Cem Karaca - Parka


1977 yılında yayınlanan dördüncü Cem Karaca albümüdür. 1969-1976 yılları arasında yayınlanan 45'liklerden bir kısmından alınan şarkılar ile oluşturulmuş biraz zorlama biraz zamanın ticari koşullarına göre şekillenmiş bir derleme albümdür. Albümde Dervişan, Kardaşlar, Apaşlar ve Moğollar ile Cem Karaca ortaklıklarından şarkılar içerir. Albümde bana sorarsanız en etkileyici performanslar Dervişan ile yapılmış kayıtlardı. Bunun en önemli sebebi Dervişan'ın bir grup olarak Türk rock müziğinde güzide bir yerde bulunmasıdır.


Dönemin Türk müzik sahnesinde progressive rock alanında büyük etkileri olan bir gruptur. Bazılarına göre klavyeci Uğur Dikmen'inin bu durumda büyük etkisi vardır. 1974 ile 1977 yılları arasında belki de en parlak dönemini yaşayan grup, o dönemlerde bol bol gördüğümüz kadro değişikliklerini bol miktarda yaşamış, Murat Ses, Taner Ongur, Ünol Büyükgönenç, Kılıç Danışman gibi isimler bir çırpıda sayılabilir. Dervişan ile Cem Karaca'nın yollarının kesiştiği dönem Cem Karaca'nın politik anlamda en uçlarda olduğu dönemlerdi. Kaydedilen tüm şarkılarda bu etki sonuna kadar görülebilir. Türk müzik tarihinin önemli 45'liklerinden ve bugünlerde plak koleksiyoncularının peşinden "haklı" olarak koşturdukları meşhur "1 Mayıs" 45'liği işte bu ortaklığın bir sonucudur. Hatırlanacağı üzere 1 Mayıs 1977'de Taksim olaylarından sonra kaydedilen plak çok kısa zaman içerisinde toplatıldı ve hem Cem Karaca hemde müzisyenler mahkemeye çıkartıldılar. Bu süreç ve zorluklar Dervişan'ın sonunu getirdiği gibi Cem Karaca'nın da müzikal manada dönüşüm sürecinin ilk adımları oldu diyebiliriz.

Albüme seçilen "Parka" şarkısının sözlerini de aşağıya ekleyeyim. Bir çok yerde yanlış olduğu için ben düzeltmeye çalıştım imla hatalarını....

Her aksam o köşeye asılırdı o parka
Paltoya para yok ki ondan alındı parka
Bir sabah onun sırtında çıktı gitti o parka
Dedenin üç aylıktan alınmıştı o parka
Kirli yeşil bir renkti eskiceneydi parka
Üst cebi sökülmüştü kullanılmıştı parka
Bir sabah onun sırtında çıktı gitti o parka
Parkasıyla vurulmuş yatar iken buldular
Dört hain kursun değmiş delik deşikti parka
Baba eski tornacı gözünü çapak almış
Dede bir bacağını Sakarya'da bırakmış
Ananın gözü yaşlı umut ona bağlamış
Küçük kardeşi bu yıl Siyasal'a gidecek
Paltoya para yok ki o da parka giyecek
Ananın gözü yaşlı delikleri dikecek
Bir sabah onun sırtında çıktı gitti o parka
Parkasıyla vurulmuş yatar iken buldular
Dört hain kurşun değmis delik deşikti parka

Gelelim şarkıların bulunduğu 45'liklere. Parka şarkısı  1976 yılında Dervişan ile birlikte yayınlanan Parka/İhtarname 45'liğinden. Mutlaka Yavrum şarkısı 1975 yılında Dervişan ile birlikte yayınlanan "Mutlaka Yavrum/Kavga" 45'liğinden. Beni Siz Delirttiniz 1975 yılında Dervişan ile birlikte yayınlanan "Beni Siz Delirttiniz/Niyazi" 45'liğinden. Mehmet’e Ağıt 1971 yılında Kardaşlar ile birlikte yayınlanan "Kara Üzüm/Mehmet'e Ağıt" 45'liğinden. Nerdesin 1975 yılında Dervişan ile birlikte yayınlanan "Tamirci Çırağı/Nerdesin?" 45'liğinden. Üryan Geldim 1972 yılında Kardaşlar ile birlikte yayınlanan "Askaros Deresi/Üryan Geldim" 45'liğinden. B yüzündeki, şarkılara bakmak gerekirse, Tamirci Çırağı 1975 yılında Dervişan ile birlikte yayınlanan "Tamirci Çırağı/Nerdesin?" 45'liğinden. Kavga şarkısı 1975 yılında Dervişan ile birlikte yayınlanan "Mutlaka Yavrum/Kavga" 45'liğinden. Niyazi şarkısı 1975 yılında Dervişan ile birlikte yayınlanan "Beni Siz Delirttiniz/Niyazi " 45'liğinden.  Bu Son Olsun şarkısı 1969 yılında Apaşlar ile birlikte yayınlanan "Bu Son Olsun/Felek Beni " 45'liğinden. Erenler şarkısı 1970 yılında Ferdy Klein Band ile birlikte yayınlanan "Kendim Ettim kendim Buldum/Erenler" 45'liğinden. Üzüm Kaldı şarkısı 1973 yılında Moğollar ile birlikte yayınlanan "Gel Gel/Üzüm Kaldı" 45'liğinden.


Albümdeki ağırlık aslında Dervişan şarkılarındadır. Araya  Kardaşlar, Apaşlar ve Moğollar  gruplarında az miktarda şarkı eklenmiştir. Albümün orijinalinde maalesef yazılmış harika bas partisyonları kötü kayıt ve baskı neticesinde olması gereken etkiyi vermekten uzaktır. Bu albümü yazmamın sebebi yakın zamanda Pharaway plak firması tarafından basılmış olması. Muhtemelen kısa zamanda raflarda da yerini alacaktır hatta belki almış bile olabilir. Normalde Parka/İhtarname 45'liğinin ülkemizde satıldığı fiyatları düşünürsek 20 Euro civarında yurtdışında satılan ve ülkemizde muhtemelen 110-140TL civarına satılacak olan plak, orijinal baskıdaki bas sorununu da büyük ölçüde düzeltmiş. Meraklılar, şimdiden plaklarını ayırtsınlar çünkü kısa sürede bu plağın stoklarının bitmesini bekliyorum.

not: 1977 tarihli 1 Mayıs/Durduramayacaklar Halkın Coşkun Akan Selini 45'liği konusunda da bazı güzel haberler geliyor kulağıma. Müjdeyi verecek somut bilgiler umarım yakın zamanda gelir!

Yorumlar

Yorum Gönder