Bill Evans - New Jazz Conceptions


William John "Bill" Evans (1929 – 1980) New Jersey Amerika'da dünyaya geldi.  Babasının alkol, kumar ve şiddet sorunlarından dolayı sıkıntılı bir ortamda büyüdü. Bu ortam, onu ve kardeşlerini birbirlerine yakınlaştırdı. Sonunda aile parçalandı. Erken yaşlarda abisi piyano dersleri alırken, duyduklarını çalmaya başlayınca Bill Evans'ta piyano dersleri almaya başlar. İlerleyen yaşlarında Mozart, Beethoven ve Schubert yorumlarını dinler ve çalma tekniklerini geliştirir. Yaşı ilerledikçe 20. yüzyıl çağdaş müziğine ilgi duymaya başlar ve Stravinsky'nın "Petrushka" ve Milhaud'un "Suite Provençale" gibi eserlere merak salar. Üniversite yıllarında flüt ve piyano üzerine eğitim görür. Bu yıllarda bilinen ilk eserlerini yazmaya başlar. Bill Evans'ın kendi deyimi ile bu yıllar geçirdiği en güzel yıllardır.


1950'lerin başlarında askerlik hizmetini yapar. Askerliği sırasında ordu bandosunda çalar ayrıca ordu radyosunda caz programları yapar. Askerliğini bitirdikten sonra Chicago'da bir çok müzisyen ile tanışır. Askerlik yılları Evans'a hiç iyi gelmemiş ve ciddi şekilde bunalıma girmiştir. Bu yıllarda piyano çalma tekniği konusunda şüpheye düşmüş ve yavaş yavaş uyuşturucu bataklığına doğru ilerlemeye başlamıştır. Meşhur "Waltz for Debby" işte bu bunalım dönemlerinden yazılmıştır. Bu dönem Bill Evans eve kapanır. Birkaç senelik bu bunalım sürecinin ardından New York'a taşınır ve lisans üstü eğitimine devam eder. Bu dönemlerde bulduğu her yerde piyano çalar, partiler, batakhaneler, kulüpler. Bu süreçte Miles Davis ve Thelonious Monk gibi isimlerle tanışır.


Bill Evans, George Russell ile tanışır ancak Russell bu yeni yetme piyanistin yaşam tarzını pek sevmez. Ancak ne zaman gizlice Evans'ın piyano çalışını duyar fikri tamamen değişir. Tam bu süreçte George Russell "Lydian Chromatic Concept" üzerinde çalışmaktadır. Bu farklı müzik tarzlarındaki ana nota gruplarının tonlarına odaklanmış bir konsepttir ve caz müziğe etkisi büyük olacaktır. Bill Evans şansına olayın tam göbeğine düşmüştür. Bu dönemlerde bir çok iyi müzisyen ile tanışır hatta birlikte çalar. Bu sürecin sonunda bir yapımcıya telefondan dinlettiği iki eseri ona ilk albümünün yolunu açar. Kapsamlı Bill Evans biyografisine buradan ulaşabilirsiniz.

Yolu açılan albüm New Jazz Conceptions ismini alacaktır. Albümde ilerleyen yıllarda Bill Evans triolarında görmeye alıştığımız formül uygulanmıştır. Piyanoya basta Teddy Kotick ve davulda Paul Motian eşlik etmektedir. Albümde Bill Evans kendi bestelerinin yanında Cole Porter, Kurt Weill, Duke Ellington ve Tadd Dameron gibi isimlerin bestelerini kullanır.

Albüm dönemin müzik eleştirmenlerinden olumlu yorumlar alır. O dönemde 27 yaşında olan Bill Evans'ın ilk albümü müzik dünyasına sağlam bir giriş olarak nitelendirilir. Dönemin en önemli caz piyanisti Bud Powell'ın diğer müzisyenlere etkisi yadsınamaz bir gerçek için bu etkiyi Bill Evans bambaşka bir yöne doğru ilerletmeyi başarmıştır. Albümde ilerleyen yıllarda bir caz standardı haline gelecek olan "Waltz for Debby" gibi önemli bir şarkı olmasına rağmen Riverside Records tarafından yayınlanan albüm müzikseverlere ulaşmaz. Her ne kadar Riverside Records büyük bir plak şirketi olsa da, yayınlandığı ilk yılda sadece 800 adet satmıştır New Jazz Conceptions.

Albüm 2006 yılında tamamen elden geçirilerek ek parçalar ile remaster bir edisyonu yayınlanır. Bill Evans macerasının ilk albümü olarak bu denli düşük satış rakamlarına rağmen mutlaka kulak kabartmak gereken bir albüm olduğunu söylemek lazım




Yorumlar