rahatsızlanınca Miles Davis orkestra ile birlikte çaldı. Bu çok önemli gelişmeye rağmen ailesi, Davis'in eğitimini tamamlaması konusunda ısrarcıydılar.


1944 yılında Daivs mezun olur olmaz soluğu New York kentinde aldı. Juilliard Müzik Okuluna yazıldı. Kısa bir süre sonra birlikte kısa bir sürede olsa çalma fırsatı bulduğu Charlie Parker'ı aradı ve bu vesile ile aralarında Coleman Hawkins'in de olduğu bir çok müzisyen ile tanıştı.

İlerleyen günlerde Charlie Parker'dan çok etkilendiğini hiçbir saklamayan Davis, çeşitli gece kulüplerinde sahne almaya başladı. İlerleyen dönemlerde bebop hareketine yön verecek genç ve yetenekli bir çok müzisyen ile birlikte çalma fırsatı buldu.

İlerleyen dönemlerde hem kendi küçük orkestraları hemde farklı orkestralarda çalmaya devam etti. En önemli olay ise 1945 yılında Dizzy Gillespie'nin ayrılmasının ardından Charlie Parker'ın beşlisine girmesi oldu. 1948 yılında Miles Davis, Gil Evans ile tanıştı. Gil Evans'ın evi genç müzisyenlerin toplanma noktasına haline gelmiş ve ilerleyen yılların müziğinin gelişmesinde bir okul haline gelmişti. Davis, özelllikle burada tanıştığı müzisyenlerle on kişilik bir topluluk oluşturdu. Bu onlu iki senelik bir zaman aralığında bir çok müzisyene ev sahipliği yaptı. T

1950'ler Davis'in Prestige plak şirketi için ardı arkasına yaptığı albümler ile devam eder. Bu dönemlerde "Walkin" albümü dikkat çeker. Daha bilindik Davis şarkıları yeniden yorumlanmaya başlanmıştır. Bu albüm ilgi çekince arkasından "Cookin" "Relaxin" albümleri gelir. Bu serinin son albümü "Steamin" olur.

Tam adı "Steamin' with the Miles Davis Quintet" olan albüm 1956 yılında kaydedilir ve anca 1960'lı yıllarda piyasaya sunulur. Yukarıda bahsettiğim albümlerin bir kısmı aynı stüdyo süreci sırasında ortaya çıkar. Bu süreç toplamda 2 ana parçaya bölünmüştür.



A Yüzü
1. "Surrey with the Fringe on Top" Richard Rodgers May 11, 1956 9:05
2. "Salt Peanuts" Dizzy Gillespie, Kenny Clarke May 11, 1956 6:09
3. "Something I Dreamed Last Night" Sammy Fain May 11, 1956 6:15
B Yüzü
1. "Diane" Lew Pollack, Ernö Rapée May 11, 1956 7:49
2. "Well, You Needn't" Thelonious Monk October 26, 1956 6:19
3. "When I Fall in Love" Victor Young May 11, 1956 4:23

Albümde Miles Davis'e efsanevi tenor saksafoncu John Coltrane, piyano da Red Garland, basta Paul Chambers ve davulda Philly Joe Jones eşlik etmiştir. Bu süreç boyunca kaydedilen albümlerde bu isimleri görebiliyoruz. Şarkı listesine bakarsanız oldukça bilindik olduğunu fark edebilirsiniz. Bu şarkılar bir nevi klasikler olarak nitelendirilebilir. Ancak Prestijden yayınlanan bu albümlerin en önemli özelliği Miles Davis'in yeni yaklaşımıdır.

Davis, klasiklerin ana melodi hatlarına çok fazla dokunmamış olsa da, solo bölümlerinde müzisyenlere özgürlük vermiş ve sololar müzisyenlerin karşılıklı etkileşimi sayesinde bambaşka bir yere gitmiştir. Miles Davis diskografisini toplayan okuyucularımızın eğer imkan olursa Relaxin' with The Miles Davis Quintet, Workin' with The Miles Davis Quintet ve Cookin' with the Miles Davis Quintet ile beraber bu albümü de edinmesini ve dinlemesini tavsiye ederim.

not. Albümün Barclay plak şirketi tarafından Fransa'da basılan plağı farklı bir kapağa sahiptir. Mor renkli kapak yukarıda görülebilir...

Yorumlar