Hümeyra - Benim Şarkılarım


Hümeyra veya tam ismiyle Fatma Hümeyra Akbay, 1947 yılında Ankara'da dünyaya geldi. Kendi anlattığına göre çocuk yaşlarda balerin olmak istiyordu. Bu dönemde bale eğitimleri alırken babasının vefat etmesi ile İstanbul'a taşındı ve annesiyle yaşadı. Lise yaşlarında Londra'ya dayısının yanına taşınır ve eğitimine burada devam eder.


Bu dönemlerde müzik ile tanışır ve gitar çalmaya başlar. Yine kendi yazıp çizdiğine göre Londra'da sokaklarda gitar söyleyip şarkılar çalar ancak 18 yaşına geldiğinden ailesinin yanına İstanbul'a geri döner.  Bu dönemlerde gazetecilik hayatına merak sarmıştır ve muhabir olarak çalışır.

Bu dönemlerin hemen arkasından dönemin önemli plak şirketlerinden Melodi Plak'ta çalışmaya başlar. Bu dönemlerde eğitimini aldığı grafikerlik ile uğraşan  Hümeyra,  Melodi Plak'ta albüm kapakları tasarlar. Yine biyografisine göre bir gün işyerinde gitarıyla kendi şarkılarından birisini çalarken Melodi Plak'ın sahibi duyduklarından etkilenir ve Hümeyra'ya plak yapma teklifi ile gelir.

1969 yılında "Olmasa (Güzelliğin On Para Etmez)" 45'liği yayınlanır.  plağın diğer yüzünde ise "Ölüm" diye ayrı bir şarkısı vardır. Bu plağın arkasından 1970'ler boyunca 45'likleri yayınlanmaya devam eder.



1970'lerin başında bazı kaynaklara göre 1971 yılında iki adet Fransızca kayıttan oluşan bir 45'lik kaydeder. Philips tarafından yayınlanacak olan plağın "A" yüzünde, 1970 yılında Türkiye'de yayınlamış olduğu "Dilber" 45'liğinden aynı adlı şarkı "Je Sais Que Tu Sais " "B" yüzünde ise  "Olmasa (Güzelliğin On Para Etmez) "Il Viendra Celui Que J Aime " şeklinde Fransızca olarak kaydedilmişti. Plak neden olduğu bilinmez, yayınlanmaz. Rivayetlere göre az sayıda plak bizzat Hümeyra tarafından Fransa'dan getirilmiş ve "eşe dosta"  dağıtılmıştır.

1977 yılına kadar bazıları çok başarılı olan 45'likler sonunda albüme dönüşür ve "Anlatamıyorum" yayınlanır. Albümde "Otuzbeş Yaş", "Sessiz Gemi" gibi 45'likler döneminde başarılı olmuş şarkılara yenileri eklenmiş ve albüm çok başarılı olmuştur.

1980'lerin başında yayınlanan birkaç 45'liğin arkasından 1984 yılında "Benim Şarkılarım" albümü yayınlanır. Albümde aslında belirli bir konsepte sahiptir. Aziz Nesin, Aşık Veysel, Bora Ayanoğlu, Karacaoğlan, Müştak Erenus, Nazım Hikmet, Refik Durbaş ve Renin Gül dizeleri altına yazılan müzikler ile Fransız'ların 1960'lardaki müzik geleneğine yakın bir konseptte bir albümdür.

Son dönemlerde yayınlanan Türkçe plaklardan başarılı baskısı ile sıyrılan albüm, keyifle dinlenebilecek ülke şartlarında üst düzey bir yeniden baskı olmuş. Gönül rahatlığı ile tavsiye ederim.






Yorumlar