Jethro Tull - Heavy Horses



Heavy Horses, 10 Nisan 1978'de piyasaya sürülen Jethro Tull'un onbirinci stüdyo albümüdür. Jethro Tull'un folk rock albümleri üçlemesinin ikinci albümüdür. Aslında bir çok Jethro Tull albümünde folk yani halk müziği etkisi vardır. Bu albümde büyük ölçüde melodiler folk müzik etkisinde olsa da, sözler anlamında ayrılmaya başlamış, daha realist bir perspektif ve bakış açısıyla yazılmıştı. 1977 yılında yayınlanan üçlemenin ilk albümü sayılan "Songs from the Wood" ile kıyaslandığında farklılıklar hemen görülebilir. Albüm daha sert bir sound ile kaydedilmiştir. Folk-rock üçlemesi ise 1979 yılında son albüm "Stormwatch" ile tamamlanmıştır.  Jethro Tull albümü Büyük Britanya'nın yerli midillileri ve atlarına adamıştır ilginç bir şekilde.


************

Albüme devam etmeden öçnce kısaca bir biyografisine de bakalım grubun. Tamer Tekelioğlu'nun kaleminden Jethro Tull.  Jethro Tull, 1967 yılında iki blues kökenli yerel İngiliz grubu olan “John Evan’s Band” ve “McGregor's Engine” nin birleşmesiyle oluşmuştur. Grup adını on sekizinci yüzyılda yaşamış olan, tarım makinesi yapan İngiliz bir çiftçinin isminden almaktadır. Grubun beyni, flütçü lan Anderson ve gitarcı Mick Abrahams’dır. Glenn Cornick grubun basçısı, Clive Burker ise davulcusudur. Tarihinde en çok eleman değiştiren gruplardandır. 1969’da çıkan ikinci albümlerinde gruptan ayrılan Abrahams’ın yerini alan Martin Barre daha sonra Anderson’la birlikte topluluğun hiç değişmeyen üyelerinden biri olmuştur. 1970 yılında klavyeli çalgılarda John Evans da gruba katılmış, 1971’de Burker’ın yerini Barrie Barlow, Cornick’in yerini ise 1976’ya değin Jeffrey FTammond-Hammond ve sonrasında John Glascock almıştır. 1977’de, Jethro Tull’ın yaylı çalgılar düzenlemelerini yapan David Palmer, topluluğun ikinci klavyecisi olmuştur.

ilk yıllarında Blues etkisinden sıyrılamamış olan grup, 1970 yılında çıkan “Benefit” albümü ile Progressive rock tarzına yöneldi. 1972 yılında çıkan “Thick As A Brick” ve “Living In The Past” ile 1973’de yayınladıkları “A Passion Play” albümleri büyük başarı kazandı. “Thick As A Brick” müzik otoriteleri tarafından rock tarihinin en iyi albümleri arasına dahil edildi. “A Passion Play” ise içeriğindeki ironinin anlaşılmaması ve içerdiği yoğun tematik sembollerin çözülememesinden olsa gerek müzik eleştirmenlerince “The Best Unrealised Classic” olarak değerlendirildi.

************

Albüme geri dönersek, albümün hazırlıkları klasik Jethro Tull tarzında başladı. Albümün prodüktörlüğünü Ian Anderson üstlenirken, kayıt ise Robin Black tarafından yapıldı. Albümün bir diğer özelliği basçı John Glascock'un tam katılımı ile kaydedilen son albüm olmasıdır. Albüm kaydedilirken oldukça ilginç bir döneme denk gelmişti. Yeni akım "post-punk" idi ve geniş kitleler tarafından ilgi çekmeye başlamıştı. Stranglers ve Police gibi gruplar ön plana çıkmaya başlamıştır. Jethro Tull her ne kadar albümde sound'u sertleştirmiş olsa da, punk akımlarından uzak durmaya çalışıyorlardı.

Alvbümdeki ekip ise şu şekilde; Ian Anderson – vokaller, flüt, mandolin ve gitar. Martin Barre elektro gitar. John Evan piyano ve organ. David Palmer – her türlü klavye ve orkestra aranjmanları. John Glascock – bas gitar. Barriemore Barlow davul ve perküsyonlar.

"Songs From The Wood" ve "Heavy Horses" albümlerinde müzikal manada farklılıklar olduğunu söylemiştik. Ancak üçlemenin ilk albümü "Songs From The Wood"a göre daha dünyevi ve prosaik yapıdaydı. Gösterişli sözler yerine daha sıradan dizler daha komplike melodiler ile desteklenmişti. Ian Anderson bestelerin karmaşıklığından bahsederken atlı bir Aqualung albümü olarak nitelendirmişti. Ancak şimdilerde baktığımızda albümün yapısal anlamda Aqualung ile kıyaslamak pek doğru değil gibi geliyor bana.



Albümü gündeme getirme sebebim 2018 yılında albümün 40. yılı anısına tamamen elden geçirilmesi. Steven Wilson önderliğinde yapılan çalışma sonucunda 96 sayfalık bir kitapçığa sahip 3 CD ve 2 DVD'den oluşan bir set halinde meraklılara sunuldu. Set içerisinde daha önce yayınlanmamış 20 civarında şarkı bulunuyor. Bu şarkılar ağırlıklı olarak 1978 yılında İsviçre'de verilen Heavy Horses Tour kapsamındaki bir konserden alınmış. Tabii ki albümün plak baskısı da piyasaya çıkmış durumda.



Yorumlar