Morbid Angel - Kingdoms Disdained


Amerikalı death metal devi Morbid Angel'in yeni albümü Kingdoms Disdained yayınlandı. Bu grubun dokuzuncu stüdyo albümü. Morbid Angel, death metal geleneği olduğu üzere Florida'da 1983 yılında kurulmuştur. Müzikal anlamda Death Metal türünün önemli temsilcilerinden birisidir, ama işledikleri konular anlamından diğer grulardan büyük ölçüde ayrılır. Çok büyük ölçüde edebi mitoslar, şeytan ve satanizm teması işlerler. Yıllar içerisinde müzikleri gitgide daha teknik hale gelmiştir bunda gitarist Trey Azagthoth'un söz ve gitar alanındaki gelişmesinin yanı sıra bence türün en büyük davulcusu olan Pete Sandoval'ın etkisi çok büyüktür.

Morbid Angel kendi iddialarına göre ilk death metal gruplarından birisi hatta ilkidir. Aslında bu büyük ölçüde doğru bir söylemdir. Grubun Abominations Of Desolation kaydı 1986 yılında gerçekleştirilmiştir. Bu dönemde bu denli brutal ve kendini death olarak tanımlayan çok fazla grup yoktur. Bu kayıt 1991 yılında basılmıştır.

Grup, özellikle Trey Azagthoth klasik müzik geleneğinden çok etkilenmiş bir müzisyen olsa da, grubun asıl etkilendiği Gotik edebiyattır. Albüm kapaklarında, şarkı sözlerinde ve hatta isimlerinde Al Azif (necronomicon) etkisi görülür. Shub Niggurath, Yog Sothot ve benzer imge ve karakterler Lovecraft mitoslarından alınmıştır, bunun yanısıra Sümer, Asur mitolojisinin çok büyük etkisi görülür. Bu etki özellikle Domination albümüne kadar çok büyük ölçüde hissedilir. Gelelim albüme....



 2016' yılında Morbid Angel yeni plak şirketi ile anlaşma imzaladığında yeni albümün geleceği biliniyordu. Grubun solisti Steve Tucker albümün geleneksel bir death metal albümü olacağını söylerken ortaya çıkan ilk 45lik "Paradigms Warped" dinleyicilerin merakla beklentisini arttırdı. Gitarist Trey Azagthoth iddialı açıklamalarına devam ediyordu. Bu kadar iddialı olan albüm basçı vokalist Steve Tucker, gitarist Trey Azagthoth ve davulcu Scott Fuller kadrosu ile yayınlandı..

Ama...

Günümüzün death metal dünyası açısından bakarsanız albüm neredeyse bir baş yapıt olarak nitelendirilebilir. Teknik olarak üst düzey, şarkı yapıları açısından başarılı olarak nitelendirilebilecek albüm benim gibi eski Morbid Angel dinleyicisi için pek bir şey ifade etmiyor maalesef. İlk 3 albüm yani Altars of Madness, Blessed Are the Sick ve Covenant ile tanıdığımız ve sevdiğimiz grup "Domination" ile farklı bir yola girmeye başlamış. Bu farklı arayış döneminin arkasından gelen "Illud Divinum Insanus" ile bu adamlara hala iş var dedirtmişti. Kingdoms Disdained, "Illud Divinum Insanus" gölgesinde kalan bir albüm olmuş. Yoklukta gider ...

Tolga

Yorumlar