Jethro Tull - The String Quartets


JETHRO TULL - THE STRING QUARTETS

Huzur, dinginlik, sakinlik bu kadar mı güzel müziğe yansıtılır ? Kayıt ortamının atmosferi dinleyene bu kadar mı güzel hissettirilir ? Efsanevi Jethro Tull klasiklerinin Ian Anderson’ın flütü eşliğinde yaylı çalgılar dörtlüsü “Carducci Quartet” ile yeniden yorumlanması sonucu ortaya çıkan bir sanat harikasıdır bu huzur ve dinginlik dolu yeni albüm. Albüme geçmeden kısaca Jethro Tull’e bir göz atalım.


JETHRO TULL : Bir Çiftçinin Adından Yaratılan Efsane

Jethro Tull, 1967 yılında iki blues kökenli yerel İngiliz grubu olan “John Evan’s Band” ve “McGregor's Engine” nin birleşmesiyle oluşmuştur. Grup adını on sekizinci yüzyılda yaşamış olan, tarım makinesi yapan İngiliz bir çiftçinin isminden almaktadır. Grubun beyni, flütçü lan Anderson ve gitarcı Mick Abrahams’dır. Glenn Cornick grubun basçısı, Clive Burker ise davulcusudur. Tarihinde en çok eleman değiştiren gruplardandır. 1969’da çıkan ikinci albümlerinde gruptan ayrılan Abrahams’ın yerini alan Martin Barre daha sonra Anderson’la birlikte topluluğun hiç değişmeyen üyelerinden biri olmuştur. 1970 yılında klavyeli çalgılarda John Evans da gruba katılmış, 1971’de Burker’ın yerini Barrie Barlow, Cornick’in yerini ise 1976’ya değin Jeffrey FTammond-Hammond ve sonrasında John Glascock almıştır. 1977’de, Jethro Tull’ın yaylı çalgılar düzenlemelerini yapan David Palmer, topluluğun ikinci klavyecisi olmuştur.

ilk yıllarında Blues etkisinden sıyrılamamış olan grup, 1970 yılında çıkan “Benefit” albümü ile Progressive rock tarzına yöneldi. 1972 yılında çıkan “Thick As A Brick” ve “Living In The Past” ile 1973’de yayınladıkları “A Passion Play” albümleri büyük başarı kazandı. “Thick As A Brick” müzik otoriteleri tarafından rock tarihinin en iyi albümleri arasına dahil edildi. “A Passion Play” ise içeriğindeki ironinin anlaşılmaması ve içerdiği yoğun tematik sembollerin çözülememesinden olsa gerek müzik eleştirmenlerince “The Best Unrealised Classic” olarak değerlendirildi.


Topluluk, bünyesinde güçlü müzikçileri barındırıyordu ancak başarısı daha çok akustik gitardaki ustalığı, rock müzikte pek kullanılmayan bir çalgı olmasına karşın özgün bir teknikle çaldığı flütü, kimi yerde agresif ve alaycı sözleri, sesini kullanışındaki başarısı ve besteleriyle eksiksiz bir müzikçi kişiliği olan lan Anderson’dan kaynaklanıyordu.

Topluluğun 1979 yılına değin kullandığı ve tek bir parça içinde farklı havaları yansıtabilen ani değişmeler, inişler çıkışlar zamanla yerini giderek daha yalın ve akıcı bir müzik anlayışına bıraktı. Aynı yıl John Glascock’un gruptan ayrılmasıyla basçılığı da üstlenen Anderson ve gitarcı Martin Barre dışındaki tüm Jethro Tull kadrosu değiştii.

İngiliz muhafazakarlığına savaş açmış Ian Anderson’ın vokal ve özellikle flütteki ustalığı yaptığı her albüme farklı bir tat veriyordu. Grubun 1980 yılında çıkan Anderson’ın baş harfinden oluşan “A” isimli albümünde kadrodan sadece Martin Barre’nin kalmış olmasına rağmen albümlerindeki ironi hiç değişmemiş, müzikalite hiç bozulmamıştır. Ancak yine de kadrodaki yabancılaşma göz önüne alınarak, tam da 80 öncesi mi, 80 sonrası mı diye kendi kendimize sorarken, 1987 yılınad çıkan “Crest Of A Knife” albümü, bu soruyu bir anda anlamsız kıldı. 20 yılını bitiren “genç” grubun bütün muhteşemliği ve müzikalitesiyle tekrar varoluşuna tanık oldu müzik dünyası. Albüm zengin melodik geçişler, inişler, çıkışlar ve sanatsal arayışlarla tam da özlediğimiz Jethro Tull tarzını tüm mahareti ile sunmakta idi. Albümde yer alan önemli şarkılardan biri olan “Budapest” Anderson’un hep savaştığı muhafazakarlık ve batının ikiye bölünmüş değerler sistemini buluşturma niyeti ile çıkılan yolda karşılaşılan insani engeller, ikili ve çoklu iletişimsizlikler üzerine yazılmıştır. Gitar, flüt ve vokalin birbiri ile müthiş flörtü şarkıyı dinlemeye doyumsuz bir hale getirmektedir.

Grup müzik tarihine ismini altın harflerle yazdırmış ve Londra’nın meşhur Marquee kulübündeki ilk performanslarından bu yana 60 milyon albüm satmıştır.



IAN SCOTT ANDERSON

10 Ağustos 1947 İskoçya doğumlu Ian Anderson, Jethro Tull tarzının akustik dokularını sağlayan etnik flüt, akustik gitar ve mandolin türevi enstrümanları çalmakta, aynı zamanda da grubun vokalistliğini yapmaktadır. Özgün olmayı başarmış ender sanatçılardan biridir. Rock grubunun çılgın, tek ayağı üzerinde durarak flütünü çalan uzun sakallı flütçüsü olarak bilinir.

Anderson flüt konusunda kendi kendisini yetiştirmiştir. Çoğunlukla dil vuruşunu içeren ve ara sıra vokal de yapan farklı bir tarz geliştirmiştir. Çalarken Roland Kirk'ten etkilenmiştir. Çeşitli stiller deneyerek folk, caz, blues ve rock’ı başarılı bir şekilde sentezlemiş ve kaynaştırmıştır. Şarkı sözlerinin çoğunlukla karmaşık olması, grubunun fark edilmesini sağlayarak bilinirliğini artırmıştır. Bestelerinde çoğunlukla ele alınan konular alaycı, kinayeli ve genellikle absürt, kendi yarattığı formatlardan oluşmakta, şarkı sözlerinde ise genelde farklı tema ile mitolojik motifleri bir arada toplamaktadır.

Sanatçı 4 farklı solo albüm de çıkarmıştır. Bu albümler “Walk Into Light", “Divinites”, “The Secret Language of Birds" ve “Rupi's Dance” dir.

THE STRING QUARTETS

Düzenlemelerini klavyeci John O’Hara’nın yaptığı albüm Anderson’un flütü, zaman zaman yaptığı son derece naif vokali ve “Carducci Quartet” yaylı dörtlüsü ile benzersiz bir deneyim yaşatıyor. Albüm geçtiğimiz yıl İngilteredeki Worcester Katedrali ve Gloucestershire’de bulunan St.Kenelm’s kilisesinin akustik ortamında Oda Müziği tarzında kaydedilmiş. Şarkı isimleri orjinaline sadık kalınarak albümün tema ve tarzına yakışır şekilde biraz değiştirilmiş. Aslında ırjinalinden türetilmiş. Farm On The Fourway (Farm In The Freeway) veya Aquafugue (Aqualung) buna güzel bir örnek olarak gösterilebilir.

Ian Anderson albüm için şöyle diyor : “Uzun tembel ve bol güneşli öğleden sonralarında, soğuk kış gecelerinde, evlilik ya da cenaze törenlerinde sakin sakin dinleyebileceğiniz rahat bir albüm.”

Gerçekten de albümü dinlerken günlük olaylardan o kadar arınıyorsunuz ve müzikteki sakinliğin verdiği o huzuru hissediyorsunuz ki, müzik sizi alıp kaydın yapıldığı o yemyeşil ağaçlı arazide yer alan kilisenin huzurlu, dingin, mistik ve müthiş akustiğine teslim ediyor. Albümü şiddetle tavsiye ediyorum.

ALBÜMLERİ :

• This Was (1968)
• Stand Up (1969)
• Benefit (1970)
• Aqualung (1971)
• Thick As A Brick (1972)
• A Passion Play (1973)
• War Child (1974)
• Minstrel in the Gallery (1975)
• Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die! (1976)
• Songs from the Wood (1977)
• Heavy Horses (1978)
• Stormwatch (1979)
• A (1980)
• Broadsword and the Beast (1982)
• Under Wraps (1984)
• A Classic Case (1985) (cover)
• Crest of a Knave (1987)
• Rock Island (1989)
• Catfish Rising (1991)
• A Little Light Music (1992)
• Roots to Branches (1995)
• J-Tull Dot Com (1999)
• The Jethro Tull Christmas Album (2003)
• Thick As A Brick 2 (2012)

TAMER TEKELİOĞLU
İSTANBUL 2017


Yorumlar

  1. Cok tesekkurler Tamer Bey, sayenizde bu albumden haberdar oldum. Birde bu yeni yapilan albumlerin Flac, DSD vb yuksek kalitede kayitlarina da ulasabilsek . Tabi Analog plaklarin kalitesini ayri tutarak

    Saygilarimla

    YanıtlaSil

Yorum Gönder